Gra memory

0

Witam, mam pytanie! Otóż znalazłem taki filmik:

kod: https://codepen.io/websamuraj/pen/RJrKaP

Facet tu zrobił memory na kolory, czyli czerwony odpowiada czerwonemu ict. Ja jednak chciałbym to zrobić słowami czyli np: dog-pies, cat-kot.

Czy ktoś jest w stanie mnie naprowadzić jak coś takiego zrobić? Proszę o pomoc!

1

Java != JavaScript

Ps masz gotowy kod. Przeanalizuj go, zobacz w którym miejscu jest porównywanie kolorów.
Stwórz sobie mapę w której masz przypisanie klucz: kot, value: cat
W kodzie gdzie jest porównywanie wartości ( w tym wypadku kolorów) dwóch klikniętych kafelek, mając klucz (pierwsza kafelka) pobierasz wartość (z mapy) i porównujesz z wartością drugiej kafelki.

0

@Ineron 123: i co, ruszyłeś temat? Raczej nikt tego za Ciebie nie zrobi, ale jak sam zaczniesz coś działać i gdzieś utkniesz, to chętnie pomożemy :)

0

Próbuję sobie analizować wszystko, to jest mój start z tym i nie wszystko jeszcze rozumiem. Analizuję każdą komendę od podstaw i staram się zrozumieć co dana komenda robi :///

0

Zastanawiam się od czego zacząć, czy powinienem coś robić z CSS, czy żeby osiągnąć zamierzony efekt wystarczy użyć samego JS?

0

Czegoś nie rozumiem... Chcesz przerobić działającą grę i zamienić kolory na napisy - tak? @kixe52 kilka postów wyżej napisał, jak się za to zabrać.

0

Może powinienem zacząć zupełnie od czegoś innego, nie do końca rozumiem co kolega @kixe52 mi radzi :/

0

Wpadłem na pomysł, że nie muszę zamieniać na słowa, moge na przykład na obrazki z tymi o to słowami. Aby zmienić kolory na obrazki wystarczy zamienić background-color na background-image. Ale co dalej powinienem, aby wszystko ładnie grało? :)

0

To nie jest rozwiązanie problemu, to jest ucieczka przed problemem, którego nie potrafisz rozwiązać. Pomimo, że napisałem Ci pseudo algorytm.
Może lepiej zrobić coś samemu od 0 zamiast bawić sie w przerabianie? :)

0

Problem jest taki, że Ty chcesz dopasowywać polskie słowa z odpowiednikiem angielskim tak? Czyli w praktyce chcesz parować różne obrazki. Nie analizowałem tego kodu, ale wydaje się, że prosta podmiana kolorów na obrazki nie przejdzie.

Myślę, że powinieneś wrócić do podstaw i zacząć od pisania małych aplikacji konsolowych w C++/C#/Java/Python czy nawet na upartego JS. Chodzi mi o to, żebyś zostawił niuanse związane z budowaniem UI, bo to tylko komplikuje sprawę.

0

Chce skończyć to, nie ważne jaką drogą. Podjąłem się rzeczy, która mnie przerosła więc teraz się męczę. Dlatego próbuję wszystkiego. Ale tak po zakończeniu tej "pracy" mam zamiar zacząć coś od 0, ale już bez spin i na spokojnie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1