Projekt w czystym JS

0

Cześć, chcę zacząć tworzyć projekt średniej wielkości w vanillaJS i nie wiem czy wszystkie pliki generować ręcznie, czy może skorzystać z jakiegoś narzędzia, który stworzy mi jakiś wstępny projekt (npm init ?). Ktoś mógłby opisać ewentualną strukturę przykładowego projektu? Czy może całość po prostu z palca?

4

Jak czysty JS to bądź konsekwentny - żadnych bibliotek, żadnych generatorów, menedżerów, pakietów itp. Wszystko ręcznie, jak się robiło 20 lat temu ;)

1
cerrato napisał(a):

Wszystko ręcznie, jak się robiło 20 lat temu ;)

20 lat temu to nawet jQuery nie było. Jak żyć?

3

Halo! Jakie 20 lat temu. Ja tak robię do dziś i zbieram z tego powodu same korzyści ... Czasem jakimś JQuery zgrzeszę ale nawet to staram się eliminować.
Całe obiektowe środowisko okienkowe w czystym JS wyklepałem.

screenshot-20200421224707.png

Także odpowiadając na pytanie
JA zdecydowanie zachęcam do pisania wszystkiego z palca w czystym JS.
Obecnie JS z ECMAScript6 jest już całkiem przyjazny. W końcu klasy nie są jakimiś potworami tylko mają swoją składnię a i inne obszary zostały ładnie pokryte nowymi funkcjami.
Takie podejście dużo uczy. Przede wszystkim tego, że te biblioteki JS, React, Bootstrap itp.. to nie czarna magia tylko zwykły kod napisany przez takich samych śmiertelników jak my.

3
Nindzia napisał(a):

nie wiem czy wszystkie pliki generować ręcznie, czy może skorzystać z jakiegoś narzędzia, który stworzy mi jakiś wstępny projekt (npm init ?).

Samo npm init nic ci nie da xD Webpack prędzej, żeby ci zrobił bundle'a gotowego do osadzenia w przeglądarce.

Cześć, chcę zacząć tworzyć projekt średniej wielkości w vanillaJS
...
Ktoś mógłby opisać ewentualną strukturę przykładowego projektu?

Przecież to zależy od projektu i jego potrzeb. Jednak jeśli zadajesz pytania o "strukturę przykładowego projektu" jednocześnie chcąc "zacząć tworzyć projekt średniej wielkości", to obstawiam, że ten projekt ci się "rozjedzie" i wejdziesz szybko albo w spaghetti kod, albo big ball of mud, albo w overengineering.

I to jest ok (normalna część nauki, w której robisz coś słabo, ale patrzysz i uczysz się na błędach). Wtedy po prostu można albo

  1. refaktorować i na bieżąco przeprojektowywać (i struktura sama się wyklaruje, przynajmniej do stopnia, w którym będzie możliwy refaktor)
  2. przepisać wszystko od nowa (wtedy zaprojektujesz lepiej aplikację już na starcie, bo będziesz wiedzieć, co poszło nie tak).
  3. zostawić projekt i uznać go za wprawkę (ew. za coś, co jest nieidealne, ale co działa). Co najwyżej zebrać do kupy wiedzę "jak robić, a jak nie robić projekty". I robiąc kolejny projekt, masz już więcej oleju w głowie.

Czy może całość po prostu z palca?

Piszesz z palca to, co lepiej (albo łatwiej) napisać z palca, jednak w sytuacjach, kiedy pisanie z palca jest trudne albo wiąże się z innymi niedogodnościami, używasz bibliotek, frameworków itp. Proste.

2

Pytanie trochę w stylu: czy ten płaszcz będzie wystarczająco ciepły.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1