JS, dokument is not defined

0

Mam diva w pliku index.html

<div class="container2">
    
        
        <div id = "zawodnik1" class = "zawodnik"> </div> // o tego chodzi !
   
    <div id = "wynik1"> 0 </div>

    <div id = "wynik2"> 2 </div>

        
        <div id = "zawodnik2" class="zawodnik">ZAWODNIK2</div> 
       
        <div id = "sedzia1" class = "sedzia" ></div>
        <div id = "sedzia2" class = "sedzia" ></div>
        <div id = "sedzia3" class = "sedzia" ></div>

Dalej mam wywołanie skryptu javy

<script src="obrazki.js"></script>

</body>
</html>

W tym skrypcie chciałbym to tego div'a wstawić jakiś tekst " Test ".


dokument.getElementById("zawodnik1").innerHTML = " Test ";

Niestety na consoli dostaję komunikat :
Uncaught (in promise) ReferenceError: dokument is not defined

Mam podobnie zrobione już inne rzeczy i one działają:

sedzia1 = arrSedziowie[0]
  sedzia2 = arrSedziowie[1]
  sedzia3 = arrSedziowie[2]
  document.getElementById("sedzia1").innerHTML = sedzia1; // podstawianie nazwy sedziego1  
  document.getElementById("sedzia2").innerHTML = sedzia2; // podstawianie nazwy sedziego2  
  document.getElementById("sedzia3").innerHTML = sedzia3; // podstawianie nazwy sedziego3  

W czym może być problem ?

6

dokument to nie to samo co document.

0

Teraz po prostu działa..., zaczynam rozumiem te wskazówki żeby nie używać innerHTML .

1

To nie ma nic wspolnego z innerHtml, nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi, tak jak nie rozumiesz swojego błędu ani (dość jasnego) komunikatu o błędzie.

0

Nie podkreśla ;-)
screenshot-20220609230653.png

0
Waran3 napisał(a):

Nie podkreśla ;-)
screenshot-20220609230653.png

Ok, a jak wpisujesz "d", to czy pojawia się jakaś podpowiedź?

1

@Waran3: Posłuchaj, jak masz vs code i tworzysz nowy dokument javascript, to w tym dokumencie
wpisz sobie literę d. Powinno Ci się pojawić pole z podpowiedziami. Znajdziesz tam "document", a nie "dokument".
Spróbuj nawet wpisać "dok", to zobaczysz, że nie ma nawet takiej podpowiedzi.
Oczywiście co innego, gdy już wpisałeś "dokument", bo wtedy ci wyświetli.
Spróbuj jednak stworzyć zupełnie nowy pusty dokument js i wpisz "d", a zobaczysz "doCument".
Używaj tych podpowiedzi zamiast samemu pisać, to będziesz miał mniej problemów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1