Za co odpowiedzialny jest WEBPACK?

0

Siema, jakoś instynktownie mniej więcej czuję ideę webpacka, ale czy ktoś z was mógłby przybliżyć mi jego ideę? Za co odpowiada, dlaczego jest taki przydatny i pomocny, cokolwiek? Wiem, że mogę sobie "po prostu wygooglować", ale raczej wolę wiedzę bardziej praktyczną i z czyjegoś doświadczenia niż suchą definicję. Dodam tylko, że używam angulara, jeżeli to jakaś różnica. Z góry dzięki!

1

Buildy assetów

2
Nindzia napisał(a):

Siema, jakoś instynktownie mniej więcej czuję ideę webpacka, ale czy ktoś z was mógłby przybliżyć mi jego ideę?

mr_jaro napisał(a):

Buildy assetów

Może offtop ale ja bym bardziej spytał czym się różni od innych narzędzi do budowania assetów jak gulp czy grunt. Kiedy lepszy webpack a kiedy gulp/grunt. A może się wygłupiam tym pytaniem bo już wszyscy wiedzą że webpack jest najlepszy a ja jestem nie na czasie?

2

@KamilAdam grunta nie spotkałem nigdy, gulp to przeszłość i trzeba dużo więcej się narobić by działał tak jak webpack gdzie obecnie wszystko leci przez configa w jsonie. Poza tym webpack lepiej optymalizuje wszystko np dzieląc na pliki tak by nie pobierał się cały kod js na start czego gulp nie potrafi (a przynajmniej nie potrafił gdy z nim pracowałem).

5

Chodzi o to żeby nie robić pierdyliarda zapytań po pliki js tylko mieć to "spakowane" co redukuje narzut na HTTP

0

webpack to takie narzędzie do wszystkiego. A jak nie działa to nigdy nie wiadomo dlaczego.

1
KamilAdam napisał(a):

Może offtop ale ja bym bardziej spytał czym się różni od innych narzędzi do budowania
assetów jak gulp czy grunt. Kiedy lepszy webpack a kiedy gulp/grunt. A może się wygłupiam tym pytaniem bo już wszyscy wiedzą że webpack jest najlepszy a ja jestem nie na czasie?

Grunt już jest niemodny od iluś lat. Problemem było, że trudno się go konfigurowało. Czy może nie tyle trudno, co topornie.

Potem przyszedł Gulp, który był wygodniejszy w obsłudze i miał fajną ideę streamów(tak jak streamy w UNIX, albo jak obserwable w Rx), ale miał swoje wady (np. pierdylion różnych niekompatybilnych ze sobą wtyczek).

Potem przyszedł Webpack i narzucił pewien standard. Jednocześnie znowu podnosząc poprzeczkę (pierwszy raz jak konfigurowałem Webpacka to chyba kilka godzin spędziłem. A teraz co najwyżej z 10 minut. Zresztą wszystko jest w dokumentacji, co trzeba instalować, co musi być w configu itp.).

Potem pojawił się Parcel, który twierdzi że działa wszystko bez konfiguracji i out of the box - i też się naiwnie skusiłem na to. I faktycznie działa out of the box. Problem tylko, że działa mi to dość słabo - buildy trwają strasznie długo, są jakieś randomowe błędy (bugi w Parcelu?), poza tym jest to mocno zopiniowane i Webpacka przynajmniej wiadomo było jak skonfigurować, a to takie nie wiadomo co.

Więc jednak dla mnie Webpack > Parcel.

a ja jestem nie na czasie?

Niedawno czytałem o czymś takim jak Rollup i że Webpack nie jest już modny, bo coś tam. I że Rollup jest so hot right now, że to jest właściwe podejście.
https://rollupjs.org/guide/en/
Ogólnie to się tak szybko zmienia, co jest "właściwym rozwiązaniem", że ciężko nadążyć. Chociaż tego Rollupa chcę wypróbować w końcu.

Dodam tylko, że używam angulara, jeżeli to jakaś różnica. Z góry dzięki!

A nie ma tam jakiegoś zopiniowanego rozwiązania? W React jest tak, że masz create-react-app, czyli zopiniowane rozwiązanie oparte na Webpacku, ale działające out of the box (z drugiej strony jakieś ciężkie to rozwiązanie, masę "śmieci" instaluje. Ale to też pytanie, czy chcesz szybko zacząć pracę, czy się bawić w konfigurację buildów. Sam create-react-app pozwala zresztą na zrobienie "eject" i na ręczną konfigurację).
A w Angular masz jakieś Angular CLI: https://angular.io/guide/setup-local

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1