3 lata "siedzenia" w programowaniu, ale brak wykształcenia średniego - co na to rynek pracy?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-11-25 13:41
0

Witam, za parę dni chcę się ubiegać o pierwszą posadę w IT i mam nieco nietypową sytuację. Od 2015 do początku 2018 roku uczyłem się w teoretycznie najlepszym rankingowo technikum informatycznym na Śląsku, ale sytuacja życiowa uniemożliwiła mi dalszą naukę, przez co obecnie jestem jedynie na papierku ukończenia 1 klasy technikum. Z drugiej strony, od końca 2016 z niewielkimi przerwami stale rozwijałem swoje umiejętności programistyczne, głównie w Javie, ze szczególnym naciskiem na kwestie niskopoziomowe. Gdzieś pod drodze poznałem ASM x86, podstawy niskopoziomowe grafiki 3D, cyfrowe przetwarzanie sygnałów i ogółem dużo programistycznej matematyki. Obecnie zaczynam kierunkowanie się pod naukę AI, więc naturalnie stopniowa zmiana języka na jakiś typu Python.

Nie mam wykształcenia, nie mam kursów, a teoria po trzech latach wywietrzała do tego stopnia, że na większość pytań z dupy typu "Co to jest polimorfizm" nie potrafiłbym odpowiedzieć, chociaż z pewnością te rzeczy wykorzystuję na co dzień, w praktyce. Czy rynek pracy ma problem w związku z wyżej wymienionym?
I dalej, jeśli nie ma - mój zamysł jest taki żeby przyuczyć się chwilę wymaganych na rynku podstaw typu Git (nigdy nie było mi to potrzebne), doczytać o rzeczach które w Javie są w użytku, ale osobiście były mi niepotrzebne i dawno o nich zapomniałem; i po napisaniu CV aplikować do odpowiedniej firmy.

Macie jakieś rady/sprostowania co do tego co napisałem?

Jeśli uważasz, że rzeczy typu Git nie były Ci potrzebne, to znaczy tylko tyle, że zdecydowanie musisz się ich nauczyć ;) - ToTomki 2019-11-25 16:35

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 14:23
0

W Javie bez wykształcenia przy obecnym rynku pracy nie da się znaleźć pracy.

Znaczy, z tym "nie liczy się wykształcenie tylko umiejętności" w środowisku to palenie głupa tylko? - Kacper Gutowski 2019-11-25 14:27
Nie liczy się czy zdałes PE czy PWr, nie liczy się ze kończyłeś inny kierunek lub czasem w mniejszych firmach czy masz w ogóle studia o ile masz doświadczenia. Jednak z dyplomem podstawówki to można w szatni pracować i to nie nazbyt międzynarodowego hotelu. To jak zwykle jest uproszczenie z tym wykształceniem. - somedev 2019-11-25 17:29

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 14:25
0

z ciekawosci - jakie to liceum?

@Hydraulik Kerynieśpi: "rankingowo technikum informatycznym" - froziu 2019-11-25 19:39

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 14:46
3

Niby siedzisz 3 lata w programowaniu ale dopiero bedziesz staral sie o pierwsza posade w IT. Myslisz ze to jest rownowazne?

No ale najprosciej chyba porozsylac CV i patrzec na odzew


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110
Myślę że nie jest równoważne. Ale ma duże znaczenie. - Kacper Gutowski 2019-11-25 16:09
Ma znaczenie na poziomie 0,3 promila. "Stan wskazujący na doświadczenie". - BraVolt 2019-11-25 16:19

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 16:34
0

Zrób porządny projekt, wrzuć go w internet (nie kod z GitHuba, bo do tego pewnie nikt nie zajrzy) i się ogłoś na grupkach na Facebooku. Zobaczysz, że wcale nie będzie reakcji na zasadzie "bez wykształcenia w Javie nie masz szans!". Pracy nie ma dla osób, które ogarniają ogólne koncepty, podstawową składnię i może podstawy frameworka (kiedyś to było dużo). Umiesz, ale nie masz wykształcenia? No trudniej będzie, bo Java to jednak język dość korporacyjny, zresztą cala ta matematyczna magia też, ale sprawa jak najbardziej jest do ugrania jeśli masz się czym pochwalić.

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 16:47
15

Jesteś junior łona bi i tyle. Po pierwsze nie siedzisz w programowaniu tylko wydaje Ci się, że się uczysz. Wnioskuje to po terminach jak matematyka programistyczna (wtf), wiązanie AI z pythonem czy brak znajomosci GIT. Do tego nie masz nawet średniego wykształcenia co pokazuje, że nie jesteś zaradny życiowo i za bardzo inteligentny. Tak wiem - każdy ma trudną życiową sytuacje a ja mam w domu słonia w trampkach. Nikogo nie obchodzi dlaczego nie skończyłeś liceum tylko to, że masz wykształcenie podstawowe. Co innego jakbyś opowiadał historie sukcesu - pomimo czego jednak zrobiłeś tą szkole czy studia. Sam jestem samoukiem ale jak dostanę kogoś CV kończące się na podstawówce to raczej wrzucam do kosza, jeszcze widząc, że 3 lata zajęło Ci skończenie pierwszej klasy technikum. W Javie nie masz szans. W C# i C++ raczej też nie. O AI nie myśl bo kwestie rozpoznawania, systemy eksperckie to statystyka ze szkoły wyższej i algorytmu przerabiane na ostatnich semestrach studiów a to tylko zajawka. To python jest tylko interfejsem miedzy naukowcem a algorytmami w większości napisanymi w C czy C++. Pokaz projekty co zrobiłeś przez te 3 lata. Nie miej mi za złe ale pisze jak jest. Programowanie jest cholernie trudne a nikt nie da odpowiedzialnej pracy randomowi bez projektów z wykształceniem podstawowym. Na twoim miejscu zrobiłbym szkole średnia i zdał maturę. W tym czasie robił portfolio, ale nie korporacyjne. Uderzał bym w PHP/C# - czyli jakiś backend używany w mniejszych projektach ale tez w biznesie. Liznął bym frontu (css, js, html). Po maturze zapisałbym się na dobre studia i to zależy od Twoich zdolności czy dzienne czy zaoczne u od razu szukał bym stażu. W firmie doszkolą cię z stanu kilku projektów do względnie juniora i może dadzą kasę na mieszkanie i miskę zupy. Mi udało się na 2 roku studiów dostać prace jaki programista C++ jednego z wewnętrznych frameworków, ale ja miałem projekty do pokazania pisane od początku liceum i nawet komercyjne robione jako freeleancer. Ty pięknie piszesz ale poza słowotokiem nie masz konkretów czyli obecnie jesteś zerem. Proponuje obrać ścieżkę jaka opisałem lub pokaz co przez te lata zrobiłeś.

Sarkazm Mode turned off. @somedev dobrze radzi. - BraVolt 2019-11-25 17:04
Może i napisałeś prawdę, ale wykazując swoją słabość soft skills. - MarekR22 2019-11-26 01:02
Urwałeś się z elektrody? XD Forum to nie miejsce na przelewanie swoich nerwów i frustracji. Imo przesadziłeś w wielu kwestiach ale jak uważasz. - Czitels 2019-11-26 12:10
A ile programistów po podstawówce znasz i jak im się rozwijają kariery? Nie no serio pytam. Czy to nie jest tak jak z Yeti - niby jest ale nikt nie widział ;p? Pytanie tytułowe - co na to rynek pracy - będąc częścią tego rynku odpowiedziałem i część rynku tak sądzi bo ja tą częścią jestem, i pewnie inni też. - somedev 2019-11-26 12:15
Zresztą w przeciwieństwie do elektrody, dałem tutaj konkretne rady i je argumentowałem. Rozwiązanie jest na tacy, ale, że autor spodziewał sie rozwiązania nie wymagającego działań z jego strony to juz nie moja wina. - somedev 2019-11-26 12:18

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 17:03
0

Bez matury, AI & Python, brakuje do kompletu R. Oczywiście głównie korporacyjne Java .Net
Do tego projekt na githuba z java, spring i R. R wymiecie, tego na bootcampach nie mają. Posypią się oferty zatrudnienia. Z githubem, springiem, R, Pythonem na quanta można startować.


"Ktoś sobie uświadomił, że pisał pod pseudonimem rzeczy, które lepiej żeby w firmie nie wypatrzyli :-)"

"- Ledwo na studiach 3 tydzień się kończy i już ciężko?
- Niestety prowadzący jest dziwny i robi kartkówki"

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 17:31
0

Generalnie jak autor tematu nie napisze niczego sensownego czy nie da projektów to proponuje to zaperlić zanim się uleje, a sadze że temat rokuje ku temu.

zaperlić? - szarlej 2019-11-26 13:09
pierwszę widzę ten dział, dzięki :D - szarlej 2019-11-26 13:19

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 17:45
5

Po prostu nie pisz wykształcenia w CV i tyle. Na pytania, co studiowałeś, odpowiedz zgodnie z prawdą, że nic.

Jeśli jednak będzie ci przeszkadzało brak średniego, to najłatwiej można to zrobić zaliczając eksternistycznie w OKE (piszesz egzaminy z każdego przedmiotu i możesz bardzo szybko zdać liceum. Tylko za każdy egzamin się płaci)

że na większość pytań z dupy typu "Co to jest polimorfizm" nie potrafiłbym odpowiedzieć, chociaż z pewnością te rzeczy wykorzystuję na co dzień, w praktyce.

To nie są (tj. nie muszą być) pytania z dupy, tylko są to pytania badające skille komunikacyjne i na ile przyswoiłeś wiedzę, że umiesz o niej mówić z sensem, a nie dukając wyuczone formułki (no chyba, że faktycznie rekrutacja polega na sprawdzaniu, czy odpowiedź jest zgodna z definicją, bo np. przepytuje cię HRka, która nie ma pojęcia co to jest polimorfizm, tylko ma napisaną gotową odpowiedź. Ale to wtedy źle świadczy o takiej firmie, że pozwala na zadawanie pytań technicznych osobom, które nie mają pojęcia, o co pytają).

Ale osoba, która coś umie, powinna umieć opowiadać o tym, co umie, i tłumaczyć decyzje projektowe (przypuszczam, że jeśli pojawiłoby się pytanie "co to jest polimorfizm" to za chwilę zapytano by "w jakiej sytuacji byś go użył?").

teoria po trzech latach wywietrzała do tego stopnia, (...) chociaż z pewnością te rzeczy wykorzystuję na co dzień, w praktyce.

Owszem, można używać polimorfizmu (czy czegokolwiek innego) nieświadomie, nie wiedząc nawet, jak się to nazywa, ale do komunikacji (i wymiany wiedzy) z innymi programistami służy właśnie tego typu żargon.

mój zamysł jest taki żeby przyuczyć się chwilę wymaganych na rynku podstaw typu Git (nigdy nie było mi to potrzebne),

Było ci potrzebne, tylko o tym nie wiedziałeś. Naprawdę nie zdarzyło ci się nigdy, że zaorałeś dany projekt tak mocno, że coś zepsułeś po drodze i potem musiałeś odzyskiwać z backupu?

A Git to takie narzędzie, które ci instaluje specjalny podkatalog .git w katalogu z projektem. I ten katalog .git zawiera taki lokalny backup wszystkich poprzednich wersji danego projektu (pod warunkiem, że "commitowałeś" regularnie). Więc masz od razu dostęp do całej historii zmian i nie musisz robić ręcznie tysiąca folderów z datami i godzinami i potem ręcznie przeszukiwać tych folderów.


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 17:58
0

Jak wyśle CV do agencji reklamowej np. na Woli, to nawet brak matury nie musi być przeszkodą żeby dostać pracę przy kreacji kampanii reklamowych. Liczy się skil, nie papier.

Wysłanie CV do korpo z siedzibą w jakiejś Tower albo Towers ;) bez wykształcenia raczej na pewno nie skłoni nikogo do do podjęcia extra działań i dociekania jakie studia ukończył, więc tym bardziej brak matury nie wyjdzie na jaw.


"Ktoś sobie uświadomił, że pisał pod pseudonimem rzeczy, które lepiej żeby w firmie nie wypatrzyli :-)"

"- Ledwo na studiach 3 tydzień się kończy i już ciężko?
- Niestety prowadzący jest dziwny i robi kartkówki"

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 18:27
1
Kacper Gutowski napisał(a):

Nie mam wykształcenia, nie mam kursów, a teoria po trzech latach wywietrzała do tego stopnia, że na większość pytań z dupy typu "Co to jest polimorfizm" nie potrafiłbym odpowiedzieć, chociaż z pewnością te rzeczy wykorzystuję na co dzień, w praktyce. Czy rynek pracy ma problem w związku z wyżej wymienionym?

"Co to jest polimorfizm?" (i pokrewne) to nie jest "pytaniem z dupy", tylko test na to czy ma się do czynienia z kompletnym dyletantem, który nakłamał w swoim CV.

Kiedyś rekrutowałem, gość w CV miał wymiatanie w C++ (+5 lat doświadczenia). Po tym jak nie potrafił wytłumaczyć jak działają funkcje wirtualne (nie co to jest), było już pewne, że nie dostanie od nas oferty.
Na kolejnych prostszych pytaniach się też wyłożył, więc zaczęliśmy pytać jak to możliwe z takim CV. Okazało się, że gość się zajmował zarządzaniem ludźmi (zakładając, że to nie był znowu kit), a na takie stanowisko nie rekrutowaliśmy.

Z takimi brakami, to marnujesz czas swój i rekrutera. Dlatego radzę najpierw pozyskać/odświeżyć jakąś wiedzę, zanim zaczniesz aplikować.
A jak już będziesz aplikować, to nie wal z wymaganiami z wysokiego "C".


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 4x, ostatnio: MarekR22, 2019-11-25 18:42

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0