String Search od konca do poczatku

0

Mam jakas liczbe ktora jest rzutowana na stringa np: "15400355"
Na koncu chcialem dodac jakis id ktory moze sie skladac z 2 lub 3 liczb np 12 lub 700
Pomyslalem sobie ze dodam trzy zera przed moim id i bede je wyszukiwal czyli moja liczba wygladalaby tak: 15400355000700
Oczywiscie moge splitowac po "000" ale jezeli podstawowa liczba bedzie miala na koncu jakies 0 to splitowanie sie spier$%^ :/

Jest w js jakas metoda typu find, ktora przeszukuje od konca stringu czy musze rozwalac kazda "literke" do tablicy i pisac pisac starego fora lecacego od konca?

0

endsWith nic mi nie da poniewaz nie wiem jaka liczba bedzie na koncu. Liczylem ze jest jakis prosty parametr do split lub find zeby lecialo od konca ale nic nie znalazlem:/

0

Jak już rzutujesz na stringa, to nie możesz oddzielić tego id jakimś innym znakiem, (nie cyfrą/cyframi)?

0

@lion137: No wlasnie nie bo api przyjmuje tylko inta i to w stringu :>

0
goku21 napisał(a):

Liczylem ze jest jakis prosty parametr do split lub find zeby lecialo od konca ale nic nie znalazlem:/

Jest jeszcze metoda lastIndexOf

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/String/lastIndexOf

3

No ale nie ważne jaki separator ustawisz, np te 000, to to Twoje id może siec zgubić, np jak użyjesz id 70001. Wtedy Twoja funkcja pomyśli że id to jeden. Ja bym na Twoim miejscu nie robił żadnych cudów z 000, tylko bym to moje id zapisał w base 9, dzięki temu jedyne cyfry jakie wystąpią w id to 0-8, a nie 0-9. Dzięki temu, cyfry 9 możesz użyć jako separatora.

function encode(realNumber, id) {
  return '' + realNumber + '9' + parseInt(id).toString(9);
}

Potem żeby to odczytać, znajdujesz ostatnią 9tkę, i to co od lewej to jest Twój id.

function decode(value) {
  const separatorIndex = value.lastIndexOf('9');
  if (separatorIndex === -1) {
    throw "Malformed";
  }
  const realNumber = parseInt(value.slice(0, separatorIndex));
  const id = parseInt(value.slice(separatorIndex + 1), 9);
  return [realNumber, id];
}

noi użycie jest banalne:

const encryptedString = encode(123456, 700099); 

// masz stringa

const [number, id] = decode(encryptedString);
number; // 123456
id; // 70099;

To tak żeby było proste.

Tak na prawde, gdybyś chciał zrobić na prawdę dobre rozwiązanie, takie general-purpose, to powinieneś wziąć dane jakie chcesz, zserializować je (np do JSON'a), i zapisać je w Base 10 (bo taki masz dopuszczalny format). Coś jak Base64, tylko to by Ci wypluło też litery, a Ty możesz mieć tylko 0-9, więc musiałbyś zenkodować do base10.

1

@TomRiddle: haaaa dobre Base64 kiedys uzywalem ale ze mozna cos tak zapisac bez np. liczby 9 to nie wiedzialem :> zjeb** troche te api ze trza tak na około wymyslac rozwiazania :/ Wymyslilem trzy zera bo id moze sie skladac max z 3 liczb i pierwsza liczba nigdy nie bedzie 0 ale twoje rozwiazanie jest duzo lepsze.

0

@TomRiddle: Bardziej uzyteczne niz getRandomError() ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1