Wątek przeniesiony 2020-02-24 07:30 z Java przez cerrato.

Jak ładować lokalnie Jquery?

0
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5.2/jquery.min.js"></script>

Witam. Takie coś strasznie musi mi działanie skryptu mojej strony.
Czy mógłbym w jakiś sposób zgrać sobie to i umieścić
bezpośrednio na serwerze w jakimś katalogu.
Domyślam się że mógłbym, ale proszę o jakieś wskazówki, bo
jeszcze nigdy nie robiłem takiej wolty. Np. skąd mogę ściągnąć
dokłądnie to, bo nie chcę ściągać czegoś innego, bo boję się, że
ten skrypcik napisany przez kogoś nie zadziała.

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Jakub

5

Hmm. A byłeś na stronie o jQuery?
https://jquery.com/download/
Możesz pobrać wersję min i pełna. Potem zamiast linka do zewnątrz poddajesz w projekcie link do swojego serwera, jak w przypadku CSS(chodzi o katalog w którym trzymasz pliki a nie o tag stylu).
Wersja 1.5 jest bardzo stara. Nie należy już używać jej na nowych stronach.
Ach i nie myl Javy z JavaScript...

2

Pomijając rzeczy, o których pisał @jurek1980, to zauważ, że w podanym przez ciebie linku jest pięknie podany url tego skryptu, więc pobranie go i wrzucenie gdzieś do drzewa twojego projektu nie powinno być problemem ;)

Takie coś strasznie musi mi działanie skryptu mojej strony

wyjaśnij proszę, o co tutaj chodzi. Czy powinno być "muli" zamiast "musi"?

Jeśli problemem są opoznienia/blokowanie się strony, to nie wynika to z tego, że plik jQuery jest na innym serwerze (zwłaszcza, że serwery Google raczej są dość dobre), tylko podejrzewam, że te opóźnienia wynikają z faktu przesyłania danych przez Ajax albo innych operacji, które ten skrypt wykonuje. Przeniesienie skryptu na Twój serwer niczego tutaj nie zmieni.

2
Jakub Prażmowski napisał(a):
Witam. Takie coś strasznie musi mi działanie skryptu mojej strony.

A zmierzyłeś? Google bardzo szybko serwuje zewnętrzne biblioteki. Oczywiście do testów lokalnych lepiej mieć wersję lokalną. Ale wersja produkcyjna może być lepsza tak jak jest. Pomijając oczywiście problem że aktualna wersja jqurry to 3.4.1 a wersję 1.x to archeologia

2

Ja myślę że muli to co robisz z tą libką a nie jej ściąganie z googlowego cdna. Szczególnie że przeglądarka i tak to cacheuje. Ta libką manipuluje DOM i to może być wolne.

1

@Shalom: ma pewnie rację. Wina prawdopodobnie stoi po stronie sposobu obsługiwania samej biblioteki ( lub może samego Jquery )
Jeśli jesteś pewny, że to muli z powodu pobierania to może spróbuj atrybutu async https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/script#attr-async

0

A ja nauczony awariami wolę ładować ze swojego serwera niż z cdn, ponadto cdn zwykle i tak jest trochę wolniejszy, bo mało punktów w PL (pomijam jakieś płatne rozwiązania), dodatkowo przy słabym necie jest szansa, że strona się załaduje bez nich, lub z opóźnieniem i wszystko się rozjedzie.

0
czysteskarpety napisał(a):

dodatkowo przy słabym necie jest szansa, że strona się załaduje bez nich, lub z opóźnieniem i wszystko się rozjedzie.

  1. Ale zawsze użytkownik może wyłączyć JS i wtedy wszystko się rozjedzie
  2. Ogólnie, z tego co zauważyłem, JS powinien być ładowany na końcu, albo w stopce, albo z atrybutem defer więc zawsze przy słabym necie jest pewien czas gdy strona się rozjedzie
  3. W obu przypadkach rozjechanie się nie powinno być duże ponieważ to tylko jquery, a nie Vue czy inne frameworki. HTML i CSS będzie dalej działać
0

To ja może wrzucę ten kodzik ze swojego indexu odpowiedzialny za "Klikające Linki"
po najechaniu na nie myszką.

<!-- LINKI KTÓRE KLIKAJĄ -->
<script>
		    $("#nav-two a")
            .each(function(i) {
                if (i != 0) { 
                    $("#beep-two")
                    .clone()
                    .attr("id", "beep-two" + i)
                    .appendTo($(this).parent()); 
                }
            $(this).data("beeper", i);
            })
        .mouseenter(function() {
            $("#beep-two" + $(this).data("beeper"))[0].play();
        });
        $("#beep-two").attr("id", "beep-two0");
        </script>

No i co Wy na to?

Dziękuję i pozdrawiam
Jakub

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1