Strapi - czy własne API (.NET 6) przestaje mieć sens?

0

Witam.
Mam problem egzystencjonalny, ponieważ moja małżonka, mając programistę w domu, powiedziała, że będzie chciała stronę do swojego stowarzyszenia. Pierwsze przyszło mi do głowy własne API w .NET 6 + Angular, później doszedłem do wniosku, że chce porzucić Angulara na rzecz Svelte. Końcowo wyszło, że nie stać jej na moje fullstack usługi 😂 Nie mam weny (czasu) na pisanie "swojego" CMSa.

Drugie co mi do głowy przyszło do gotowy CMS - Wordpress, Drupal, Joomla - doświadczenie (jakieś) mam w Wordpressie. A dzisiaj mnie naszło na sprawdzenie czegoś "nowego". Jakim cudem nie ma żadnych CMSów w nowych technologiach? Jak to możliwe, że dalej PHP króluje i nikt nic z tym nie robi?

Wpadłem na Strapi. Ten produkt rozwiązuje tylko jeden z moich problemów - backend. Front mogę robić w czym chce.

Czy to jest przyszłość CMSów? Serio nikt nie podejmie się stworzyć "pełnoprawnego" CMSa z powodu popularności trzech wspomnianych wyżej?

3

Jak to możliwe, że dalej PHP króluje i nikt nic z tym nie robi?

Dlaczego uważasz PHP za problem do rozwiązania? :-)

Serio nikt nie podejmie się stworzyć "pełnoprawnego" CMSa z powodu popularności trzech wspomnianych wyżej?

Feel free to! Rzecz w tym, że język nie ma znaczenia w obliczu dostępnych ficzerów/wtyczek - co komuś da CMS napisany w C#, który będzie miał 1/100 ficzerów WordPressa?

0

Dlaczego uważasz PHP za problem do rozwiązania? :-)

Szczerze? Głupia sprawa. Nie lubię tego języka z powodu -> 😂. Przed .NET tworzyłem apki za pomocą Phalcon Framework.

Feel free to! Rzecz w tym, że język nie ma znaczenia w obliczu dostępnych ficzerów/wtyczek - co komuś da CMS napisany w C#, który będzie miał 1/100 ficzerów WordPressa?

Czyli kwestia wtyczek, dodatków, udogodnień jest tutaj kluczowa? Bo to w sumie nie jest kwestia ficzerów języka. Czy PHP jest "gorsze" od C#, nie wiem. Bardziej mnie zastanawia sam fakt nie powstawania nowych CMSów.
Najwyraźniej takim Strapi łatwiej jest stworzyć silnik, bazę, podstawę, a drugą połowę roboty zwalić na programistę frontu, ponieważ nawet w Wordpressie nie ma (chyba) żadnego kto by korzystał z wbudowanych motywów. Jakieś modyfikację trzeba było zrobić, kupić motyw, albo zgłosić się do projektanta, aby coś napisał pod nasze wymogi.

Pisanie wtyczek pod Wordpressa (dla mnie) to masochizm, a PHP w tym nie pomaga. Czy C# coś da w tej kwestii? Wątpie. Musiałem parę razy zrobić coś w Liquid, którego użył Comarch w swoim e-Sklepie. Ten sam masochizm co PHP. Choć w tej kwestii wina może leżeć po stronie Comarchu.

3

W obecnych czasach jak ktoś chce założyć stronę czegokolwiek to poświęca na to 5 minut tworząc fanpage na Facebooku. Nie dość, że taniej to i zasięgi większe. Albo wyklikuje landing page na jakimś generatorze.

Czy nic nowego w tym kontekście się nie pojawia to też bym się kłócił. Nie wiem czy dokładnie o to ci chodziło, ale jak na przykład przy okazji generowania strony miałem ostatnio styczność z https://gohugo.io/ i bardzo sobie chwalę. Nie da się tu co prawda nic "wyklikać", ale też nie trzeba nic programować. Piszesz posty w formie plików Markdown.

1

Jak to ma być podstawowa stronka (statyczne strony + newsy w stylu blog-a) bez pobierania danych z DB to polecam https://jekyllrb.com/

0

@iteredi: fanpage na Facebooku już jest i sporo ludzi śledzi. Jeśli dobrze pamiętam, to już wcześniej była rozmowa na temat osobnej strony i użyłem tego samego argumentu, że fejsem dojdzie do większej grupy ludzi, nie przemówił i dalej chce stronę 🤦‍♂️

@mgrzegor: No głównie taki jest zamysł. Strona nie ma być tylko wizytówką, ale ma posiadać możliwość dodawania treści.

PS.
Ja się "uczepiłem" tego Strapi, ponieważ to jest kolejna możliwość dla mnie na praktykowanie Svelte. A wnioski na temat przyszłości CMSów naszły same. Jeśli chodzi o poważniejsze stronki to zawsze szedłem w kierunku Wordpressa. W pracy mam Divi więc narzędzia są, aby zrobić to porządnie bez klepania kodu.

0
AdamWox napisał(a):

@mgrzegor: No głównie taki jest zamysł. Strona nie ma być tylko wizytówką, ale ma posiadać możliwość dodawania treści.

Static site generatory pozwalają na dodawanie treści, tylko, że trzeba być otwartym na odrobinę technicznych rzeczy (bo ciężko nazwać napisanie posta w Mardkownie i zrobienie commita programowaniem).

0
AdamWox napisał(a):

Jakim cudem nie ma żadnych CMSów w nowych technologiach? Jak to możliwe, że dalej PHP króluje i nikt nic z tym nie robi?

Widocznie nikt takich nie potrzebuje.

0

Masz Orharda.

0

Webflow CMS

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1