Jak zapisać obiekt w bazie danych z boolean = true?

0

Cześć, mam pytanie,
przyjmijmy, że chcemy utworzyć użytkownika z kolumną active(boolean). W jaki sposób zrobić tak, żeby zaraz po stworzeniu użytkownika zapisywało nam active jako true?

z gory dzieki za odpowiedzi

1

Co nazywasz bazą danych?

1

https://www.db-fiddle.com/f/5uCQVkS4Qe5mfmWRTFG71j/0

Dobra, nie będę trollował. Pokaż jak tworzysz (zapisujesz) użytkownika, bo na ten moment pytanie jest zbyt ogólne.

0

Jak masz na myśli baze relacyjną to niestety nie ma tam kolumn typu Boolean i trzeba sobie radzić albo jakims 1 i 0 albo t i f. Jak chcesz mieć wartość domyślna to ustaw defulta na kolumnie: https://ramkedem.com/en/sql-server-create-table/

1
Tomek Pycia napisał(a):

Jak masz na myśli baze relacyjną to niestety nie ma tam kolumn typu Boolean i trzeba sobie radzić albo jakims 1 i 0 albo t i f.

Zależy od bazy. Szanujące się (np. postgres) mają typ bool[ean], co nawet widać na fiddle'u z mojego poprzedniego posta.

1

Ustawiasz sobie wartość default na polu active. W MySQL robisz to tak:

CREATE TABLE User(
    ID int NOT NULL,
    Last_Name varchar(255) NOT NULL,
    First_Name varchar(255),
    Active boolean DEFAULT true
);

W MSSQL:

CREATE TABLE User(
    ID int NOT NULL,
    Last_Name varchar(255) NOT NULL,
    First_Name varchar(255),
    Active bit DEFAULT 1
);
0

uzylem defaultsTo: true

0
iksde napisał(a):

Zależy od bazy. Szanujące się (np. postgres) mają typ bool[ean], co nawet widać na fiddle'u z mojego poprzedniego posta.

A które się szanują? Oracle nie ma, MSSQL nie ma, MySQL nie ma (boolean to synonim dla tinyint(1))

1
Panczo napisał(a):
iksde napisał(a):

Zależy od bazy. Szanujące się (np. postgres) mają typ bool[ean], co nawet widać na fiddle'u z mojego poprzedniego posta.

A które się szanują? Oracle nie ma, MSSQL nie ma, MySQL nie ma (boolean to synonim dla tinyint(1))

Dlatego ja z relacyjnych baz danych szanuję tylko PosgreSQLa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1