funkcja która zwraca liczby parzyste

0

Cześć, mam zrobić funkcję dla przykładów:
EvenNumbers(3, 11)
EvenNumbers(8, 8)
funkcja ta: EvenNumbers(start, end), będzie zwracać tablicę wszystkich liczb parzystych od start do end.
Prosiłbym o pomoc, dzięki

1

Z czym konkretnie ci pomóc?

0
iksde napisał(a):

Z czym konkretnie ci pomóc?

function evenNumbers(start, end) {
    
 const evenNumbers1 = [];
   for ( let i = start; i <= end; i += 1) {
  if (i % 2 ===0) {
      evenNumbers1.push(i);
  }
   }
   return evenNumbers1;    
   }

nie mam pomysłu co dalej zrobić

3

No przecież zrobiłeś i nawet działa. Możesz sobie teraz zrobić przerwę

2
function EvenNumbers(a, b) {
  let result = [];
  for (let i = a; i <= b; i++) {
    if (i % 2 === 0) {
      result.push(i);
    }
  }
  return result;
}

console.log(EvenNumbers(3, 12));

0
obscurity napisał(a):

No przecież zrobiłeś i nawet działa. Możesz sobie teraz zrobić przerwę

Siedziałem nad tym i nie chciało tego wykonać, a tu poszło, chyba faktycznie muszę zrobić przerwę

6

możesz też na generatorze zrobić:

function* evenNumbers(from, to) {
    if (from % 2 == 1) { 
       from++;
    }

    for (let i = from; i <= to; i += 2) {
        yield i;
    }
}

for (const n of evenNumbers(7, 18)) {
   console.log(n);
}

Dzięki temu nie będziesz musiał tworzyć pomocniczej tablicy, tylko będziesz generował w locie te liczby.

1

Po obejrzeniu tego materiału powinieneś już nie mieć żadnych problemów z takimi zadaniami:

1

W odpowiedzi na pytanie...

"Co to jest para?"

... Współprowadząca równie dobrze mogła odpowiedzieć...

"Faza gazowa substancji występująca poniżej jej punktu krytycznego."

Przypuszczam, że po obejrzeniu tego kulfoniastego programu, większość dzieci miała jeszcze większy mętlik w głowie niż nazad. Brak konsultacji z dydaktykami, mimo że TVP pozyskało miliardy państwowej, czyli podatnika, dotacji, tylko dalej obnaża postępujący nepotyzm w strukturach rządowych. "Ważne kogo znasz, nieważne co wiesz i umiesz."

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1