Jaka konsola offline najlepsza do programowania w JavaScript?

0

Serdecznie witam wszystkich, to mój pierwszy post na 4porgramers.net,

Bardzo proszę o informację n/t wygodnej do pracy konsoli offline to JS.
Do tej pory próbowałem ogarniać temat w Scrimba, Codepen, Atom, SublimeText, VisualStudio oraz w konsoli Chrome.

Scrimba była dla mnie najlepsza jednak nie chodziła mi w Chrome, ale działała w Safari. Podobało mi się,
że wszystko było w jednym miejscu: 1)drzewo katalogowe, 2) miejsce na kod, 3) konsola.
Jednakże jest to rozwiązanie online i od kilku dni nie moge ogarnac dlaczego nie dziala mi juz nawet na Safari,
a nie mam czasu na zajmowanie sie tym.

Konsola w Chrome jest ok, ale kiedy chce stworzyc wiele projektow to zapisujac je w Snipet'ach robi się to bardzo
nieczytelne, przy wielu snipetach bardzo długo szukam właściwego projektu. Poza tym, jak dla mnie,
konsola w Chrome jest w wygladzie raczej surowa, nie zachecajaca do dluzszej pracy, jak np. Scrimba czy Codepen.

Codepen z kolei nie pokazuje drzewa katalogowego i zarzadzanie projektami jest w moim przekonaniu
zbyt skomplikowane, nieprzejrzyste. Samo jednak pisanie w Pen'ach bardzo fajne.

Atom, jak do tej pory nie znalazlem w nim konsoli, która od razu wyrzuca np. console.log() , tak jak to czyni chrome lub scrimba(gdy działa) i codepen.

VisualStudio, podobna sytuacja jak w Atom, jak mam podglądać w konsoli to co tam napisałem, nie wychodząc z programu?

SublimeText, bardzo mi się podoba, jest czytelny, przejrzysty, i ma drzewo katalogowe z boku, jednak brak konsoli do podglądania
projektu, trzeba odpalać w przeglądarce, a jak zarzadzam kilkoma projaktami jest to uciążliwe.

Bardzo proszę o informacje n/t wygodnego narzędzia gdzie można wybierać projekty/pliki w programie, bez wychodzenia z niego, pisać kod i podglądać
rezulaty w konsoli.

Będę wdzięczny za informacje

2

WebStorm + lokalnie zainstalowany Node.JS powinien się sprawdzić :-)

0
Patryk27 napisał(a):

WebStorm + lokalnie zainstalowany Node.JS powinien się sprawdzić :-)

A WebStorm nie jest tylko w wersji płatnej?

0

Ano jest - przy czym autor pytał o wygodne narzędzie, nie bezpłatne :-)

WebStorm miesięcznie kosztuje 5.90 euro + VAT, czyli tyle co dwie paczki papierosów - a ilość zaoszczędzonego czasu (w porównaniu z innymi środowiskami) jest ogromna.

0

Jak dla mnie Brackets bije na głowę wszystkie darmowe, zwłaszcza ten niedorobiony VSCode ze słabym podpowiadaniem składni. Do tego zawsze ma jakieś połączenie z microsoftem w tle gdy wydam polecenie netstat -tapen. Nawet Atom gdy nic nie aktualizuje z niczym się nie łączy.

0

WebStorme wciąż potrzebuje node.js do "odpalania" programu na zewnątrz, prawda? Chyba, że ja nie wiem jak te dwa ustrojstwa połączyć.
Mi chodzi o narzędzie, w którym będzie i drzewo katalogowe, i miejsce na kod oraz konsola.
Inaczej to mogę na czymkolwiek w necie pisać, często ze sprawdzeniem składni i sobie odpalić nawet w przeglądarce.
Ale mi chodzi o to wszystko w jednym miejsu.
Brackets'a jeszcze nie sprawdzałem, dzięki, zaraz to zrobię ;)

0

Ale do czego ci to właściwie potrzebne? Piszesz javascript na front-endzie? Piszesz coś w node? Gdzie ma ten kod działać?

Ja osobiście używam visual studio code. Dla aplikacji node odpalasz sobie po prostu zintegrowany terminal (powershell, bash co tam chcesz) i uruchamiasz aplikacje. Dodatkowo jest zintegrowany debugger.

Natomiast jeśli chcesz debuggować kod w przeglądarce (front-end) to instalujesz wtyczkę debugger for chrome i też masz właściwie wszystko co trzeba.

0

@31 ja potrzebuje konsoli, a nie terminala, w innym wypadku to i w notatniku można pisać a potem przez node odpalać z terminala.

Jestem początkującym programistą w JS, wcześniej pisałem w C, zgodnie z DRY, nie chcę pisać od nowa po sto razy czegoś co już kiedyś napisałem,
chcę po prostu z tego korzystać, do tego mi potrzebne drzewo katalogowe żeby sprawnie przeskakiwać między plikami .js, znaleźć co mi potrzebne i działać dalej. Jednak poza sprawdzaniem składni chciałbym też korzystać z konsoli i sprawdzać pracę na bieżąco, jak np. w konsoli Chrome. Jeśli nie widziałeś Scrimba, to proszę zobacz, i będziesz wiedział o co mi chodzi.

2

Na moje oko to potrzebujesz po prostu https://nodemon.io i edytor ze zintegrowanym terminalem (VS Code na przykład).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1