Jak śledzić ruch użytkownika za pomocą JS?

0

Chodzi o to że chciałbym wiedzieć jak są zrobione, np. extension-y do chrome. W którym użytkownik widzi ile czasu spędził na danej stronie internetowej.
Jak można by to było zrobić w js. Czy jest to możliwe. itd.
Dziękuje za odpowiedż.

2
mateusz1231r4 napisał(a):

Chodzi o to że chciałbym wiedzieć jak są zrobione, np. extension-y do chrome. W którym użytkownik widzi ile czasu spędził na danej stronie internetowej.
Jak można by to było zrobić w js. Czy jest to możliwe. itd.
Dziękuje za odpowiedż.

Ale co chcesz rejestrować?

  • Mierzyć czas otwarcia danej strony?
    setInterval + licznik rosnący co sekundę
    '+ ew. jakieś info na stronie, że jesteś już n sekund
    '+ ew. asynchroniczne odwołanie z raportem ze strony jeśli chcesz to gdzieś gromadzić na serwerze.

  • Śledzić ruchy myszą?
    onmousemove + .clientX, .clientY
    '+ ew. j.w.

0

ale nie u siebie.Tylko na innych stronach co użytkownik wchodzi. W tym problem.

1

Facebook i Google śledzą nas wszystkich i udostępniają narzędzia do szpiegowania użytkowników (nie wiem, które dokładnie API - Facebook Pixel? Analytics? To jest do sprawdzenia). W każdym razie sam tego nie osiągniesz, bo byś musiał śledzić miliony stron w necie.

1
mateusz1231r4 napisał(a):

ale nie u siebie.Tylko na innych stronach co użytkownik wchodzi. W tym problem.

To zacznij od podstaw:
https://developer.chrome.com/extensions/getstarted
https://developer.chrome.com/extensions/devguide
http://www.adambarth.com/experimental/crx/docs/samples.html#0262260daf0c8f7b28feff2ef23b05e7abf9d1e0

Same rozszerzenia to zwykle 10% specyficznych poleceń dostępnych tylko w ramach rozszerzeń przeglądarki i 90% zwykłego JavaScript.
Więc moje poprzednie uwagi są nadal wiążące. Inna sprawa, że kto sobie będzie dobrowolnie instalował takiego szpiega?

0

nie chodziło mi o szpiegowanie, a o extensiny jak self control.
Może trochę żle wyraziłem pytanie. Głównie chodziło mi o to czy da się coś takiego zrobić w JS, ale to nie możliwe jeśli dobrze mi się wydaje. Sprawdzanie ile czasu ktoś spędzał na jakieś stronie to można zrobić w c++ albo coś takiego.

0

Czytaj posty z odpowiedziami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1