Tworzenie nazwy zmiennej ze zmiennej

0

Totalne zaćmienie (gorąc rządzi...)
dostaje json-a w nieznanej mi długości i zawartości za to w formacie name, value.
I potrzebuje stworzyć w pętli zmienne na podstawie tego jsona.

for (var key_config in json)
 {
    var line_config = json[key_config];  
    var line_config.name = line_config.value;
  }

takie cóś oczywiście nie działa :)
Oświećcie mnie dobrzy ludzie!

Usmażony Torin :)

1

Dlaczego potrzebujesz stworzyć w pętli zmienne na podstawie tego JSONa?

https://meta.stackexchange.com/questions/66377/what-is-the-xy-problem

0

W dalszej części kodu na podstawie nazw zmienny (teoretycznie tu stworzonych) maja być dokonywane obliczenia.
Czyli np suma value wszystkich zmiennych których nazwa zaczyna sie np. na krazek

2

Ok, czyli wystarczy Ci jedna zmienna będąca tablicą asocjacyjną - w taki sposób:

const config = {};

config['foo'] = 'bar';
config['hello'] = 'world';

for (let i = 0; i < 10; i += 1) {
  config['test' + i] = i;
}

console.log(config);
0

Coś takiego?

    var name = "varName";
    window[name] = "wartość";
    console.log(varName);

Jednak nie powinieneś tworzyć nazwy zmiennej w taki sposób (prędzej jakaś tablica?)

Może podaj przykład takiego jsona?

0

Na ten czas negocjuje z klientem inne podejście do tematu.
Ale chyba nic z tego i tak nie będzie.
Trop tablicy jest całkiem dobry!
Dzięki - będe raportował o postępach.

0
Torin napisał(a):
var line_config = json[key_config];  
var line_config.name = line_config.value;

Za bardzo kreatywny jesteś. Polecam przerobić jakiś podręcznik/kurs/ebook/whatever z podstawami JSa, bo to nie ma sensu składniowego (no chyba, że w jakiejś super nowej wersji JSa, której jeszcze nie znam, ale wątpię). Za bardzo kombinujesz po prostu i próbujesz wynajdować koło, zamiast nauczyć się tego, jak się pewne rzeczy robi poprawnie i zwyczajowo w JS.

No i jaki masz prawdziwy problem? Co chcesz osiągnąć? Tak naprawdę. Od strony tego, jak ma działać, jakie masz dane na wejściu. jakie chcesz mieć na wyjściu? Bez wnikania w szczegóły typu zmienne.

Torin napisał(a):

Na ten czas negocjuje z klientem inne podejście do tematu.

Ale co klient ma do gadania w kwestii zmiennych? (chyba, że ten klient to student, który pisze pracę na zaliczenie na studia...).

0

Niestety - najgorsza rzecz. "Pięć minut" na zrobienie, a klient - a dokładniej jego maszyna - wypluwa takie a nie inne dane.
Jako, że nie bardzo jest do tego dokumentacja (tej machiny) to wychodziły rózne cuda.
Ale temat został załatwiony (nieco bardzie...) po bożemu. Udało mi się dowiedziec czego mogę sie spodziewac, a co mnie zupełnie nieinteresuje z tego czym ona rzyga. I w sumie okazało się że jest tego sporo mniej niz sie wydawało na początku.
Także ten.
Nie ma tematu !
Ale dzięki za zainteresowanie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1