el. lista obecności w javascript

0

Mam zbudowany układ elektroniczny oparty na Arduino, który pełni funkcję czytnika RFID dla kart zbliżeniowych. Efektem każdorazowego przyłożenia karty jest zapis ID karty do bazy MySQL.

Chciałbym teraz do tego, przy użyciu HTML, CSS i JS zbudować stronę, która będzie prezentować w formie miesięcznego widoku czas wejścia i wyjścia dla każdego użytkownika (karty RFID).

Czy dobrym pomysłem jest dla każdej komórki wykonywać osobne zapytanie do bazy, czy lepiej na początku skryptu pobrać zawartość danego miesiąca z bazy do tablicy w js i dopiero z niej odczytywać wartości dla poszczególnych komórek?

Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, a naprowadzenie w jaki sposób najlepiej się do tego zabrać.

Czy istnieją jakieś sposoby wyświetlenia widoku całego miesiąca (kalendarza) z uwzględnieniem weekendów, świąt, itp?
Coś w stylu:
lista.png

Chodzi o to, żeby każda komórka pobierała z bazy informację o wejściu i wyjściu danego pracownika (czyli pierwsze i ostatnie przyłożenie karty w danym dniu) i wyświetlała te dane.

Czy Waszym zdaniem da się takie coś wykonać w czystym js, czy musiałbym do tego wykorzystać Node.js po stronie backendu?

3
marcin777 napisał(a):

Czy dobrym pomysłem jest dla każdej komórki wykonywać osobne zapytanie do bazy, czy lepiej na początku skryptu pobrać zawartość danego miesiąca z bazy do tablicy w js i dopiero z niej odczytywać wartości dla poszczególnych komórek?

Nie jest dobrym pomysłem. Generalnie, im mniej zapytań do bazy, tym lepiej.

marcin777 napisał(a):

Czy Waszym zdaniem da się takie coś wykonać w czystym js, czy musiałbym do tego wykorzystać Node.js po stronie backendu?

Przydałby się jakiś backend, chociażby do komunikacji z bazą danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1