prywatne pola w JS, są czy ich nie ma? Coś źle ustawiłem???

0

Może zacznę od tego, że jeżeli chodzi o konfigurację Node, środowiska itd. to jestem laikiem. Jednakże próbowałem uzyskać dostęp do możliwości tworzenia prywatnych pól, konkretnie w Reactjs.

Rzecz w tym, że choć podciągnąłem Babel, - package.json poniżej - próba wpisania #zmienna powodują błąd. Pisze w Visual Studio Code, może to jakaś kwestia związana z tym edytorem? Jeżeli pytanie jest laickie to przepraszam, ale ja naprawdę prawie nie ogarniam środowiska.

{
  "name": "googlebooks",
  "version": "0.1.0",
  "private": true,
  "dependencies": {
    "@babel/runtime-corejs3": "^7.4.3",
    "react": "^16.8.6",
    "react-dom": "^16.8.6",
    "react-scripts": "^2.1.8",
    "styled-components": "^4.2.0"
  },
  "scripts": {
    "start": "react-scripts start",
    "build": "react-scripts build",
    "test": "react-scripts test --env=jsdom",
    "eject": "react-scripts eject"
  },
  "devDependencies": {
    "@babel/preset-stage-3": "^7.0.0",
    "babel-plugin-styled-components": "^1.10.0"
  },
  "plugins": [
    "babel-plugin-styled-components"
  ],
  "browserslist": [
    ">0.2%",
    "not dead",
    "not ie <= 11",
    "not op_mini all"
  ]
}

1

Próbuje zrozumieć Twój problem czytając 10 raz treść posta, jednak nic z tego. Możesz jeszcze raz od początku napisać o co chodzi ?

1

Raczej problem z Visual Studio Code, babel 7.4 wspiera już prywatne pola, i w aplikacjach utworzone za pomocą create-react-app działają bez problemu po uruchomieniu, npm start.

0

A czy może ktoś miał podobny problem? Nie znalazłem w VS Code nic, co by mogło mieć bezpośredni wpływ na te sytuację.

0

edycja JavaScript w VisualStudioCode bazuje na parserze TypeScripta, problem jest w tym że składnia prywatnych pól obsługiwana przez Babel 7.4 nie jest zgodna z o becną składnią TypeScripta.

1
  1. Korzystasz z create-react-app, instalacja innej wersji babela nic nie da, bo react-script mają swoje wersje zależności:
    "react-scripts": "^2.1.8", korzysta z "babel-core": "7.0.0-bridge.0",, możesz to sprawdzić w ./node_modules/react-scripts/package.json
    Prywatne pola są od 7.2, najprościej będzie jeśli zaktualizujesz react-scripts do najnowszej wersji 3.0.0

  2. VSCode może Ci podkreślać prywatne pola na czerwono, ale to nie ma wpływu na działanie. Błędy z babela/webpacka dostajesz w konsoli i w aplikacji:

Selection_113.png

0
Aqu napisał(a):
  1. Korzystasz z create-react-app, instalacja innej wersji babela nic nie da, bo react-script mają swoje wersje zależności:
    "react-scripts": "^2.1.8", korzysta z "babel-core": "7.0.0-bridge.0",, możesz to sprawdzić w ./node_modules/react-scripts/package.json
    Prywatne pola są od 7.2, najprościej będzie jeśli zaktualizujesz react-scripts do najnowszej wersji 3.0.0

  2. VSCode może Ci podkreślać prywatne pola na czerwono, ale to nie ma wpływu na działanie. Błędy z babela/webpacka dostajesz w konsoli i w aplikacji:

Selection_113.png

Dzięki, dopiero co zaktualizowałem te pola, ale w efekcie przy uruchamianiu ```
npm start

wyrzuca mi błąd

```Module not found. Can't resolve 'babel - types' in ...ścieżka do plku 
0

To chyba nie to, a przynajmniej niedokładnie to. Zrobiłem instalację nowego czystego środowiska i przeniosłem całe src. I wyrzuca ten sam błąd. Znamienne, że sygnalizuje go dla dwóch plików, które nie są plikami Reacta sensu stricte, to dwie biblioteczki z funkcjami js.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1