http.delete zwraca ciagle null

0

Cześć, napotkałem dzisiaj dziwny problem. Mianowicie chciałem zaimplementować w angularze najprostsza w świecie funkcje służąca do usuwania elementów z bazy danych.
Jednak zwraca ona ciagle null, debugujac wychodzi na to, ze http.delete nawet nie próbuje wysłać żądania na serwer- po prostu zwraca null.
Czy ktoś spotkał się z taka sytuacja? Nie wiem w czym może być potencjalny problem.

1

Podejrzewam, że może chodzić o błąd w kodzie. Pokażesz może fragment?

1

A jak wygląda usługa i jak ja wywołujesz? Może usługa ma zwracać null

0

nic wielkiego ta funkcja, raczej standardowa

delete(id:number):Observable<any> {
    const headers = new HttpHeaders({ 'Content-Type': 'application/json' });
    return this.http.delete(this.appSettings.serverAddress + '/api/users/' + id).pipe(
        map((result: any) => { return result; }));
}

z postmana zapytanie działa poprawnie, a tutaj nie- ktos widzi blad?

0

Znalazłem jakąś poszlakę. Mam przy delete zwrotkę 204 No content.

0

Czyli... wszystko działa? ;-)

0

No nie do końca, bo nie wiem dlaczego przy 204 angular zwraca mi nulla.

0

A co powinien zwracać / czego oczekujesz / co zwraca Ci postman?

1
kamilos95 napisał(a):

No nie do końca, bo nie wiem dlaczego przy 204 angular zwraca mi nulla.

Jak kod jest 204 to body nie ma czyli jest null. Jak dla mnie wszystko się zgadza (Oczywiście lepszy byłby Option/Empty lub Maybe/Nothing, ale to tylko JS)

0

Postman zwraca 200 i:

{
"message": "",
"succeeded": true
}

2
kamilos95 napisał(a):

Postman zwraca 200 i:

{
"message": "",
"succeeded": true
}

To bym sprawdził czy w oby wypadkach serwer dostaje dokładnie taki sam request. Może request różni się na poziomie headerów lub jakiś innych szczegółów

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1