Trójkąt równoboczny z gwiazdek

0

Hej,

Mam mały problem z ogarnięciem skryptu. Potrzebuje zrobić skrypt w którym użytkownik podaje wysokość trójkąta i trójkąt tworzy się z gwiazdek.
np. wysokość 4 i z każdym nowym kolejnym wierszem ma dodać się coraz to nowa gwiazdka.

screenshot-20191211144402.png

Zrobiłem coś takiego: (ale mam problem z ogarnięciem jak zrobić żeby z każdym kolejnym dodawał tą gwiazdkę)

    <body>
        <p id="wynik">Wynik</p> <br />
        
        <script>
            var n = prompt("Podaj wysokość trójkąta: ");
            var t = "";
            
            for (var i = 0; i < n; i++) {
                t = t + "* <br />";
                
                document.getElementById("wynik").innerHTML = t;
            }
        </script>
    </body>

Na chwilę obceną wygląda to tak:
screenshot-20191211144522.png

Czy znajdzie się ktoś kto może mnie pokierować w dobrą stronę? :)

1

No zrób wewnątrz nową pętlę, która będzie wypisywała gwiazdki w linii.

1

Ja to zrobiłem w ten sposób https://jsfiddle.net/dawidek1/e0wku3zf/
A tutaj masz wersję odwróconą https://jsfiddle.net/dawidek1/e0wku3zf/10/

1

Możesz też dać zmienną var stars = ""; i w pętli:
stars = stars + "*";
oraz doklejać ją z miejsce pojedynczej gwiazdki.

PS. trójkąt prostokątny

0
serek napisał(a):

No zrób wewnątrz nową pętlę, która będzie wypisywała gwiazdki w linii.

Zrobiłem jak napisałeś i wychodzi mi choinka do góry nogami :D

Gustawiec napisał(a):

Ja to zrobiłem w ten sposób https://jsfiddle.net/dawidek1/e0wku3zf/
A tutaj masz wersję odwróconą https://jsfiddle.net/dawidek1/e0wku3zf/10/

Nie dałoby rado zrobić tego jakoś prościej?
Potrzebuję zrobić to na zajęcia ale nie jestem jeszcze na takim etapie jak tutaj pokazałeś.
Popróbuję jeszcze jakoś skleić to w ten sposób żeby zadziałało na samych pętlach.
Generalnie bardzo fajnie ale nie mój poziom :P

Delor napisał(a):

Możesz też dać zmienną var stars = ""; i w pętli:
stars = stars + "*";
oraz doklejać ją z miejsce pojedynczej gwiazdki.

PS. trójkąt prostokątny

Obawiam się że nie rozumiem, ponieważ zamiast "stars" jest już podstawiona literka "t"
I nie rozumiem równiez jak dokleić ją w miejsce pojedynczej gwiazdki??

0

No dobra już coś tam powoli rozumiem.

            var n = prompt("Podaj wysokość trójkąta: ");
            var t = "";
            var star = " ";

            for (var i = 0; i < n; i++) {
                star = star + "*";
                t = t + star + " <br />";
                    
                    document.getElementById("wynik").innerHTML = t;
            }   

Jest choinka która stoi prawidłowo ale teraz muszę wyrównać, żeby osiągnąć cel aby tójkąt był prostokątny.

Edit:
Ok, jest działa, choinka była bo miałem wycentrowany tekst w css, my bad.

Dziękuje wszystkim za pomoc :) Pozdro mordki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1