Pomysły na artykuły

2

A ja rzucę pomysł by NIE pisać nic o Qt, przynajmniej nic co będzie przypominać kurs. Tyle tego jest, że pisanie tego ograniczyłoby się do tłumaczenia z angielskiego.

Programiste kupuje w ciemno jeśli @Gynvael Coldwind (ostatnio razem z j00ru) coś napisał.

1

Czesc,

Ja generalnie prosiłbym o zmniejszenie liczby artykułów dotyczących Windows-only technologies.
Doceniłbym artykuły związane z DDD, Akka (generalnie może trochę o Scali, actor model...), reactive programming.
Akka staje się bardzo popularna no i ma dual API (Java, Scala).
Dodatkowo uważam, że za dużo jest artykułów dot. szeroko rozumianego przetwarzania grafiki - jest to tylko moja opinia.

0

przeciez DDD bylo na samym poczatku.

I piszesz strasznie ogolnikami. "cos windows only" to ja proponuje cos na komputery... Jak przeczytam wszystkie magazyny ktore wzialem jak bylem na swietach z domu to wtedy dam feedback o czym fajnie by bylo jeszcze poczytac

0

I co uważasz że temat DDD wyczerpany?
Rozumiesz w ogóle ten koncept?
Ogólnikami? A co chcesz od razu tematy artykułów? To podałem wystarczająco konkretne zagadnienia, których mi brakuje (dot. Scali, Akki, Reactive programming, Actor model i ogólnie Message Passing vs Shared memory).
Gdzie napisałem "coś windows only"?
Napisałem swoje zdanie o zmniejszenie liczby artykułów dotyczących technologi Windowsowych.
Chcesz konkrety to posumuj ile jest artykułów związanych z .NET w ostatnich numerach
Obecny numer:

  1. Programowanie web app dla pakietu MS Office 2013 - swoją drogą - seriously?!

  2. Samouczek unit testów w VS2013
    Poprzedni numer:

  3. Windows 8.1 okiem programisty

  4. Rozpoznawanie i synteza mowy w Windows 8.1

  5. F#

i tak dalej.
Uważam że magazyn mógłby dużo zyskać gdyby wskazywał technologie, które mają duży potencjał i opisywał te które stają się popularne, a trochę mniej reklamował Microsoft (ich dokumentacja z MSDN zawiera wiele z tych informacji równie dobrze zebrane).
Ludzie realizujący startupy, chcący się rozwijać, bądź realizujacy przeróżne projekty (uczelniane bądź nie) jednak częściej idą w otwarte technologie, a nie .NET.
//Oczywiście częściej nie oznacza że zawsze!

PS. Czy naprawdę już we wszystkich forach trzeba mieć konto z reputacją (liczoną według przeróżnych metryk) zbliżoną do maksimum żeby otrzymać odpowiedź "na poziomie"?

0

Zależałoby mi na czymś z Computational Intelligence (już ktoś pisał o CI). Nazywam te systemy HOWEVER. Wnioskując podają zdania typu: "Ania jest piękna, aczkolwiek nie jest w Twoim guście, jednak mogłaby być Twoją żoną".

A tak przy okazji: Sprowadziłem sobie z antykwariatu we Wrocławiu książkę Ilya Prigogine, Isabelle Stengers, "Z chaosu ku porządkowi" - tęskniłem za nią. Musiałem kiedyś sprzedać, bo zabrakło mi pieniędzy. Już jest na najwyższej mojej półce. Nie doczytałem wtedy do końca.

0
anon0xc0ffebabe napisał(a):

F#

F# nie jest Windows only.

Ludzie realizujący startupy, chcący się rozwijać, bądź realizujacy przeróżne projekty (uczelniane bądź nie) jednak częściej idą w otwarte technologie, a nie .NET.

Masz jakieś dane na ten temat?

PS. Czy naprawdę już we wszystkich forach trzeba mieć konto z reputacją (liczoną według przeróżnych metryk) zbliżoną do maksimum żeby otrzymać odpowiedź "na poziomie"?

Nie wiem, czy na wszystkich, ale tutaj nie.

0

F# -> nie na Windows = emulator .NET -> mono, seriously? Już widzę to na środowiskach produkcyjnych.
Dane na ten temat -> www.google.com, www.twitter.com. To było poważne pytanie?

6

A ja bym zaproponował wprowadzenie cyklu artykułów na temat jakiejś technologii i krążenie wokół tego. Moim zdaniem w tym momencie w gazetce jest zbyt duży rozrzut w tematyce, przez co po przeczytaniu jednego czy dwóch wydań temat się urywa i trzeba kombinować co teraz ciekawego opisać. Można rozpocząć cykl o np. bazach danych, począwszy od sql i projektowania bazy danych, instalację i konfigurację konkretnej bazy, uzupełnienie sql o dostępne mechanizmy w wybranej bazie pl/sql czy co tam jest...:), import/eksport danych, raporty, metody przechowywania danych w tabelach. Takim krążeniem wokół jednego tematu można łatwo napisać artykuły na "pół roku" i myślę, że wiedza zdobyta w trakcie czytania takiej serii jest wiele cenniejsza niż przeczytanie wielu wstępów do różnych technologii.

0
nocojestztymautorem napisał(a):

A ja bym zaproponował wprowadzenie cyklu artykułów na temat jakiejś technologii i krążenie wokół tego. Moim zdaniem w tym momencie w gazetce jest zbyt duży rozrzut w tematyce,

Ktoś tu wcześniej napisał, że Programista przecież krąży wokoł widnowsa :) Nie jest to prawdą oczywiście ale...just sayin. Krążenie cały czas wokół tych samych technologii doprowadzi do wyspecjalizowania się gazety, co wg mnie nie jest porządane, przynajmniej przez niektórych czytelników. Ja kupuję programistę żeby przejrzeć sobie ogólne, technologiczne ciekawostki, z różnych działek naszej branży. Jeżeli gazeta przerodzi się tylko i wyłącznie w zbiór kursów SQL to czytelnicy tacy jak ja przestaną kupować gazetę. Doradzam jakiś kompromis w tej materii ;)

0

W żadnym razie nie proponuje specjalizacji gazety w jakimś kierunku, zdaję sobie sprawę że to spowoduje ograniczenie grona odbiorców a nie o to przecież chodzi. SQL i bazy to tylko przykład i jest to jasno zaznaczone! Równie dobrze może to być cokolwiek innego NA PRZYKŁAD programowanie w .NET, ale nie żadne wprowadzenie czy wstęp tylko coś bardziej szczegółowego może coś o komunikacji sieciowej, może coś o obsłudze mediów społecznościowych. Takie ogólne ciekawostki to spokojnie można sobie odszukać w sieci.

0

Może coś o Netfilter :)

0

Uzycie Managed Extensibility Framework (MEF) w aplikacjach asp.net mvc .

0
nocojestztymautorem napisał(a):

Takie ogólne ciekawostki to spokojnie można sobie odszukać w sieci.

To stwierdzenie będzie prawdziwe dla tak wielu zagadnień, że bez wyrzutów sumienia mogę napisać, że wszystkie Twoje propozycje też można spokojnie w sieci wyszukać ;)

0

Kolejny pomysł - Tworzenie aplikacji z wykorzystaniem TypeSave Activator, czyli takiego narzędzia dostarczanego przez chłopaków odpowiedzialnych za Scalę. Obecnie się tym bawię i wygląda całkiem całkiem.

0

A jeśli tematy z Javy, to co konkretnie byście chcieli i potrzebowali?

0

np:
Akka, Actor Model
czyli o Message Passingu w Javie

z tematów nie Javowych ale tez dość interesujących teraz do głowy mi przychodzi:
MongoDB (np. o shardingu, a może o realizowaniu transakcji - bo jak wiadomo to coś czego nie ma normalnie w mongosie)

0

Myślę, ze baaaardzo interesującym tematem byłby .NET Micro Framework. IMHO ma to ogromną przyszłość. Temat rzeka - pokazanie możliwości, przedstawienie zestawów dostępnych w polsce np Discovery F4 STM, tutorial kompilacji PortingKIT a może nawet pisanie sterowników pod nowe urządzenia (unmanaged) - trzymam kciuki że podchwycicie temat.

0

Dajcie jakąś konkretną serie na temat tworzenia silnik do wyświetlania, i manipulacji obiektami w przestrzeni 3D. Jak będziecie chcieli opisać jak stworzyć kompletny silnik to będziecie mieli temat na dobrych kilka lat.

0
Magazyn Programista napisał(a):

A jeśli tematy z Javy, to co konkretnie byście chcieli i potrzebowali?

Architektura aplikacji web.
Bo chyba sami programiści Javy mają o tym mgliste pojęcie. Co czytam artykuł w sieci to inne podejście.

Coś banalnego:

  • jeśli wyjątki to na czym bazować i do czego służą własne wyjątki
  • wzorce: czym różnią się wzorce Service od DAO

Można też przekrojowo na jeden temat w kilku technologiach:

  • jak implementuje się MVC w oparciu np. o PrimeFaces
  • sposoby na modele: JDBC, DAO, DTO, Hibernate, JPA, Spring Data - wady i zalety
  • sposoby na transakcje: JDBC, CMT, JTA, JTS, Spring
  • sposoby na autoryzacje: tomcat, JAAS, własne rozwiązania

Aplikacja w Tomcat - kiedy warto użyć jakiego dodatku?

  • PrimeFaces
  • Spring (data lub inne)
  • JPA (np. OpenJPA)
  • Hibernate
0

teraz w modzie są aplikacje na androida, więc może to

[url=http://szamba-betonowe-tanio.pl/]szamba betonowe[/url]

0

Może jakiś artykuł lub cykl artykułów jak napisać gre na androida np. coś w stylu flappy bird lub coś podobnego ?

0

Może pisanie gier na androida w C/C++

0

Może jakiś art o AngularJS? Technologia obecnie coraz bardziej popularna jeśli chodzi o frameworki JS.

0

Ciężko jest znaleźć dobry, wyczerpujący artykuł o metodach 'tropienia' wycieków pamięci oraz o narzędziach (jakie?, jak z nich korzystać? i jak czytać podane w nich informacje) do testowania performace w aplikacjach na Androidzie.

1

Coś o pisaniu na Andka w C++ byłoby ciekawe.

0

Ja bym z chęcią poczytał coś o bazach NoSQL, może być np. taka seria artykułów

  1. Wprowadzenie - ogólnie co to jest baza NoSQL, jakie są rodzaje i z czym to się je?
  2. i teraz np. jakieś przykłady baz z każdego rodzaju
0
Kozy napisał(a):

Ja bym z chęcią poczytał coś o bazach...

Chętnie bym poczytał w ogóle o dobrych praktykach tworzenia zapytań do baz.
Czy lepiej tworzyć widoki, procedury, triggery itp. w bazie, czy programować w aplikacji - szczególnie gdy wchodzi się bardziej skomplikowane zapytania (join), ze zmieniającymi się warunkami where - ewentualne łączenia metod oraz ich plusy i minusy.
Może też coś o rozwiązaniach typu SelectQueryBuilder w .NET ale także dla innych platform językowych.
Również ciekawi mnie problematyka testowania kodu operującego na bazach czy też samych baz.

0

Poproszę coś o Ruby i Ruby on Rails

0

Hej, a z zakresu programowania na Android to co byście najbardziej chcieli widzieć na łamach "P"?

0

Z Androida trochę o peryferyjnych bibliotekach, tzn. jakieś ORM-y do przechowywania obiektów jako bazy danych, biblioteki typu Robospice itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1