rozszrzenie do firefox, które konwertuje strony internetowe, tak aby były wyświeltane w wyższej rozdzielczości

0

Witam,
Mam taki pomysł, wiem, że to trudne.
Dana strona internetowa jest wyświetlana w danej rozdzielczości np. jest określona jej szerokość na ileś tam pikseli dla danych monitorów.
Czy jest możliwe jej przekonwertowanie dla większej szerokości lub jakieś stosowne rozmieszczenie DIV dla szczególnie monitorów panoramicznych.
Wiem, że strony internetowe pisane są responsywnie, ale czy nieresponsywne można uporządkować tak, aby były na całej powierzchni monitora.
Czy ktoś już znalazł takie rozszerzenie dla przeglądarki internetowej?
Wiadomo, że to wymaga jakiś tam oznaczeń DIV, ale bez tego, czy to byłoby możliwe?

1

Każda przeglądarka ma już taką opcję - "Zoom". Można oczywiście przy pisaniu strony określić inne ustawienie contentu dla bardzo dużych monitorów np. WQHD czy 4k jeżeli spora grupa użytkowników odwiedza twoją stronę na tych rozdzielczościach. Jednak prościej jest po prostu ustawić maksymalną szerokość dla kontenera z kontentem. Nie robiąc tego, responsywne divy stawałyby się niezwykle długie na ekranach o dużej rozdzielczości, co źle wygląda.

Przy rozmieszczeniu kontentu tak żeby zajmował całą szerokość wspomnianego przez ciebie monitorza panoramicznego mającego przykłądowo 2x większą szerokość niż zwykły, użytkownik musiałby przy przeglądaniu strony latać oczami od jednego końca biurka do drugiego co jest po prostu niewygodne. Poza tym każda strona jest inaczej zbudowana, skąd taka wtyczka miałaby wiedzieć, które elementy ma powiększyć, o ile ma je powiększyć i jak ma je rozmieścić żeby to dobrze wyglądało.

WQHD przy 100%: (navbar i footer się rozciągają ale kontener z kontentem ma ustawioną maksymalną szerokość)

title

WQHD przy 150%: (wystarczyło przytrzymać CTRL i lekko scrollnąć w górę)

title

tl;dr Stworzenie takiego roszerzenia nie jest możliwe i nie ma sensu.

0

Odpowiedź na mój temat:

Ktoś na pewnym forum znalazł dodatek do firefoxa: Greasemonkey (polecił jescze: Tampermonkey). ale Greasemonkey to jest to.
W Greasemonkey należy dodać nowy skrypt i w nim wpisać:

m = document.getElementsByTagName('section')
for(i=0; i<m.length; i++){ m[i].style.float = 'left'; }

Autorem kodu jest mój brat.

Dedytkować w Greasemonkey należy skrypt wybranym stronom internetowym.
Dla każdej strony internetowej kod jest analogiczny, należy tylko zmienić nazwę głownych elementów strony, tutaj jest to "section".
Testy wykonywałem na stronie "www.rp.pl", bo dla niej został przygotowany kod.
Efekt jest szokujący i trudno się przyzwyczaić.
Temat jest zakończony.

Pozdrawiam

0

Że tak powiem do d*** to rozwiązanie. To że to działa na jednej stronie, nie znaczy, że będzie działać na reszcie. Strony mają różne budowy, nie zawsze posiadają znacznik section. A nawet jeśli posiadają, to dodanie float: left może całkowicie rozwalić stronę. Więc nadal zwykły zoom jest lepszą opcją.

0
m = document.getElementsByTagName('section')
 for(i=0; i<m.length; i++){ m[i].style.float = 'left'; m[i].style.borderColor = 'black'; m[i].style.borderWidth = '9px'; m[i].style.borderStyle = 'solid';}

Trochę edytowałem kod.

W odpowiedzi dla serek:
Sam nie spodziewałem się lepszego efektu. Dodatek Greasemonkey ma taką fajną opcję, że dedykuję kod dla danej strony. Czyli jeśli czytamy w necie ciągle te same strony (karty) to sobie je można poukładać. Analogicznie powtarzający się schemat stron internetowych można przyporządkować do danych skryptów (lub odwrotnie). Po jakimś czasie powstaje mała baza i GITARA.
Trudno się przyzwyczaić (jak napisałem jest szok i o gustach nie dyskutujemy).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1