Wątek przeniesiony 2021-01-03 17:28 z Inżynieria oprogramowania przez furious programming.

Jak wyciąć informacje z URL przy pomocy Regexa?

0

Cześć, jak za pomocą Regexa wyciągnąć z takiego URLa:

http://something.com/firstData/secondData

podane w nim firstData i secondData do dwóch zmiennych w TS?

(ten link moze byc zmienny ale zawsze w takiej formie, ze potrzebuje informacje z pomiędzy 3 i 4 oraz po 4 slashu)

EDIT:
udało mi zrobić regexa do wyciągania po ostatnim slashu:

([^\/]+$)

z gory dzieki za pomoc
//////////////////

6

Po co to robić regexem? Masz funkcje:

window.location.pathname.split('/');

A potem z tablicy odczytujesz odpowiedni element jak wskazany segment URL jest na stałym miejscu.

3

Poza tym, co napisał @jurek1980 dodam, że w JavaScript jest klasa URL Można wrzucić sobie adres do konstruktora tej klasy i mieć coś takiego:

let kaczka = new URL('http://localhost/kaczka/dziwaczka');
let maleKaczki = kaczka.pathname.split('/');

Źródło https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/URL
To od razu pozwala sprawdzić czy URL jest poprawny i oddzielić nazwę hosta od ścieżki.
Wyrażenia regularne to bardzo dobre i potężne narzędzie, ale jest sporo gotowców, z którymi nie musimy zagłębiać się w zawiłości wyrażeń regularnych, czyli mamy coś szybciej, prościej, czasem wydajniej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1