Data urodzenia

0

Witam,

Ja dopiero zaczynam w javascript. Chcę sprawdzić, Data urodzenia.

Na przykład:

jeśli użytkownik wpisze datę 01-01-1000, powinienem otrzymać komunikat o błędzie.

HTML

<form action="#" onsubmit="return validation()" >
<label>Date of birth : </label>
<br>
<input type="date" name="dateofbirth" id="dateofbirth">
<br>
<span id="dateofbirthError"></span>
<br>
<input type="submit" value="ok">
</form>

JS

function validation(){

	var dateofbirth = document.getElementById('dateofbirth').value; 
	
	if(dateofbirth == ""){
		document.getElementById('dateofbirthError').innerHTML = "Empty";
		return false;
	}

}

Dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

1

Czemu w ogóle pozwalasz na wybór takiego dużego zakresu dat?
Słyszałeś o atrybucie min w którym możesz ustawić najstarszą możliwą datę do wyboru?

0
urke napisał(a):

Czemu w ogóle pozwalasz na wybór takiego dużego zakresu dat?
Słyszałeś o atrybucie min w którym możesz ustawić najstarszą możliwą datę do wyboru?

Dziękuję za odpowiedź. Naprawdę nie rozumiem składni, która ma zostać stworzona. Czy masz przykładowy kod, Proszę?

0

Jesli to ma byc blad to podaj rok minimalny i maksymalny i spawdzaj wzgledem niego.

https://stackoverflow.com/a/19774885
💩

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1