Modyfikacja tablicy przez foreach lub $(array).each

0

Dzień dobry.

Czy jest możliwa modyfikacja tablicy przy pomocy pętli foreach lub jQuery .each?

Wiem że zwykły for radzi sobie świetnie, ale próba modyfikacji elementów przy pomocy each, np.

var arr = [1, 2, 3, 4];

$(arr).each( el => {
  el = String(el);
});

Wpisywałem coś podobnego i nic. Dalej elementy są liczbami.

Można to jakoś ugryźć?

Dziękuję
Michał

1

Prawdopodobnie to czego szukasz to funkcja/metoda map

2
KamilAdam napisał(a):

Prawdopodobnie to czego szukasz to funkcja/metoda map

On chce modyfikować tablicę w locie, a nie utworzyć nową na podstawie starej.

Odpowiedź w temacie: zrób jak @KamilAdam napisał, użyj map i nie staraj się modyfikować tablicy, bo to nie jest dobra droga, a im szybciej zapomnisz o mutowaniu tym lepiej.

Albo inaczej - dlaczego koniecznie chcesz tablicę modyfikować?

0

Bo chcę ją dalej przetwarzać. :P Ale spoko, dzięki :) Zrobię kopię,

0

Co to znaczy przetwarzać? Może wystarczy, żeby funkcja mapująca robiła więcej?

0

@Saalin: już jest ok, to bez znaczenia, dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1