JavaScript zadanie

0

Witam, otóż mam takie zadanie do szkoły, lecz nie potrafię go zrobić. I o to moje pytanie: czy dałby ktoś radę wytłumacz chociaż jak zacząć? Programowanie w js zacząłem w szkole od niedawna i jak pewnie wiadomo, rzadko kiedy nauczyciel da radę jakoś sensownie wytłumaczyć. Siedzę już ładnych pare godzin i próbuje coś wymyślić, ale ciężko to idzie. Bardzo proszę o jakieś porady, dodam jeszcze, że średnio ogarniam ten język programowania. Z góry dziękuje za odpowiedź
Co trzeba zrobić w zadaniu:

  • liczba uczestników (jeśli nie ma punktów czyli ma nb to nie uczestniczył)
  • suma punktów
  • najlepszy uczestnik Nazwisko i Imię + ilość punktów
    To samo robimy grupując na kategorie kobiety mężczyźni czyli:
  • liczba uczestników kobiety
  • suma punktów kobiety
  • najlepszy uczestnik kobiety Nazwisko i Imię + ilość punktów
  • liczba uczestników mężczyźni
  • suma punktów mężczyźni
  • najlepszy uczestnik mężczyźni Nazwisko i Imię + ilość punktów

Kod:

<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> <title>JS</title> <style type="text/css"> td, th { border: 1px solid #000; padding: 5px; } </style> </head> <body>
Nazwisko Imię Płeć Punkty
Kowalski Jan M 20
Nowak Andrzej M 41
Nowobilski Bogdan M 29
Urbaniak Aleksandra K 26
Michalski Marcin M nb
Bogun Anna K 33
Liczba uczestników: -
Suma punktów: -
Najlepszy uczestnik: -

Liczba uczestniczących kobiet: -
Suma punktów kobiety: -
Najlepszy uczestnik kobieta: -

Liczba uczestniczących mężczyzn: -
Suma punktów mężczyzn: -
Najlepszy uczestnik mężczyzna: -
<script> document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() {
// Wasz kod JS

});
</script>

</body> </html>
1

Opisz swój problem dokładnie, albo wątek stąd w magiczny sposób wyparuje ;)
To, że jesteś początkujący oznacza, że możesz nie ogarniać kwestii technicznych. Ale z pisaniem w sposób zrozumiały dla innych powinieneś sobie radzić tak od 6 klasy podstawówki. Póki co podałeś jedynie jakieś punkty/myśliniki/założenia, ale nikt z nas nie wie, co masz z nimi zrobić - podliczyć, wyświetlić, samemu wypełnić danymi?

Postaraj się post przeedytować tak, żeby ludzie, którzy chcą Ci pomóc, mieli jakiekolwiek pojęcie, czego potrzebujesz. Na razie jedynie możemy się domyślać, że w tagu <script> masz umieścić coś w miejscu "Wasz kod JS", ale nie wiemy, co ten kod ma robić :(

0

Na początek zrobię, to co powinieneś był zrobić pisząc tutaj, czyli zadam pytanie:

Napisz kod JS, który przeanalizuje załączoną tabelę w HTML, tworząc raport podsumowania z następującymi pozycjami:
- Liczba uczestników: -
- Suma punktów: -
- Najlepszy uczestnik: -
- Liczba uczestniczących kobiet: -
- Suma punktów kobiety: -
- Najlepszy uczestnik kobieta: -
- Liczba uczestniczących mężczyzn: -
- Suma punktów mężczyzn: -
- Najlepszy uczestnik mężczyzna: -

Na początek potrzebujesz napisać kod zdolny odczytać komórki tabeli ze wszystkich wierszy.
Mając do nich dostęp, będziesz już w stanie je zliczać, sumować, zliczać i sumować warunkowo.

Co w ogóle napisałeś?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1