Ile zarabiacie?

Odpowiedz Nowy wątek
2014-05-05 12:09
zarobk
23

W związku z tym, że często pojawiają się pytania o zarobki to może po prostu ten kto ma chęć niech napisze ile zarabia. Dodam, że podobny wątek jest już na pewnym innym forum w kontekście także programistów i cieszy się tam olbrzymim powodzeniem, ale z tego co zauważyłem spora część osób podających tam zarobki podaje je w kontekście pracy za granicą. Schemat jest taki - podajemy:

wiek:
doświadczenie:
stanowisko:
zarobki brutto w pln:
miasto:

ja zaczynam:
wiek: 28 lat
doświadczenie: 4 lata
stanowisko: programista PHP
zarobki brutto w pln: 6000
miasto: Warszawa

chwalisz się czy żalisz? było już pewnie ze 6000 podobnych tematów że tak zażartuje. - 2014-05-05 17:45

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 17:13
Świetny Kot
0

Wiek: 23
Doświadczenie: 1 rok
Zarobki: 4500 brutto (UoP)
Czas pracy: full-time
Miasto: Łódź
Stack: Java8, String, Hibernate..

Pozostało 580 znaków

2016-11-10 21:39
Biały Orzeł
0

https://issuu.com/publiconpr/[...]ficial/61?e=19239355/40326748

Kraków

Junior (1-3 dośw.) 4443 5447 5948
Regular (3-5) 5447 7453 8887
Senior (5+) 8385 9890 12828
TL (5+ +2TL) 9890 13832 16842

To powyżej to przeliczone stawki na miesięczne zarobki w PLN dla .NET/C# - zgodnie z opisem to stawki z Hays. Porównując do tego co znam to firma wchodząca na rynek musiałaby zaoferować raczej te z kolumny max żeby kogoś zatrudnić.

W dokumencie też sporo innych lokalizacji "outsorcingowych" i wiele ciekawych rzeczy można wyczytać.

co tylko potwierdza, że jesteśmy murzynami europy :) - czysteskarpety 2016-11-10 22:43
To brutto czy netto? - gg 2016-11-10 22:52

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 16:48
5

Wiek: 38
Doświadczenie: 1 miesiąc
Technologia: PHP + JavaScript
Stanowisko: Junior Developer
Miasto: Warszawa
Zarobki: 2500 zł netto UoP

ooo przebranżowiłeś się, super! :) - szarotka 2016-11-11 16:54
napisz proszę co dokładnie umiałeś jak się rekrutowałeś, jakieś frameworki, bazy danych? Twój subiektywny skill? szukałeś pracy przez agencje pracy sii, itkontrakt czy atakowałeś bezpośrednio? - ninjaJava 2016-11-11 20:05
na jakim poziomie znasz angielski? - panDawid 2016-11-11 20:38
angielski B2 - swobodnie rozmawiam, z dokumentacją nie mam żadnych problemów. w zeszłym roku uczyłem się sporo Javy, ale nie było odzewu na moje CV, pewnie z uwagi na fakt że podawałem wiek;). miałem przerwę z pół roku, ale się zawziąłem i przerzuciłem na PHP, ogarniałem Symfony; na githubie miałem jakieś proste CMS'y, apki typu twitter itp. do tego podstawy js/jQuery i SQL. - DaVinci 2016-11-12 19:11
Subiektywnie dużo mocniejszy czułem się w Javie, sporo czasu poświęciłem na ogarnięcie wzorców projektowych i ogólnie zagadnień programowania obiektowego. Myślę że dzięki temu nie miałem większych problemów na rozmowach. No może poza pierwszymi dwoma, gdzie byłem totalnie zestresowany:). Pracy szukałem wszędzie gdzie się dało, głównie największe portale typu pracuj.pl, grupy na fb, LinkedIn. - DaVinci 2016-11-12 19:14
No to już chyba czas powoli się pakować i jechać do stolicy, miasto słabe ale zarobki wyższe względem innych miast czołowych. Ostatnio nawet ceny mieszkań we Wrocławiu poszły mocno w górę dzięki napływowi najemców z Ukrainy, i wszyscy z kartami polaka, a po polsku to tylko kilka słów. - Zimny orzeł 2016-11-13 22:15

Pozostało 580 znaków

2016-11-13 17:11
Wielki Krawiec
0

Wiek: 33
Doświadczenie: 11 lat
Technologia: Java / Scala
Stanowisko: Backend Developer
Miasto: Londyn
Zarobki: 65000GBP brutto / rok

od dawna siedzisz w UK? Taka kasą to bez szału patrząc na doświadczanie i lokalizacje. - mechanix 2016-11-13 20:12
Ile wychodzi na rękę? - Lukxxx 2016-11-14 09:51
£3,764 na mc 19281.38 zl - lukasw44 2016-11-16 00:21

Pozostało 580 znaków

2016-11-14 12:44
1

Myślę, że nie tylko stricte programiści tutaj zaglądają, może ktoś będzie ciekaw:

Wiek: 27
Doświadczenie: 1.5 roku
Technologia : Brak
Stanowisko : Hardware inżynier
Miasto: Wieś w Małopolsce
Zarobki: 3000 netto/miesiąc UoP

edytowany 1x, ostatnio: kacyk, 2016-11-14 12:45
Czyżby okolice Andrychowa? - nlo123 2016-11-14 14:37
Sucha Beskidzka? - gg 2016-11-14 14:52
Na początku obstawiałem Fideltronik w Suchej Beskidzkiej, ale okazuje się że Sucha Beskidzka to miasto i to nawet powiatowe, a nie żadna wieś xD. A gdzieś w okolicy Andrychowa jest firma, która robi m. in. sterowniki do kotłów CO - nlo123 2016-11-14 14:55
Za kilka miesięcy i tak się stąd zwolnię, wtedy napiszę. Jak ktoś wtedy będzie chętny, zwłaszcza mieszkający w okolicy(płd. małopolska), to zwolni się miejsce ;) - kacyk 2016-11-14 15:17

Pozostało 580 znaków

2016-11-14 15:09
Krwawy Młot
1

Nie programista ale tez napisze od siebie:

Wiek: 31
Doświadczenie: komercyjne doswiadczenie w IT ok lata (rok pracy w polsce na stanowisku Local Support) + na obecna chwile troche ponad 1,5 roku w Niemczech
Technologia: Linux / Win Server / storage / backup - archiving technologies
Stanowisko: IT System Engineer / Remote support
Miasto: DE/Bawaria miasteczko 100k mieszkancow
Zarobki: ostatnie 12m 56 900 EUR brutto

Na reke wychodzi ok. 3000 EUR na miesiac + do tego kasa na swieta + dodatek za urlop 50% pensji + premia roczna

Jak ktos w DE pracuje to prosze o ocene czy to jest w miare ok czy raczej jestem niedoceniany? :-)

Z tego co się orientuje w Monachium programista może liczyć na 40 - 80k EUR brutto rocznie (dobry Junior - max dla Seniora na etacie w większości firm). Biorąc pod uwagę, że jesteś w Erlangen, to są to bdb zarobki, bo pewnie płacisz 2 x mniej za wynajem niż w Monachium, czyli z jakieś 600 eur zamiast 1200 tutaj za mieszkanie 50m2. Czyli oszczędzasz 600 eur miesięcznie netto, to jest jakieś 1000 brutto miesięcznie, czyli 12 000 eur rocznie. To znaczy, że twoje 56900 w Erlangen jest warte 68 900 eur w Monachium, więc blisko górnego przedziału. - Darck 2016-11-15 09:46
No nie mówicie, że taka lipa jest w bogatych miastach zachodu z wynagrodzeniem. 80k EUR/rok to 6,66k EUR/m-c, czyli po przeliczeniu (EUR = 4,38 zł) 29k PLN. Biorąc pod uwagę różnicę cen oraz to, że "max dla seniora" w dużych ośrodkach w Polsce to ok 15k to wcale nie wychodzi tak kolorowo. Powiedziałbym wręcz, że nie ma co się nastawiać na poprawę jakości życia w przypadku pracy za granicą. - HEMIkr 2016-11-15 10:12
@HEMIkr Na etacie tak płacą w Europie Zachodniej. Jak chce się więcej, to Szwajcaria, USA i podobno Izrael, Islandia, ale reszta świata płaci mniej. Oczywiście można więcej niż te 80k, ale jedynie jako freelancer i wtedy nie zawsze będzie miało się ciągłość zatrudnienia, albo pracować w jednej z tych kilkunastu najlepiej płacących firmach. Np. inżynier z paroma latami doświadczenia w BMW zarabia 70k, więc najlepsi z kilkunastoma latami pewnie więcej. Ale więcej niż 80k to jest bardzo mały procent wszystkich programistów. - Darck 2016-11-15 10:36
bo pensje są bardziej zrównoważone, zarówno w zawodach jak i stanowiskach, nie jak u nas robol tysiąc, a prezes 100k ;) - czysteskarpety 2016-11-15 10:40

Pozostało 580 znaków

2016-11-14 15:45
_lDoran
0

wiek: 28 lat
doświadczenie: 5 lata
stanowisko: programista PHP
zarobki brutto w pln: 8500 (FV - na czysto wychodzi 6500)
miasto: Poznań

Pozostało 580 znaków

2016-11-15 09:37
Mały Mleczarz
1
Mały Mleczarz napisał(a):

wiek: 22
doświadczenie: 3 miesiące
technologie: C#
zarobki: ~5000zł netto
miasto: zdalnie / siedziba w US

Update:
wiek: 22
doświadczenie: 6 miesięcy
technologie: C#, teraz też trochę PHP
zarobki: ~7000zł netto
miasto: zdalnie / siedziba w US

Pozostało 580 znaków

2016-11-15 10:08
Pijany Kaczor
0

Stanowisko: Full Stack
Technologie: Java
Gdzie: Koszalin
Doświadczenie: 1 rok 10 miesięcy
Zarobki: 7500zł brutto
Forma zatrudnienia: UOP
Wiek: 26 lat

full stack and java only? - rafallvlup 2016-11-17 18:06

Pozostało 580 znaków

2016-11-16 00:18
Mały Orzeł
0

Wiek: 30
Dosw: 6 lat
Technologia: Java, Scala, Kotlin, Android, Ruby, JavaScript
Miasto: Leeds
Zarobki: 22 tys m-c netto
Forma zatrudnienia: umowa o prace

Pokaż pozostałe 16 komentarzy
Podawanie zarobków w przeliczeniu na zł gdy mieszka i wydatkuje się za granicą kojarzy mi się z jednym typem emigracji :) - loza_szydercow 2016-11-17 10:50
A jakby przeliczał na korony norweskie to z jakim typem emigracji by się wtedy kojarzył? Może masz mało kolegów Norwegów :P - Wibowit 2016-11-20 12:08
Z tym samym ;) Jak widać emigracja nie ma narodowości. - loza_szydercow 2016-11-21 19:06
Ja tylko podałem przykład z czapy :P - Wibowit 2016-11-21 22:21
o! jak leeds, to blisko mnie :) co do architektury to te domki mają po 100, 200lat, też ich nie trawię, ale za to zachowały się w anglii stare szlacheckie kamienice i dwory to są cuda :) - Javaluke Scriptwalker 2016-12-11 14:05

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0