Czemu ludzie nie lubią Angulara?

1

Jak tak czytam, to gdzie by ktoś nie napisał czegoś o Angularze, to od razu ktoś odpisze, że Angular jest be, Angular to rak i teraz tylko React lub Vue. Zacząłem sobie ostatnio coś klepać w Angularze i wydaje się być dużo prostszy i przyjemniejszy niż taki React (niepopularna opinia). O co tu chodzi? o_O

1

W PHP się bardzo prosto pisze proste aplikacje. Skąd więc tyle hejtu?

0

@Wibowit: ? Hejt dotyczy Angulara, a to chyba Reacta się porównuje do PHP.

1

Chodzi mi bardziej o to, że porównujesz przez pryzmat małej aplikacji. W wątku o Pythonie jest sporo argumentacji, że typowy ziomek programista pisze krótkie programy i do takich programów Python jest jak znalazł. Mimo tego korpo używają Javy i C# do wielkich kobył. Być może w przypadku Angulara i Reacta jest podobnie i inwestycja w Reacta zwraca się wraz ze stopniem skomplikowania aplikacji.

0

Też mnie to dziwi. Nawet wśród twórców yt widać mniejszą popularność Angulara w porównaniu do Reacta.
Słyszałem, że Angular ma dużo wyższy próg wejścia niż jego konkurenci - może o to chodzi? Aczkolwiek sam nie mam porównania do Reacta póki co.

2

@nobody01: Ja takich opinii nie zauważyłem. Może przypadek, czytasz akurat takie źródła?

0

@Wibowit: Masz jakieś argumenty za tym, że React lepiej się nadaje do wielkich projektów niż Angular?

1

W Reakcie urzeka mnie prostota tworzenia komponentów, a także higher order components, dzięki nim mogę mieć praktycznie na wszystko komponent i pisać aplikacje w customowym DSLu unikając czystego HTMLa :)

2

Jest większe prawdopodobieństwo, że wypowiedzą się ludzie, którzy coś krytykują, niż odwrotnie.

6

Ponieważ ceromonia wymagana przez Angulara, te wszystkie adnotacje, ten specyficzny dsl do generowania widoków są nie współmierne do uzyskanego efektu. Ten sam efekt można uzyskać w Reacie bez całej tej niczego nie wnoszącej i niepotrzebnej nadmiarowości Angulara.

Korporacje wybierały Angulara bo jest bardziej "opinionated" i jest mniej sposobów na zrobienie jednej rzeczy, gdzie React pozostawia dużą dowolność, przez co aplikacje pisane w Reacie są bardzo różnorodne, gdzie w Anuglarze są bardzo podobne do siebie.

zresztą trend jest wyraźny, odnośnie tego kto się wysuwa na prowadzenie:
https://www.npmtrends.com/angular-vs-react-vs-vue

React urósł z 2,1 mln do 5,7 mln w ciągu 2 lat
Angular z 0,3 mln do 0,45 mln
Vue z 0,3 mln do 1,1mln

1

@neves Wolałbyś ręcznie konfigurować kontener IoC? Poza tym te adnotacje są generowane przez CLI i chyba jedna adnotacja na klasę to nie tak dużo. W Springu mają ich o wiele więcej. :P I czy fakt, że aplikację są pisane podobnie, nie jest dużym ułatwieniem dla początkujących?

3

To że aplikacje wyglądają podobnie jest ogromny ułatwieniem i jedyną rzeczą która trzyma angular przy życiu,
A po co Ci ten konterner IoC w warstwie prezentacji :D?

0

Żeby backendowcom było łatwiej zostać tym mitycznym fullstackiem :P

2

W Reakcie przynajmniej trochę funkcyjnego podejścia lizną, świat poza OOP poznają :D

0

Sporo krytyki dotyczyło porzuconego AngularJS i kilka późniejszych wersji, gdzie, pisząc delikatnie, było sporo bugów i niedociągnięć, ponadto stabilizacja w świecie js to spory atut (który wydaje się posiadać react), więc sam start Angulara zdefiniował jego pozycje, sporo osób uznało go za niestabilny projekt i nie wiązało z nim przyszłości.

3

Jako jvmowiec jak już mam tą nieprzyjemność robienia czegoś na froncie to wybieram angulara. Masa ceromonii, wielkie to i toporne, więc nie ma aż takiego szoku kulturowego w porównaniu do np reacta

edit: jak pytałem frontendowców w robocie czemu react a nie angular to mówili, że wydajnościowo react sobie lepiej radzi. Nie wiem ile w tym prawdy. Na końcu i tak każdy z nich strzela do phpa :D

1

Ja lubię angulara i jak robie apke frontową to tylko w angularze. vue nie lubię za dużo nerwów mnie kosztował i te rąbnięte mieszanie css, js i html w jednym pliku, pfu, a gdy popatrzyłem na reacta to tak samo by mnie wk*****ł więc wole nie ruszać.

1

Bo Angular to framework dla ludzi, którzy nie lubią JSa.

0

@Maciej Cąderek: obecnie tak angular jak i vue pisze sie w ts

0

Tylko klepanie kilku komponentów html/scss/ts do każdej podstronki jest strasznie meczące na dłuższa metę, może przy większych projektach ma to jakiś sens, jak sypią hajsem i godzinówka leci, czy się stoi czy sie leży.

0

Długo już nie robiłem we froncie, ale imo największy atut React "za dawnych czasów" to była bardzo przyjazna "learning curve" - można było dołączyć normalnie <script>-em dwa skrypty z CDN-a, walnąć React.createClass() i hello world gotowe. Bez budowania, transpilacji, npm-a itp. więc renoma przyjazności przetrwała. Podczas gdy Angular (wtedy chyba 2 albo już 4) wymagał setupu projektu, połowy internetu do zaciągnięcia, TS który był mało znany i wyglądał obco, upgrade był męczarnią itp.

Dziś w obu obozach sytuacja wygląda podobnie, ale niesmak pozostał.

0

Odnośnie frameworków js i SPA nie trzeba wybierać tylko drogi zero-jedynkowej (jak wspominał @mr_jaro ) są rozwiązania hybrydowe oparte na PJAX, które oferują przeładowanie dynamiczne/wstępne z zachowaniem routingu i seo, oraz działania w przypadku braku js w przeglądarce, np. barba.js o której wspominałem w swoim wątku, zajmuje "aż" 7kb i oferuje powyższe, do tego PWA i mamy szybko i lekko bez żadnego frameworka ;)

0

Jak ktoś nie lubi ani JSa, ani TSa, to jest jeszcze Dart. AngularDart. Korzystał ktoś? Można dzielić kod z Flutterem ;)

0

Przypomniałem sobie dlaczego jeszcze nie lubię Angulara:

  • dokumentacja, całą dokumentację Reacta (bez api reference) można przeczytać w dwa dni na upartego w jeden, dokumentacja Angulara jest bardziej obszerna, i znalezienie czegoś w niej też wolniej idzie
  • nie wiem jak jest teraz, ale Angular 4 nie działał przy bardzo restrykcyjnych ustawieniach Content Security Policy (CSP), React nie ma z tym żadnego problemu.
2
mr_jaro napisał(a):

Ja lubię angulara i jak robie apke frontową to tylko w angularze. vue nie lubię za dużo nerwów mnie kosztował i te rąbnięte mieszanie css, js i html w jednym pliku, pfu, a gdy popatrzyłem na reacta to tak samo by mnie wk*****ł więc wole nie ruszać.

Zacytuję samego siebie sprzed chwili:
Ja wolę CSS i HTML w kodzie źródłowym (np tym JSXie, czystym JSie, Scala.jsie, itd) niż odwrotnie, czyli programowanie w znacznikach i atrybutach HTML (typu ng-if, ng-repeat, itd). Wstawianie nawet najprostszej logiki w znaczniki HTMLowe to chybiony pomysł. Oczywiście to tylko opinia, możecie się nie zgadzać.

0

IMO ify (&&) w JSXie brzydko wyglądają, już wolę *ngIf, tak jak autor tego kontrowersyjnego wątku :D https://www.reddit.com/r/reactjs/comments/bv9nxf/react_sucks/ Szczególnie trafia do mnie argument, że need to install 12 different packages to make it useful. Fajne jest też podsumowanie: React is just Angular if you hacked 12 libraries together that aren't meant to work together cohesively.

0

Component abstraction soup means you can't even figure out what your code is doing anymore.

Kwestia preferencji, ja tam wolę zupę komponentów niż zupę divów :)

2

React is just Angular if you hacked 12 libraries together that aren't meant to work together cohesively.

Na pewno? W temacie już wymieniono kość niezgody - React miesza JSa z HTMLem i CSSem, a Angular wprowadza sztuczny podział (bo i tak ten JS jest silnie sprzężony z HTMLem, a HTML zawiera znaczniki typu ng-if i ng-repeat do programowania w HTMLu). Poza tym wydaje mi się, że w Angularze polega się zwykle mocno na two-way binding, a w Reactu zamiast tego jest one-way binding oparty o np Reduxa.

Jak już idziemy w uproszczenia to można powiedzieć, że WPF jest WinFormsami z dodatkami, a JavaFX jest Swingiem z dodatkami.

0

No ale w JSXie też masz instrukcje warunkowe i logikę. A two-way binding jest opcjonalny. Warto przeczytać: https://www.quora.com/Has-Angular-started-to-slowly-die

0

Ja jak patrze pod kątem ofert pracy (.Net + jakiś framework frontendowy) to przeważa jednak angular. Jak nie znałem angulara ani reacta to zacząłem naukę od angulara ale tylko przez krótką chwile. Potem zacząłem reacta i wydawał mi się dziwny. Ale po około pół roku przyzwyczejenia do reacta ciężko pewnie byłoby wrócić do angulara.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1