Jak dopisac itemscope i itemtype do twozonego dynamicznie elementu?

0

Czołem,

Próbuję dopisać itemscope i itemtype do tworzonych dynamicznie elementów listy jak niżej

Jednak guzik mi z tego wychodzi. Węzeł nie ma czegoś takiego jak właściwość itemscope czy itemtype.



for (let i = 1; i <= numberOfBooks; i++ ){
   
    const el = document.createElement("li");
    el.dataset.number = i;
    el.innerHTML = bookContent(primaryBooks[i-1]);
    booksContainer.appendChild(el);

}

Jeżeli użyję setAttribute, to niestety wymaga dwóch parametrów i o ile dla itemtype to jest OK, to dla itemscope już nie - wychodzi mi potworek typu itemscope ="" w najlepszym wypadku - niestety wymagane są dwa parametry.

1

itemscope to boolean attribute więc powinien móc przyjąć albo pusty string albo własną nazwę. Więc dwa poniższe sposoby powinny zadziałać

el.setAttribute('itemscope', 'itemscope');
el.setAttribute('itemscope', '');
0
mlk napisał(a):

itemscope to boolean attribute więc powinien móc przyjąć albo pusty string albo własną nazwę. Więc dwa poniższe sposoby powinny zadziałać

el.setAttribute('itemscope', 'itemscope');
el.setAttribute('itemscope', '');

No właśnie tak kombinowałam. Pytanie tylko, czy wynik itemscope = '' jest formalnie poprawny - w źródłach jest po prostu itemscope a ja chcę sie raczej prześlizgnąć po temacie bez głębszego wnikania, nie będę ukrywała.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1