Tablice JS

0

Witam,

Mam problem, otóz ja i JS nie bardzo się lubimy. Dodaję elementy do tablicy z użyciem push(), a poźniej korzystając z $.inArray chcę sprawdzić czy dany element istnieje w tablicy. No niestety nijak to nie działa, a moja piękna tablica wygląda jak na obrazku i jak przypuszczam jednocześnie jest to przyczyna problemu. Co robię nie tak?

screenshot-20190703192824.png

Zamiast (chyba) arr = [x, y, z] mam arr = [ [a], [b], [c] ].

Pozdrawiam

3

Pokaż jak dodajesz elementy do tablicy.

Btw, nie musisz wykorzystywać $.inArray - mamy XXI wiek i Array.prototype.includes.

1
const arr = [[1],[2],[3]];

console.log(arr.flat()); // [1,2,3]
0

screenshot-20190703205123.png

W ten sposób dodaję, tak jak pisałem używając push(). Flat pomogło, ale nie do końca rozumiem dlaczego push nie pomagało.

EDIT.
Miało być nie do końca rozumiem. Zjadłem literkę. Nie do końca rozumiem jaki jest problem z dodawaniem przez push()

1

Ale nie puszujesz liczby, ale tablicę, która ma jeden element - liczbę.

1
const t = [];

t.push(4);

console.log(t); // [4]

, to co innego niż

const t = [];

t.push([4]);

console.log(t); // [[4]]
0

Czyli funkcja push() nie służy do dodawania elementu do tablicy tylko tablicy do tablicy?

var arr = [];
var x = 'x';
var y = 'y';

arr.push(x);
arr.push(y);

Otrzymuję arr = [ ['x'], ['y'] ]. A jak dodawać elementy do tablicy, aby otrzymać arr = [ 'x', 'y' ] ?

3

Wyżej dostajesz zwykłą tablicę, nie zagnieżdżoną - źle spojrzałeś chyba.

// ...
var newArray = [element[0], element[1]];

for(let i=0;i<newArray.length;i++) {
  secondArr.push(newArray[i]);
}
// ...
var t = [0];

var newArray = [1, 2];

Array.prototype.push.apply(t, newArray);

console.log(t); // [0,1,2]

Ostatni przykład, źródło MDN.

0

Moim przedmówcy wyjaśnili główne sprawy, ja jeszcze powiem, że metoda Array.prototype.push służy do dodawania elementów na koniec tablicy ("elementów" w rozumieniu "elementów tablicy"). Tutaj dokumentacja: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Array/push.

W podanym przez Ciebie kodzie dodajesz tablicę, jak napisał @mlk. Mówi o tym zresztą też nazwa zmiennej, której wartość dodajesz do tablicy – newArray.

0
Krzysztof Pe napisał(a):

var arr = [];
var x = 'x';
var y = 'y';

arr.push(x);
arr.push(y);

Otrzymuję arr = [ ['x'], ['y'] ]

ekhem

1

taka uwaga - jak wrzucasz kod, to nie wrzucaj screenów, tylko wrzucaj jako tekst, ale ze specjalnymi znacznikami
```javascript
TUTAJ WSTAW KOD
```
i będzie kolorowy (zresztą w edytorku masz przycisk do tego).
Wrzucanie w postach screenów kodu zamiast tekstu ma wady:

  1. takiego tekstu nie da się przekopiować
  2. jak będzie np. awaria serwera to obrazka nie będzie widać i tak (co widzieliśmy na Facebooku ostatnio). Tak samo przy sytuacjach typu wolne połączenie czy coś, też może się potencjalnie nie załadować.
  3. nie mówiąc już o tym, że uniemożliwiasz odczyt osobom, które korzystają z czytników ekranu, bo np. nie widzą.

O ile w pierwszym poście jeszcze można było to jakoś usprawiedliwić, że chciałeś pokazać dokładny output tego, co się pokazywało na dev toolsach, to już w kolejnym poście wrzucasz po prostu tekst z edytora. Po co tak?

Co do tematu - to push dodaje jeden albo więcej elementów do tablicy (w zależności od liczby argumentów). Natomiast widocznie podajesz tablicę do push, więc dodaje się tablica. Jeśli chcesz dodać jeden element to zrób np. tak

var foo = ['something'];
arr.push(foo[0]);

Albo tak jak moi przedmówcy pisali (np. przykład z Array.prototype.push.apply. Nie wiem, co dokładnie chcesz zrobić. Mam wrażenie, że tutaj już nic nie ma do dodania w temacie push od strony teoretycznej, wydaje mi się, że po prostu musisz to sobie przećwiczyć na wszystkie sposoby i wczytywać się bardziej dokładnie w to, co robisz i w dokumentację.

Ale powiem tylko, że jest coś takiego jak spread operator (...) który można użyć do "rozpakowania" tablicy do argumentów
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Operators/Spread_syntax
wtedy po prostu mógłbyś napisać

arr.push(...foo); // gdzie foo to jakaś tablica 

poza tym możesz też nie używać push, tylko concat, ale tutaj jest haczyk, że to zwraca ci nową tablicę, więc musisz przypisać na nowo

arr = arr.concat('foo')
arr = arr.concat(['mozesz', 'tez', 'tablice', 'podac']);

concat
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript/Referencje/Obiekty/Array/concat

0

Dzięki panowie za pomoc. Ciągle z tym walczę i wezmę pod uwagę komentarze które daliście m.in. te odnośnie dodawania kodu to wątków.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1