Odczyt listy plików na serwerze we wskazanym katalogu.

0

Witam
Jak w temacie. Próbowałem użyć kodu:

const s_path = "data/";
const fs = require('fs');
var files = fs.readdirSync(s_path);

Ale przeglądarka zamiera już na pierwszej linii.
Jakieś podpowiedzi?

Pozdrawiam
Radosław Głębicki

1

Bo to jest kod dla Node.js, nie dla przeglądarki. Przeglądarka nie ma bezpośredniego dostępu do systemu plików (tak to każda strona mogłaby Ci grzebać w systemie). No i przeglądarka działa po stronie clienta nie serwera.

1

No fajnie tylko, że ja chcę odczytać na serwerze. Tak jak czytam pliki przez XMLHttpRequest(). Chyba, że podany kod jest do odczytu lokalnie, to sorki, źle zrozumiałem. — Radosław Głębicki 31 sekund temu

przez XMLHttpRequest to nie czytasz PLIKU, tylko zasób wystawiony przez serwer. NIEKIEDY może to być 1:1, ale rzadko (na stronach z listą plików do pobrania)

Czyli wracamy do punktu wyjścia: rozwiązanie jest po stronie serwera.

Chyba, że podany kod jest do odczytu lokalnie

Zapoznałeś się pobieżnie z node.js? To javascriptowe środowisko SERWEROWE. Kod jest dla niego, jak pisał Kolega

0

@AnyKtokolwiek: Więc zrobiłem tak. Poprosiłem osobę za zamkniętymi drzwiami, aby mi opisała przedmioty w mieszkaniu. I mam i to mi wystarczy bo chciałem listę, a nie przedmioty. Problem rozwiązany. Działa. Nie dziękuję bo tu część ludzi nie pomaga tylko się wymądrza.

1
Radosław Głębicki napisał(a):

@AnyKtokolwiek: Więc zrobiłem tak. Poprosiłem osobę za zamkniętymi drzwiami, aby mi opisała przedmioty w mieszkaniu. I mam i to mi wystarczy bo chciałem listę, a nie przedmioty. Problem rozwiązany. Działa. Nie dziękuję bo tu część ludzi nie pomaga tylko się wymądrza.

Stopień urażenia odwrotnie proporcjonalny do precyzji komunikacji. Przejrzyj wątek, czy powiedziałeś chociaż raz o tej "osobie w mieszkaniu"

1
Radosław Głębicki napisał(a):

@AnyKtokolwiek: Więc zrobiłem tak. Poprosiłem osobę za zamkniętymi drzwiami, aby mi opisała przedmioty w mieszkaniu. I mam i to mi wystarczy bo chciałem listę, a nie przedmioty. Problem rozwiązany. Działa. Nie dziękuję bo tu część ludzi nie pomaga tylko się wymądrza.

Czyli zrobiłeś dokładnie to, co ci radzili ludzie na forum, po czym stwierdziłeś, że... nie byli pomocni.

No i oczywiście nie napisałeś, jak to zrobiłeś, bo co cię obchodzi, że może ktoś kiedyś goglując znajdzie ten wątek i w niczym mu on nie pomoże :)

1
Radosław Głębicki napisał(a):

A co niby radzili mi ludzie na forum. Nie użyłem żadnego serwerowego języka tylko javascript i pliku .htaccess.

No to jeszcze lepiej!. W takim razie tym bardziej zdradź wszystkim, jak bez używania skryptów odpalanych na serwerze odczytać listę zawartych na nim plików :)

1

@Freja Draco: Tak jak wspomniałem powyżej interesuje mnie tylko to co jest dla mnie w katalogu dla strony www. Nic głębiej tylko tam gdzie mogę trzymać swoje pliki dla strony www. Mam katalog data/ z plikami tekstowymi i obrazkami. tam umieszczam plik .htaccess z: +indexes.
Iframem ze style="display: none;" czytam ten katalog, a w funkcji onload odczytuję zawartość tego iframe. Chyba to wszystko.

1

Dobra, zwracam honor :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1