Czy warto uczyć się Node?

0

Dlaczego (młodzi)developerzy, mniejsze firmy nadal chętniej wybierają na backend PHP zamiast Node? Problemem jest brak dobrych kursów do Node, czy to że PHP jest dużo prostsze do ogarnięcia niż Node?

0

A jaką widzisz przewagę Noda nad innymi technologiami? Między innymi PHP? Z pewnością brak kursów nie jest tego przyczyną.

0

Node.js daje podstawę techniczną do rzeczy z grami / streamwaniem treści, ponieważ cały jego ekosystem opiera się na asynchronicznych wywołaniach. W pamięci mi zapadł projekt gry Codecombat https://github.com/codecombat/codecombat pisany w coffescript na node.js + fakt, że netflix też używa node.js do mikrousług.

To, że da się pisać w nodejs to jedno, a to że taka rzecz wymaga niezłych umiejętności to drugie.

Z mojej perspektywy do asynchronicznych rzeczy łatwiej jest użyć python + asyncio, go, clojure czy elixir. IMO wybór node.js to odważny wybór :D

1

W Polsce oczywiście jak w lesie, a dziadki wciąż skrobią w PHP. Na świecie co raz większą popularność zdobywają aplikacje typu serverless opartena mikroserwisach i napisane w Node w Aws Lambda czy Cloud Functons.

2
Tomek Pycia napisał(a):

A jaką widzisz przewagę Noda nad innymi technologiami? Między innymi PHP?

Zalety w stosunk do PHP:

  • JS, ze wszystkimi swoimi wadami, to i tak lepszy język od PHP, a jak używasz TS to już kompletni PHP zostaje w tyle,
  • dużo lepsze wspacie dla (pseudo) real -time,
  • współdzielenie kodu pomiędzy backendem a frontendem,
  • duzo wiekszy obszar zastosowań
  • dużo więcej pakietów, niektóre nawet dobre :D

Wady:

  • imo trudniejszy,
0

Proste wytłumaczenie, firma z USA ma budżet na portal 10k $, z tego jakiś outsourcing w PL dostanie połowę i cieszy się jak głupi, tymczasem w PL dostaniesz od janusza jakimś tam cudem uciułane 3k pln i weź coś z tym zrób :)
Jedyny plus taki, że prawie wszystko w PL stoi na PHP, więc jeśli nie daj jakiś globalny kryzys ekonomiczny, bądź podatki od pisu na takie prace zagraniczne, czy jednoosobową działalność to firmy przytną projekty na fancy js style, lub przestaną się opłacać hindusi z PL i nastanie bida.
Wtedy PHP sobie poradzi, bo stron/sklepów/portali nie zlikwidujesz, musisz to utrzymać, musisz, bo na tym zarabiasz.

W czasie kryzysu prawie zawsze to co drogie jest obcinane, zostaje to co niezbędne.

2

PHP ma dojrzałe frameworki, CMSy i sklepy internetowe, i po prostu kupa firm na tym robi pieniądze. NodeJS bardziej idzie w parze z frontendem typu SPA i niewielkimi ale dynamicznymi aplikacjami. Dla mnie dużą zaletą NodeJS jest to, że działa on w sposób "ciągły", trzyma pamięć przez cały czas trwania wirtualnej maszyny, i na pewno bardziej nadaje się do obsługi websocketów, np na backend do gierek multiplayer. PHP to takie żądanie-odpowiedź-reset.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1