Wyświetlanie liczb na wyświetlaczu kalkulatora po klinięciu

0

Jak mogę napisać skrypt JS który umożliwi mi wyświetlanie liczb w które kliknę na wyświetlaczu kalkulatora. Stworzyć funkcje która jako parametr przyjmie wyświetlacz a jako argument liczby które tam będą trafiać ?

3

Przeczytaj to raz jeszcze i zastanów się czy rozumiesz co napisałeś.
Nie oczekuj, że ktoś udzieli Ci odpowiedzi na tak niechlujnie zadane pytanie.
Zastanów się i napisz pytanie ponownie. Teraz to jest zlepek myśli na oślep pędzących w przypadkowych kierunkach.

1

Z Twojego nicka wynika, że masz 22 lata natomiast z tego co piszesz wynika, że nie wiesz jak wygląda i z czego składa się kalkulator.

Zacznijmy zatem od podstaw.
Wbrew temu co wynika z Twoich opisów, na kalkulatorze nie klika się w liczby na wyświetlaczu. Korzystając z kalkulatora naciska się w przyciski klawiatury ( zdecydowana większość kalkulatorów posiada klawiaturę i wyświetlacz jako osobne współpracujące ze sobą elementy ).
Klikanie w przyciski klawiatury skutkuje wyświetlaniem na wyświetlaczu odpowiednich liczb lub znaków.

I to co wyżej napisałem jest w ogromnym uproszczeniu prawidłową kolejnością ( także zakładając pisanie programu ).
W praktyce jednak ( i tak to musisz ująć w swoim programie ) to nie naciśnięcie przycisku powoduje wyświetlenie znaku na wyświetlaczu.
Naciśnięcie przycisków powoduje zmianę wartości ciągu znaków, który następnie jest wyświetlany ( to także ma znaczenie ).

Mając powyższe informacje rozrysuj sobie "kalkulator" na kartce napisz za co odpowiada wyświetlacz, za co odpowiadają przyciski i pomyśl jak to można łatwo zrealizować w JavaScript.
Niestety jedynie naszym domysłom pozostawiasz to czym jest Twój "wyświetlacz" oraz "klawiatura", o której nawet nie wspomniałeś.

Dla jasności, tak wygląda przeciętny kalkulator:
screenshot-20200226140221.png

0

addEventListener może być pomocny

0

Mam taki kod HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <title>Calculator made in HTML5 CSS3 and JavaScript</title>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="keywords" content="calculator, html, css, js">  
    <meta name="description" content="Calculator made in HTML5 CSS3 and JavaScript">
    <meta name="robots" content="all">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="ie=edge">
    <meta name="author" content="Piotr">
    <meta name="generarator" content="Visual Studio Code">
    <link rel="stylesheet" href="../css/style.css">
</head>
<body>
    <div class="calculator">
        <div id="display"></div>
        <div class="buttons-group">
            <div class="buttons-operators">
                <div class="addition">+</div>
                <div class="subtract">-</div>
                <div class="multiply">&times;</div>
                <div class="divide">&divide;</div>
            </div>
            <div class="buttons-digits">
                <div class="panel-numbers">
                    <div class="numbers-container">
                        <div class="number">7</div>
                        <div class="number">8</div>
                        <div class="number">9</div>
                    </div>
                    <div class="numbers-container">
                        <div class="number">4</div>
                        <div class="number">5</div>
                        <div class="number">6</div>
                    </div>
                    <div class="numbers-container">
                        <div class="number">1</div>
                        <div class="number">2</div>
                        <div class="number">3</div>
                    </div>
                    <div class="numbers-container">
                        <div class="number">0</div>
                        <div class="number">.</div>
                        <div class="number">C</div>
                    </div>
                </div>
                <div class="container-equal">
                    <div class="equal">=</div>
                </div>
            </div>
        </div>
    </div>
    <script src="../js/main.js"></script>
</body>
</html>

a to jest mój kod js

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() {
  let display = document.getElementById("#display");
  let buttonsOperators = document.querySelectorAll(".buttons-operators > *");
  let numbers = document.querySelectorAll(".number");
  let equal = document.querySelector(".equal");
  Array.from(buttonsOperators).forEach(function(buttonsOperators) {
    buttonsOperators.addEventListener("click", function() {
      buttonsOperators.style.backgroundColor = "red";
    })
  })
  Array.from(numbers).forEach(function(number) {
    number.addEventListener("click", function() {
      number.style.backgroundColor = "red";
    })
  })
  equal.addEventListener("click", function() {
    equal.style.backgroundColor = "red";
  })
})

i chcę stworzyć funkcje w js która umożliwi mi wyświetlanie zawartości jakiegoś przycisku np. jak kliknę przycisk z liczbą 4 to ma mi się wyświetlić na tym wyświetlaczu ta liczba

0

Wrzuć jeszcze plik style.css

0

Klikniacia w guziki na onClik powinny zmianiac jakas zmienna w tle. To prosta fukcja mnozysz razy 10 i dodajesz nacisnieta liczbe. Potem pobierasz wyswietlacz po id i ustawiasz w nim liczbe jako innerText :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1