Coś co będzię symulowało API

0

witam!
Chciałbym zacząć pracować z API wiem, że są w internecie jakieś losowe cytaty czy user crudy, które używam czasem ale potrzebuję coś co by symulowało API i byłoby to w zawartości mojego pliku z folderem projektu. Myślałem o tym aby zrobic folder api/index.js i tam jakaś funkcja, która zwróci jakiś obiekt, oczywiście ustawiłbym timeout.

Macie jakiś pomysł?

0
Krwawy Ork napisał(a):

byłoby to w zawartości mojego pliku z folderem projektu.

Ale po co ci to? Na co ci to? jakie problemy chcesz tym rozwiązać?

Myślałem o tym aby zrobic folder api/index.js i tam jakaś funkcja, która zwróci jakiś obiekt, oczywiście ustawiłbym timeout.

Ale wiesz że żeby mieć prawdziwe API to musisz napisać projekt backendowy czyli np ten swój index.js uruchomić na node.js?

1

Możesz skorzystać z czegoś takiego: https://github.com/typicode/json-server

0

W czym piszesz, że coś takiego chcesz zrobić? W Angularze? Możesz korzystać korzystać spokojnie z HttpClienta i w interceptorze wyłapywać requesty. W React'cie jakoś pewnie też się da bawiąc z Anxiosem. We Vue nie wiem.

Ewentualnie możesz po prostu stworzyć implementację klasy co będzie skądś brała te dane (plik, hardcodowane dane w jakiejś tablicy itd) i w razie potrzeby podmienić.

0

Są gotowe rozwiązania jak np https://www.mock-server.com/

0

@Aisekai
Uczę się w Vue 3.

Natknąłem się na przykład takiego kodu:

/**
 * Mocking client-server processing
 */
const _products = [
  { 'id': 1, 'title': 'iPad 4 Mini', 'price': 500.01, 'inventory': 2 },
  { 'id': 2, 'title': 'H&M T-Shirt White', 'price': 10.99, 'inventory': 10 },
  { 'id': 3, 'title': 'Charli XCX - Sucker CD', 'price': 19.99, 'inventory': 5 }
]

export default {
  getProducts (cb) {
    setTimeout(() => cb(_products), 100)
  },

  buyProducts (products, cb, errorCb) {
    setTimeout(() => {
      // simulate random checkout failure.
      (Math.random() > 0.5 || navigator.webdriver)
        ? cb()
        : errorCb()
    }, 100)
  }
}
1

Nie znam Vue, ale wygląda spoko. Teraz sobie to gdzieś do komponentu, gdzie potrzebujesz te dane wyświetlić, wrzucasz i w razie konieczności zmieniasz tylko implementację jak będziesz potrzebował zrobić prawdziwy Http request.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1