Od Spring Boota do Springa i na jakim poziomie trzeba umieć Hibernate by się załapać na pierwszy staż/pierwszą pracę?

Odpowiedz Nowy wątek
2017-06-26 19:46
Piżama Dżam
0

Cześć,
Przychodzę do Was(myślę że nie będzie to zaskoczeniem) z problemem. Otóż od kilku miesięcy uczę się Springa - a raczej po zrobieniu kilku prostych CRUDów przerzuciłem się na Spring Boota - wszystko fajnie, jakieś proste projekty zrobiłem (Spring Boot/Data/Security) I pojawił się zgrzyt bo okazało się że wszystkie oferty pracy wymagają znajomości Springa,A nie Spring Boota. Jaka jest najszybsza metoda na ogarnięcie Springa po ogarnięcia podstaw Spring Boota? Bo z tego co rozumiem to główna różnica jest a konfiguracji, A raczej autokonfiguracji Spring Boota :)

A tak na koniec - W juniorskich/stażowych ofertach wymafana jedt często znajomość Hibernate - domyślam się że nie jest to jakiś szczególnie wysoki poziom, tylko podstawy(?) -no właśnie,czyli co? Mniej więcej co należałoby umieć żeby startować na pierwszą pracę/staż gdzie jako jeden z wymogów to Hibernate?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Pozostało 580 znaków

2017-06-26 20:19
4

Jeśli chodzi o Hibernate to według mnie na juniora potrzebne jest hmm.. żeby wiedzieć że Hibernate ma swoją sesję, czym się różni np metoda merge od update, znać trochę adnotacji (np Entity, Column itp), jaka relacja jest między JPA <--> Hibernate, że Hibernate może sam automatycznie stworzyć schemat w bazie danych ale czy na produkcji tego używać czy nie, że jest coś takiego jak CriteriaAPI i jak to mniej więcej wygląda, że jest coś takiego jak HQL i czym on się różni od SQLa, może jeszcze czym się różni Query.list() od Query.executeUpdate(), co to są tranzakcje - do czego służą i co się stanie jak coś się nie uda, jakie stany może przyjąć encja

Jakieś skomplikowane rzeczy jak second level cache czy indexy to oczywiście pominąć można :)

edytowany 3x, ostatnio: Pinek, 2017-06-26 20:21

Pozostało 580 znaków

2017-06-26 20:27
Piżama Dżam
0

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Czyli muszę sobie utrwalić wiedzę na temat Hibernate'a i żadnej magii uczyć się nie trzeba raczej,uff 😃

Pozostało 580 znaków

2017-06-26 21:34
Piżama Dżam
0

Albo inaczej, Po bardzo pobieżnym przejrzeniu kilku tutoriali wydaje mi się że jeżeli chodzi o tą różnicę Springa to poza oczywiście zmianą dependencies w pom.xml należy to idź dodać ViewResolver I DispatcherServlet + oczywiście pozostawić konfigurację DataSource I SpringSecurity z projektów w Spring Boocie. Mam rację ,czy jednak się mylę? W sensie to są chyba te pliki konfiguracyjne Springa,które Spring boot za nas autolonfigutuje? Możliwe że właśnie palnąłem jakąś gafę więc bardzo proszę o pomoc :)

Pozostało 580 znaków

2017-06-27 19:40
Zielony Wąż
0

Może spróbuj powysyłać CVki znając tylko Spring Boot - jeżeli chociaż wiesz jak mniej więcej działa konfiguracja Springa(Dispatcher servlety,WebInitializer i tak dalej) to powinieneś się załapać.W końcu różnica pomiędzy Springiem a Spring Bootem jest taka że Spring Boot autokonfiguruje sobie pewne rzeczy,które o tak zresztą można napisać. W ogóle wydaje mi się że Boot jest przyszłością Springa ponieważ ułatwia konfigurację ,Ale mogę się mylić,gdyż że Springiem za dużo doświadczenia nie mam. Lepiej żeby się tu @Shalom @scibi92 wypowiedzieli :)

Pozostało 580 znaków

2017-06-27 20:49
1

1.Przecież Spring Boot to jeden z wielu modułów Springa. Generalnie chodzi o to żeby ogarniać Spring IoC,Spring MVC + ogarniać zarządzanie transakcjami w Springu oraz wiedziec co to Spring AOP.
2.Ja bym polecił naukę JPA i korzystanie ze Spring Data JPA. Generalnie Hibernate jest "implementacją" JPA, ma wiele rozszerzeń ale duża częśc jest wspólna. Główna różnica jest taka że jak masz JPA to korzystasz z EnityManagera a w Hibernate z Session, ale w mapowaniu używa się adnotacji JPA, i selekty tez się robi z użyciem JPQL


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2017-06-27 21:33
Piżama Dżam
0

Dziękuję za odpowiedź:) Ze Spring Data JPA korzystam czasem,bardzo fajnym rozwiązaniem wydają mi się m.in. Repozytoria,nie wiem czy jest to moduł powszechnie stosowany ale całkiem miło się z niego korzysta :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0