Wyświetlanie błędów formularza przy każdym sprawdzanym polu (jQuery/AJAX)

0

Hej,

Utworzyłem sobie formularz, którego pola sprawdzam za pomocą wywołania metody .ajax() z jQuery. Wygląda do tak:

$.ajax({
		url	: $(this).attr('action'),
		method : "post",
		data: form_data,
		dataType: "json",
		success: function(result) {
			$('.error').html(result);
			console.log(result);
		}
	});

Tutaj je wyświetlam w HTMLu:

<div class="error"></div>
<div class="form-group">
	<input type="text" name="first_name" id="first_name" class="form-control" placeholder="Imię">
</div>
<div class="form-group">
	<input type="text" name="last_name" id="last_name" class="form-control" placeholder="Nazwisko">
</div>

Chciałbym docelowo zrobić tak, żeby pod każdym polem formularza wyświetlał się odpowiadający mu błąd. Teraz wszystkie błędy zgrupowane są w tym jednym divie, co wynika bezpośrednio z obsługi wywołania AJAX. Jak to prawidłowo i najprościej zrealizować?

0

Jak to prawidłowo i najprościej zrealizować?

Porzucić jQuery i wykorzystać Angulara / Reacta / Vue.

0

No bez żartów ;-) a tak na serio, nie znam tych bibliotek, nauczę się ich w dzień? Jest to prostsze do zrobienia? Nie zależy mi na niczym więcej na ten moment, potrzebuję rozdzielić te komunikaty. Czas gra tu rolę, gdyż zostało mi jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, a mam wrażenie, że zbyt długo siedzę nad tym zagadnieniem ;-)

0

nie znam tych bibliotek, nauczę się ich w dzień?

Podstaw może i tak, przy czym musiałbyś całą aplikację przepisać na wybrany framework,

Jest to prostsze do zrobienia?

W przytoczonych przeze mnie frameworkach? Nieporównywalnie prostsze.

Czas gra tu rolę, gdyż zostało mi jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, a mam wrażenie, że zbyt długo siedzę nad tym zagadnieniem

Zadałeś konkretne pytanie, na które udzieliłem konkretnej odpowiedzi - robienie tego w jQuery nie będzie ani prawidłowe, ani proste, stąd nie brałem tego pod uwagę :-)

Biorąc pod uwagę nowe warunki: w jakim formacie jest Twoje errors? Jest to JSON, HTML (...)?

1

Ale rozumiem, że to serwer ci wysyła informację o błędach? Jak wygląda taka przykładowa odpowiedź serwera?

Sugestia o stosowaniu react/vue/angular itp. jest niepoważna. Ktoś chce po prostu wyświetlić błędy w odpowiednim miejscu, a tu sugerują dołączenie ciężkiego frameworka i przerobienie całego kodu by wyświetlić jeden komunikat. Tym bardziej, że react itp. robią całkowicie inne rzeczy niż jQuery.

Można to bardzo prosto zrobić, na przykład za pomocą element.insertBefore, no ale bez odpowiedzi serwera, która przypisuje dany błąd do danego formularza, to nie będziesz wiedział w którym miejscu to wsadzić.

BTW. Każde pole formularza powinno zawierać odpowiedni <label>

0
Patryk27 napisał(a):

Biorąc pod uwagę nowe warunki: w jakim formacie jest Twoje errors? Jest to JSON, HTML (...)?

Używam CodeIgnitera, dane wysyłam w formacie JSON, odbieram z serwera HTML, a później w kontrolerze robię coś takiego:

$errors = validation_errors();
echo $errors;

I dostaję na ekran HTML w postaci:

<p>jakiś_błąd</p>
m31 napisał(a):

Ale rozumiem, że to serwer ci wysyła informację o błędach? Jak wygląda taka przykładowa odpowiedź serwera?

Informacje o błędach wysyła serwer PHP, w odpowiedzi dostaję coś takiego:

<p>błąd1</p>
<p>błąd2</p>
<p>błąd3</p>

I te błędy chcę sobie poprzypisywać do danego pola formularza, które np. nie zostało uzupełnione, bądź zawiera nieprawidłowy format danych (nad tym czuwają reguły ustawione w kodzie). Na ten moment, błędy wyświetlają mi się w jednej grupie, co zresztą wynika z kodu HTML, który zamieściłem. Teraz, skoro już mam paczkę tych danych, chciałbym je po prostu odpowiednio przetworzyć.

0

Nie prościej zrobić podstawowe błędy po stronie frontu (np. validate.js), a dopiero przy "poważnej walidacji" od backendu jeden? zwykle i tak pierwsza opcja wystarcza dla mugoli, a dla botów nie ma znaczenia.

p.s. CI ma coś takiego jak session->set_flashdata i form_error(), tylko musisz dodać obsługę sesji i walidacji w bibliotekach/helpersach.

0
czysteskarpety napisał(a):

Nie prościej zrobić podstawowe błędy po stronie frontu (np. validate.js), a dopiero przy "poważnej walidacji" od backendu jeden? zwykle i tak pierwsza opcja wystarcza dla mugoli, a dla botów nie ma znaczenia.

p.s. CI ma coś takiego jak session->set_flashdata i form_error(), tylko musisz dodać obsługę sesji i walidacji w bibliotekach/helpersach.

Tak, to mam już zrealizowane, testowałem to rozwiązanie, tylko problem polega na tym, że chcę to zrobić bez przeładowania strony, ze względu na to, że mam tam odwołania do pól z bazy danych i przy przeładowaniu niestety dostaję błąd o nieistniejącej zmiennej. Dlatego zdecydowałem się na AJAX i w ten sposób unikam przeładowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1