Problem z doborem ścieżki nauki.

1

Hej!

Jest to mój pierwszy wątek na forum, także za wszystkie niedogodności przepraszam.

Przechodząc do pytania - strasznie jara mnie Javascript, nie jestem jakiś zaawansowany, mozna nawet powiedzieć, że dopiero co się ucze i przerabiając kursy czy to na udemy, czy czytając książki z zakresu początków w froncie strasznie odrzuca mnie CSS, ale nie chciałbym porzucać tej drogi, bo JS bardzo mi się podoba i coś już nawet w nim tworze.

Czy mógłby mnie ktoś nakierować na ścieżkę nauki jako laik? Wiadomo, że JS = front i jednak css przydaje się w pracy. Czy można ominąć CSS na rzecz czegoś innego? Chciałbym w przyszłości pisać w JS, jednak nie wiem co mógłbym wybrać innego, żeby łączyło się z javascriptem a bylo bez CSS.

Przepraszam za lekki chaos w mojej wypowiedzi.

1

Front bez css raczej nie przejdzie, ale moze backendowo nodeJS?

1

Rozważmy dwie kwestie, na spokojnie:

  1. Co Ci się podoba w JavaScript-cie?
  2. Co się nie podoba w CSS?
8

@Kacpi7:

FrontEnd bez CSS i dizajnu stron
GameDev bez matematyki i fizyki
DevOps bez sieci i administratorki
BigData bez statystyki
Embedded bez elektroniki

To się nie bardzo chce skompilować

A nawet jak się takie warunki skompilują, to trudno będzie w tym (nie tylko zacząć) o pracę.

1

Hej od 15 lat jestem backend developerem.
Od niedawna uczę się frontu - konkretnie reacta.
wejdź sobie na https://semantic-ui.com/ - tam masz gotowe klasy css do różnych komponentów.
Jak zobaczysz jak to jest robione, to okaże się że nie jest takie trudne

4
Kacpi7 napisał(a):

dopiero co się ucze i przerabiając kursy czy to na udemy, czy czytając książki z zakresu początków w froncie
JS bardzo mi się podoba i coś już nawet w nim tworze.

Black007 napisał(a):

Hej od 15 lat jestem backend developerem.
Od niedawna uczę się frontu - konkretnie reacta.

@Black007 Naprawdę nie widzisz różnicy? :-O

1

@Silv:

  1. W JSie podoba mi sie najbardziej prostota i składnia, wszystko co piszę w tym jezyku moge szybko i łatwo interpretować. Jestem dopiero początkującym, ale czuje się dobrze w tym języku.

  2. W CSSie nie podoba mi się częste bawienie się z elementami, cos nachodzi na coś i nie wiem dlaczego, mam problem z position, nie wiem jakiego rodzaju position użyć. Ogólnie pozycjonowanie elementów na stronie, jakieś animacje, czy responsywność o dziwo umiem i nie przybija mnie tak, jak pozycjonowanie.

0
Kacpi7 napisał(a):
  1. W CSSie nie podoba mi się częste bawienie się z elementami, cos nachodzi na coś i nie wiem dlaczego, mam problem z position, nie wiem jakiego rodzaju position użyć. Ogólnie pozycjonowanie elementów na stronie, jakieś animacje, czy responsywność o dziwo umiem i nie przybija mnie tak, jak pozycjonowanie.

Czego konkretnie w tym pozycjonowaniu nie rozumiesz?

0

@Freja Draco: Chcąc robić np. layout strony czesto mam problem z rozmieszczaniem danych rzeczy na stronie, czy tez chcąc zrobić "przyklejone" menu to mi sie rozjezdza, albo w ogóle nie wychodzi. Wydaje mi się, że powinienem po prostu więcej czasu poświęcić na position, czy grida czy flexboxa.

0

Znaczy się nie chodzi o sam problem z właściwościami position tylko ogólnie z układaniem elementów na stronie? To akurat jestem w stanie zrozumieć. Sama do tej pory miewam z tym problem.

1

Powiem tak: ekspertem nie jestem od radzenia w tych sprawach. Ale co wiem:

Nie wiem, czy zaczynasz w ogóle przygodę z programowaniem, czy tylko z JS. Jeśli z programowaniem w ogóle, to ze swojej strony polecam na początek spróbować podejścia, jak ja to nazywam, "jak najprościej". To znaczy: jak najprostszym kodem uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do oczekiwanego.

Od razu zaznaczę, że, moim zdaniem, to podejście jest trudne na początku przygody z technologią (jakąkolwiek). Z tej przyczyny, że nie wiesz, jakie możliwości mają Twoje narzędzia; dopiero je poznajesz. Nie wiesz, czy jak uruchomisz console.log("Hello, 4p"); w konsoli przeglądarki, to przeglądarka nie zamknie się, albo komputer nie zresetuje (oczywiście nie, to tylko przykład).

Poza tym dochodzi też kwestia, że nie zawsze podczas nauki masz sprecyzowany cel, efekt końcowy. Nie mówię o jakimś projekcie, ale po prostu w głowie. Niemniej to ważna rzecz i druga kwestia, do której bym Cię zachęcał – żebyś często myślał o efekcie końcowym podczas pracy. Pracując z czymś tak abstrakcyjnym jak kod łatwo się zapomnieć, dokąd podróż przez dany projekt prowadzi. :)

Przechodząc do JavaScript i CSS: nie wiem, czy jest możliwe uniknąć CSS czy nie. Co natomiast wiem: JavaScript jest obecny nie tylko na front-endzie (w rozumieniu stron internetowych) – także na back-endzie, patrz np. Node.js. Są projekty wykorzystujące JavaScript i pisane na desktopy – na przykład edytor Atom.

Nawet jeśli już wiesz, że CSS to nie to, nieśmiało zaproponuję, byś go poznał – przynajmniej w pewnym stopniu. Zapał po pewnym czasie ostyga, wiedza raczej nie.

Póki co – powodzenia w nauce! Jak będziesz mieć jakiś problem, pisz na forum. :)

0

@Freja Draco: Tak, ale tez nie zawsze wiem jaką wlaściwość dać do position, moze to po prostu kwestia napisania XXXX linijek kodu, albo wykuć na pamięc co i dlaczego :)

1

@Silv: Dziękuje! Wezmę to sobie do serca :)

2

Gdy OP dopiero zaczyna "wchodzenie w programowanie" i nie ma nic na koncie, design, CSS go denerwuje, to niech się bierze za coś w rodzaju Nokia Academy, uczy C++ i angielskiego.

Dzisiaj pierwsza edycja 2021 zakwalifikowała dużą grupę ludzi. Nie ma wymagań, tylko C i angielski. I zaliczyć testy techniczne po szkoleniu.
Nawet w pandemii 2020 dużo osób w ten sposób szybko weszło na zawodową ścieżkę programowania.

W JavaScript, CSS prawdodpobnie skończy się bez pracy, bez programowania, z zawiedzionymi nadziejami.
Tak jak kończą setki zaczynam bo "chciałbym we frontend".

Będziesz jeszcze długo robić "projekty i githuby do CV", a oni tymczasem już dzisiaj się cieszą
https://4programmers.net/Forum/Opinie_o_pracodawcach/276888-nokia_academy?p=1748868#id1748868
https://4programmers.net/Forum/Opinie_o_pracodawcach/276888-nokia_academy?p=1748878#id1748878
bo zostaną przeszkoleni przez firmę i będą mieli wkrótce sensowną i fajnie płatną pracę.

2

CSS chociaż warto zrozumieć, żeby mieć świadomość co +/- dzieje się pod spodem. Możesz iść na fullstacka, gdzie z reguły ratio wynosi 70:30 (backend / frontend) a sam front z reguły sprowadza się do znajomości jsowego frameworka i bootstrapow.

1

Ogólnie to frontend się obecnie troszkę podzielił na ludzi, którzy tworzą kod frontendowy dla stron internetowych, czyli skupiają się tam głównie na warstwie prezentacyjnej: CSS, animacje, vanillaJS oraz na ludzi, którzy tworzą skomplikowane aplikacje webowe w jakimś frameworku. Ci drudzy właśnie oprócz tych aspektów wizualnych skupiają się na planowaniu architektury aplikacji, zarządzaniu stanem aplikacji, routingiem, pobieraniem danych z API i ich obsługą. Myślę, że jak nie lubisz pisać CSS to spokojnie odnajdziesz się w tej drugiej grupie frontendowców.

0

@Łukasz Michalak: Czyli poznać CSS czy SASSa na jakimś podstawowym poziomie i dalej uczyć się w kierunku node.js?

1

@Kacpi7: może niekoniecznie SASS, ale podstawy CSS wystarczą, a potem zdecyduj czy chcesz robić aplikacje frontendowe w jakimś frameworku, albo backend w nodejs (tutaj polecam skupić się na fundamentach frameworka express, bo na jego bazie są tworzone inne frameworki, a potem zwrócić uwagę na bardziej zaawansowany framework jak np. NestJS, który ma pod sobą właśnie express). Możesz też wybrać to i to i zostać Fullstack JavaScript Developerem.

0
BraVolt napisał(a):

Gdy OP dopiero zaczyna "wchodzenie w programowanie" i nie ma nic na koncie, design, CSS go denerwuje, to niech się bierze za coś w rodzaju Nokia Academy, uczy C++ i angielskiego.

Super, że są takie właśnie wydarzenia jak Nokia Academy. Są jeszcze jakieś inne firmy, które takie akademie w naszym kraju organizują?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1