Wątek przeniesiony 2021-01-22 09:13 z Java przez Adam Boduch.

Czy warto tworzyć projekty używając angularjs?

0

Czy jest sens pracy z angularjs? Tworząc własny projekt nauczyłem się podstaw angularjs do frontu(kupiłem rok temu książkę więc sobie przerobiłem), teraz widzę dużo opinie że się bardziej opłaca robić w angularze 10. Jakie jest wasze zdanie?

4

Nie ma sensu.

0

Czemu uwazasz ze nie ma sensu?Prosilbym o podanie argumentow zebym wiedzial na czym stoje

1

Pracuje z angularjs 1.6 i nie polecam. Jeśli nie musisz się tego uczyć bo w pracy wymagają to odpuść. W 10 pisze się dużo wydajniej i lepiej

2

Nowy Angular wymaga TypeScriptu, czyli bezpieczeństwa typów, wprowadza modularyzację, Dependency Injection i przynajmniej skłania do dobrych praktyk. Popatrz ile jest ofert dla Angulara 2+ a ile dla AngularJS.

1

@Ro3ert:

  1. Mało ofert
  2. W nowym angularze, używając TypeScripta pisze się o wiele lepiej
  3. https://blog.angular.io/angularjs-lts-extended-in-response-to-covid-19-321b037212f5
AngularJS Long Term Support

On July 1st 2018, we entered a Long Term Support (LTS) period for AngularJS 1.8. We originally announced that we would discontinue the support on the 31st of July 2021.

Over the past few months we heard that many companies are hurt by the unprecedented times caused by the global pandemic of COVID-19. In response, we are extending the AngularJS LTS with another 6 months, until the 31st of December 2021.

Keep in mind that even after the AngularJS LTS ends, all AngularJS applications that work now, will continue to work in the future. The AngularJS package will still be available on npm, bower, and CDNs.

2

Twory typu Angular czy React - w jakiejkolwiek wersji by nie były - to duże frameworki. pasujące do dużych projektów. Nauka pod pracę - jak najbardziej. Nauka na zapas - bez sensu. Nakład czasu nie jest wart zdobytej wiedzy, która jest domenowa, specyficzna dla technologii.

3
Ro3ert napisał(a):

Czemu uwazasz ze nie ma sensu?Prosilbym o podanie argumentow zebym wiedzial na czym stoje

Merytoryczne argumenty są takie że AngularJS został porzucony przez Google na rzecz Angulara, a ostatnia stabilna wersja jest z 19 listopada 2019 czyli sprzed roku, a dla JSa bardzo dużo

0

Polecii ktos jakas ksiazke/kurs do angulara 10?

3

Bez sensu jest się uczyć Angulara z książki. Angular ma dobrą dokumentacj z przykładami (projekt Hero). Polecam zacząć od niej.
https://angular.io/tutorial

1

Oo, jaki wątek historyczny. Aż dziw, że w 2021 roku ktoś takie pytanie zadaje.

Ale tak - pisałem kilka lat temu (2014-2015) w Angular JS (1.* w sensie).
Najpierw wydawało mi się to magicznym rozwiązaniem (w porównaniu do takiego Backbone'a, który niewiele pomagał).

Jednak w dużym projekcie okazało się, że żeby w tym pisać, trzeba mieć z tyłu głowy to, jak to działa pod spodem i ogólnie łatwo można było sobie zrobić kuku. I architektura tego frameworka była dość przeinżynierowana.
Plus dziwna myląca składnia.
Plus nieelastyczność, pewne rzeczy trzeba było robić na jQuery albo stosować dziwne haki mimo AngularJS...
No i brak wsparcia dla modułów, wymyślali jakieś swoje własne moduły i zamiast require/import to był ich jakiś tam "dependency injection".

Więc później ludzie z Google'a sami uznali, że ich magiczny framework to zaledwie prototyp. Tzn. to moja opinia, że tak uznali, wnioskuję po tym, że zaczęli robić Angulara 2, który miał być całkowicie nowym frameworkiem. Tak powstał czokapik.

z Angulara 2+ nie korzystałem, ale z tego co widziałem, to nie pozbyli się tego całego przeinżynierowania.

3

Pisałem zarówno w AngularJS jak i w Angular 2+, przepaść jest ogromna, nie ma sensu się tego uczyć. Chyba, że celuje się w projekty przepisywane ze starej wersji do nowej, bo cały czas takie oferty się pojawiają - pytanie tylko przez jaki czas się to jeszcze utrzyma ;D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1