Rzutowanie String na Float/Double w jQuery

0

Witam. Mam problem, a mianowicie przy rzutowaniu ze Stringa na Float wyświetla mi się wartość NaN.

('.item-checkbox:checked').each(function(){
                var actual = parseFloat($('#item-price').val());
                var add = parseFloat($(this).attr('data-fprice')); 

                $('#item-price').val(actual+add);
            });

Przykładowe wartości pól z których pobierane są dane to np. 5000.50 czy 7200.00. Pole actual może też być puste, jednak w takim przypadki powinno chyba zostać podstawione zero?

2

Zapewne zamiast kropki powinien być przecinek.
Pusty string nie jest liczbą, dlatego zwracany jest Not A Number.

BTW nie masz tu nigdzie rzutowania stringa na float, co najwyżej float na stringa przy wyświetlaniu sumy.

0
ŁF napisał(a):

Zapewne zamiast kropki powinien być przecinek.
Pusty string nie jest liczbą, dlatego zwracany jest Not A Number.

BTW nie masz tu nigdzie rzutowania stringa na float, co najwyżej float na stringa przy wyświetlaniu sumy.

Dzięki za podpowiedź, chodziło o NaN. Tak to powinno wyglądać.


            $('.item-checkbox:checked').each(function(){

                var actual = parseFloat($('#item-price').val());
                if (isNaN(actual)) {
                    actual = 0;
                }
                var add = parseFloat($(this).attr('data-fprice')); 

                $('#item-price').val((actual+add).toFixed(2));
            });

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1