Wywołanie metody w klasie poza daną klasą

0

Jest sobie klasa z metodami. I teraz pytanie: jak z zewnątrz klasy wywołać metodę owej klasy?

3
class Movie {
   play() {
   }
}

const movie = new Movie();
movie.play();

Chociaż, jeśli o to pytasz to wydaje mi się że nie powinieneś jeszcze używać klas.

Bo klas się używa fajnie, jak wychodzisz od takiego punktu wyjściowego: "kurcze, ten obiekt robi się skomplikowany, schowałbym jego złożoność w czymś". Do tego klasy są dobre. Ty wychodzisz z punktu wyjściowego "Mam sobie klasę, hmm, jakby tu jej użyć".

To jest zły pomysł.

0
wojtekxtx napisał(a):

Jest sobie klasa z metodami. I teraz pytanie: jak z zewnątrz klasy wywołać metodę owej klasy?

To ja od siebie jeszcze tylko dodam, że zamiast tworzyć nową instancję klasy i potem wywoływać jej metodę, można użyć metody statycznej (oczywiście w zależności od potrzeb):

class Foo {
  static bar() {
    console.log('foobar');
  }
}

Foo.bar();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1