Jak sprawdzić, czy dany element ma w swojej klasie właściwość, np.:position:relative.

0

Mamy sobie kod:

<div id="obiekt" class="klasa" style="width:100px;height:100px;"></div>

a klasa class="klasa" ma w sobie elementy:

.klasa{
position:relative;
left:100px;
top:100px;
}

Pytanie jak sprawdzić, czy element id="obiekt" w swojej klasie: class="klasa", ma element position:relative?

0

Mogę poznać wartość atrybutu class, czyli klasa, ale jak mogę poznać style klasy klasa z CSS z kaskadowych arkuszy stylów?

2

10 sekund szukania i masz odp.
Staraj się brać wartości kluczowe i wrzucać w Google.
„Get css values in js”
https://zellwk.com/blog/css-values-in-js/

2

Przykład dla stylu, color:

const obj = document.getElementById('obiekt');
const color = obj.style.color;

Podobne:
https://zellwk.com/blog/css-values-in-js/

0

@bakunet: Jak pobrać tablicę klas, a nie łańcuch klas, z elementu id="obiekt", jeżeli by tam występowało wiele klas? Chodzi mi o coś takiego z kodu:

<div id="obiekt" class="klasa1 klasa2 klasa3" style="width:100px;height:100px;"></div>
2

@gabus: Nie wiem czy o to ci chodzi ale tak możesz zmienić łańcuch z klasami na tablicę z klasami.

const obiekt = document.getElementById('obiekt');
console.log(obiekt.className.split(' '));
2

@solrantes: Ale też można skorzystać z funkcji element.classList, która jest tabelą.

2

@gabus: W sumie lepiej jest użyć .classList w końcu może się zdarzyć podwójna spacja przy wymienianiu klas w HTML. Trzeba tylko pamiętać, że .classList zwraca DOMTokenList a nie tablicę.

document.getElementById('obiekt');
console.log([...obiekt.classList]);
0

@solrantes: A czym się różni tablica od DOMTokenList?

2
gabus napisał(a):

@solrantes: A czym się różni tablica od DOMTokenList?

DOMTokenList jest wyższego poziomu, czyli jest "bliżej" idei klas, a nie po prostu listy stringów. Możesz manipulować klasami, dodawać je, usuwać, toggle'ować, etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1