Porównywanie wartości atrybutów CSS w jQuery

0

Witam, sprawdzałem na parę sposobów na porównywanie wartości stylów przy użyciu jQuery (dopiero zacząłem tego używać),
przykładowo, mam border 1px solid black i chcę coś zrobić gdy właśnie taki jest.

if ($(example).css('border') == "1px solid black") /*łańcuch znaków czy jak to porównać?*/

Jaki jest odpowiedni sposób w owym przypadku? Czy jest to powszechnie stosowe (w jakiejś tam formie) porównywanie atrybutów w CSS?

@troche offtop, jak nikt nie odpowie to założe nowy temat później.
Drugie pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu, może ktoś odpowie, jest odnośnie animacji.
Dotychczas korzystałem sobie z animacji w CSS, tylko mam tu problem: przykładowo mam animacje która się skończyła, kiedy ją wywołałem np. buttonem. Po prostu korzystałem z takiego sposóbu, że animacja była gotowa ale nie było atr "animation" a ja tylko dodawałem za pomocą JS np.

elem.style.animation = "example 2s infinite";

Problem sie pojawia, kiedy bym chciał wywołać jeszcze raz to animacje to nie moge tego obejść, chciałem żeby po pierwszym zakończeniu w ogóle znikneła i potem wywołać ją znowu ale coś mi nie wychodziło i sie poddałem, czy odpowiedź znajdę w jQuery czy Vanilla JS z CSS wystarczy?

2

Zwykle nie używa się gołych atrybutów css tylko nadaje elementom klasy/id/data-attributes i na nich operuje. jQuery nigdy nie jest niezbędne, wszystko można osiągnąć za pomocą vanila JS i CSS (to czy w danym przypadku jest to dobry pomysł to zależy, ale imo akurat jQuery to przeszłość).

Jeśli chodzi o restart animacji to zajrzyj tutaj: https://css-tricks.com/restart-css-animation/

0

Dzięki, czyli co nie warto zagłębiać się jQuery?

2
kakaisback napisał(a):

Dzięki, czyli co nie warto zagłębiać się jQuery?

Znać warto, bo możesz się na nie natknąć dość często, ale używać w swoich projektach to niekoniecznie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1