xCard - wyświetlanie informacji z pliku XML

0

Cześć!

Dopiero zaczynam przygodę z JavaScriptem i mam zadanie stworzyć plik xml zgodny z formatem xCard z przykładowymi danymi o pewnej osobie (imie, nazwisko, data urodzenia). Później przy pomocy tego pliku musze załadować dane wciskając przycisk, który będzie wyświetlał mi okno poniżej, lub je chował gdy wcisne przycisk ponownie. Na internecie nie moge niczego znaleźć na temat vCard. Może ktoś pomoże?

Pozdro :)

1
bidzior57 napisał(a):

Na internecie nie moge niczego znaleźć na temat vCard. Może ktoś pomoże?

https://en.wikipedia.org/wiki/VCard

https://www.npmjs.com/search?q=vcard

0
kmph napisał(a):
bidzior57 napisał(a):

Na internecie nie moge niczego znaleźć na temat vCard. Może ktoś pomoże?

https://en.wikipedia.org/wiki/VCard

https://www.npmjs.com/search?q=vcard

Czyli mam stworzyć plik xml w formacie vCard, a później go przeczytać Ajaxem i pod odpowiednie pola id powpisywać dane z xml'a?

0

Nie rozumiem. Odnoszę wrażenie, że pytasz o treść zadania, ale to ty ją znasz, nie ja.

0
kmph napisał(a):

Nie rozumiem. Odnoszę wrażenie, że pytasz o treść zadania, ale to ty ją znasz, nie ja.

bidzior57 napisał(a):

Mam zadanie stworzyć plik xml zgodny z formatem xCard z przykładowymi danymi o pewnej osobie (imie, nazwisko, data urodzenia). Później przy pomocy tego pliku musze załadować dane wciskając przycisk, który będzie wyświetlał mi okno poniżej, lub je chował gdy wcisne przycisk ponownie.

Mam użyć do tego Ajaxu, tylko nie ogarniam w jaki sposób mam odczytać plik xml w formacie vCard przy pomocy Ajaxu

0

Na czym to ma działać? Bo chyba nie chcesz tego uruchomić na przeglądarce i za jej pomocą otwierać pliku na dysku? CORS ci wejdzie w drogę, https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/CORS/Errors/CORSRequestNotHttp

Czy nie ma tam serwera? Bo jeśli plik jest na serwerze, to w czym problem?

0
kmph napisał(a):

Na czym to ma działać? Bo chyba nie chcesz tego uruchomić na przeglądarce i za jej pomocą otwierać pliku na dysku? CORS ci wejdzie w drogę, https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/CORS/Errors/CORSRequestNotHttp

Czy nie ma tam serwera? Bo jeśli plik jest na serwerze, to w czym problem?

Mam wkleić plik xml na swoją stronę razem z index.html i skryptem przetwarzającym ten xml. Tylko no właśnie zastanawiałem się , czy pliki xml w formacie vCard czyta się jakoś inaczej niż zwykłe pliki xml, czy polega to na tym samym? Ostatnio uczyliśmy się przetwarzania DOM Parser'em, teraz mamy Ajax.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1