Problem z odczytem z formularza

0

Hejka, jestem zielony w programowaniu ale zaczęliśmy js i mamy zadanie by stworzyć program, który pobierze od użytkownika:

cenę paliwa
dystans jaki chce przejechać
spalanie auta

A ja w zamian mam mu wyświetlić koszty przejazdu.

Napisałem coś takiego ale po kliknięciu przycisku nic się nie dzieje, w konsoli jest jeden błąd: ncaught TypeError: Cannot read property 'addEventListener' of null, a js'a jakby nie czytało. :/ Plik html jest w tym samym folderze co js. Proszę o pomoc z wytłumaczeniem :/

KOD: ```

document.getElementById("przycisk").addEventListener("click",pobierz);

function pobierz(){
var cena=Number(document.getElementById("cena").value);
var odcinek=Number(document.getElementById("odcinek").value);
var spalanie=Number(document.getElementById("spalanie").value);
var wynik=(cena*spalanie)/odcinek;
alert(wynik);
}
<!DOCTYPE HTML>
<html>
	<head>
		<meta charset="Utf-8">
		<title>PD z javascript</title>
	</head>
	<body bgcolor="lightblue">
	<script src="ss.js"></script>
		<form>
		<h3>Cena paliwa: <input type="text" id="cena" placeholder="Podaj cenę paliwa:"/></h3>
		<h3>Odległość: <input type="text" id="odcinek" placeholder="Podaj odległość do celu:"/></h3>
		<h3>Spalanie: <input type="text" id="spalanie" placeholder="Podaj spalanie auta:"/></h3>
		<input type="button" value="Prześlij" id="przycisk"/>
		</form>
	</body>
</html>
1

Spróbuj umieścić skrypt (tag <script>) na koniec body (przed zamknięciem </body>).

Cannot read property 'addEventListener' of null

Błąd ten mówi, że chcesz wykonać funkcję addEventListener na null czyli czymś co jest puste.

0
Markuz napisał(a):

Spróbuj umieścić skrypt (tag <script>) na koniec body (przed zamknięciem </body>).

Cannot read property 'addEventListener' of null

Błąd ten mówi, że chcesz wykonać funkcję addEventListener na null czyli czymś co jest puste.

Program ruszył, teraz pytanie co robię źle w obliczeniach?

By obliczyć koszt przejazdu dobrze ułożyłem obliczenia? Cena paliwa * spalanie / odległość? Wynik końcowy wychodzi mi jakiś dziwny :/ Pomógłbyś mi to zilustrować? Jestem totalnym laikiem :/

0

Czym jest spalanie? Zazwyczaj jak mówimy o spalaniu to mówimy o ilości spalanego paliwa na daną odległość np. 10 litrów na 100 kilometrów. Ty jako spalanie przyjmujesz liczbę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1