Azure za darmo ???

0

Czy niewielkie node express api z plikową bazą (np. sqlite) można utrzymać w serwisie AZURE za darmo ? Gdzie mogą tkwić pułapki nie pozwalające na darmochę. Na stronie często zadawanych pytań stoi napisane :

Czy muszę płacić po upływie 30 dni?
Po upływie pierwszych 30 dni możesz kontynuować korzystanie z bezpłatnych produktów po uaktualnieniu konta do subskrypcji platformy Azure płatnej zgodnie z rzeczywistym użyciem i zlikwidować limit wydatków. Jeśli będziesz nadal korzystać z usług w ilościach dostępnych bezpłatnie, nie musisz za nic płacić.

Następne odpowiedzi zdają się przeczyć tym zapewnieniom. Dlatego wytłumaczcie proszę jak krowie na granicy.
No i jeszcze jedno pytanie bo nie mogłem doczytać. Czy w ramach tej bezpłatności jest w usłudze serwer (na bezpłatnym linuksie) bo bezpłatne usługi bez serwera to bez sensu ...

pozdrawiam
AK

1

Azure Web App (które obsługuje m.in. nodejs) jest całkowicie za darmo w planie F1 - czyli m.in. bez prywatnej subdomeny, z 1 GB miejsca, z limitem 1h pracy procesora na dobę, na Windows.

https://azure.microsoft.com/pl-pl/pricing/details/app-service/windows/

Co do SQLite, to w ramach Web App na pewno jest MySQL za darmo (MySQL in app), SQLite też się powinno dać zrobić - testowałem tylko w ramach ichniego szablonu Mobile App, ale tam się trzeba było naklikać, aby to utworzyć.

Czy w ramach tej bezpłatności jest w usłudze serwer (na bezpłatnym linuksie) bo bezpłatne usługi bez serwera to bez sensu ...

Web App to nie jest "serwer", tylko usługa typu PaaS - więc fizycznie istniejącego serwera ani maszyny wirtualnej nie dostajesz - tylko platformę do uruchamiania aplikacji. Ale niezbyt rozumiem o co konkretnie pytasz.

0
Ktos napisał(a):

Web App to nie jest "serwer", tylko usługa typu PaaS - więc fizycznie istniejącego serwera ani maszyny wirtualnej nie dostajesz - tylko platformę do uruchamiania aplikacji. Ale niezbyt rozumiem o co konkretnie pytasz.

Pytam ponieważ miałem na myśli uruchamianie aplikacji nodejs na klasycznym serwerze linuksowym. A linuksowym bo myślałem że za Windows się płaci subskrypcję. Ale skoro jest wydzielona usługa to spróbuję. Dzięki.
pozdr
AK

2

Masz też dostępny VPS za darmo (przez 12 miesięcy). Chyba najsłabszy możliwy (B1S).
Przez parę miesięcy trzymałem na nim aplikację Django (django, postgres, redis, nginx) z ruchem kilkudziesięciu użytkowników dziennie i jakoś to działało. Naliczało tam jakieś śmieszne opłaty, rzędu 0.04 euro na miesiąc za chyba nadmiarowe użycie dysku (nie zagłębiałem się za bardzo w to). Ale nigdy mi nic nie ściągnęło z karty (może dopiero po przekroczeniu jakiegoś progu).

Także, to nie żadna ściema, tylko normalnie działa

2

Może zamiast azure zainteresuj się AWS albo chmurą Google? W przypadku Google https://cloud.google.com/free/ masz App Engine z darmowymi 28h działania instancji na dobę i 5GB darmowego storage. Jest to całkowicie darmowe i pozwala na utrzymanie strony, bloga, a nawet małej aplikacji całkowicie za darmo.

W przypadku AWS https://aws.amazon.com/free/ za darmo masz 750h miesięcznie instancji EC2 ale tylko przez 12 miesięcy. Całkowicie za darmo masz natomiast darmowy 1 milion miesięcznie wywołań funkcji lambda, na których można zbudować tzw. aplikację serverless.

Inne rozwiązanie to Heroku gdzie masz za darmo 1000h miesięcznie tzw. dyno hours które można zużyć na 1 instancję web i 1 instancję workera.

0

@Haskell: to nic tylko odpalic na tych darmowych instancjach kopanie bitcoinow. Kto wie moze by sie za te 20-30 lat cos uskladalo. (chyba ze to tylko czasowe oferty)

0

Dla subskrybentów VS Enterprise dostajesz 130 euro/miesiac za darmo.

0

Witam po dłuzszej przerwie.##

Sprawa znów wróciła. Choroba to latanie w chmurach okazało się strasznie skomplikowane. Zupełnie się nie orientuję w rozliczeniach. I jeszcze mniej w tych klastrach, kontenerach i usługach wbudowanych.Tak pogmatwane że strach zaczynać tym bardziej że zostawiasz im kartę z uprawnieniem do autopobierania na której mam tylko emerytalny grosik.
Piszą o czymś takim jak wiecznie darmowe usługi ale jednoczesnie gdzie sie nie ruszysz zaczyna sie naliczanie kosztów. Nie potrafię do tego np przenieść działającej aplikacji na serwerze mojego hostingu aplikacji napisanej na node express z wykorzystaniem php i mysql. Jak zacząłem bez tych skomplikowanych i niejasnych usług instalować wszystko na wirtualnej maszynie tak jak na serwerze Ubuntu a wiec zainstalowałem node i PHP i MYSQL to zaczęło mi naliczać płatności. Niby z tej kasy co podarowali na początek bo odliczają promocyjnie ale jak okres próbny się skończy to właściwie za niewielką usługę zażądać mogą ok 50euro a na to mnie nie stać. Może ktoś mógłby pomóc jak zainstalować małą usługę w chmurze takie api z bazą Mysql , i skryptami php na ekspress.js przy niewielkim ruchu ok 1000 pobrań na miesiąc i kilkoma skryptami w pytonie uruchamianymi z crona tak aby albo za darmo działało jak nawet umrę albo za małe pieniądze co by biedna wdowa tez mogła opłacać.

I to są najważniejsze pytania o odpowiedź na które proszę. Czy taką prostą usługę (api) na serwerze node-express z udziałem php i mysql gdzieś darmo lub za tzw wdowi grosz można odpalić?. No i zupełnie nie rozumiem tych usług, jak takie usługi się łączy. Jak zaglądałem to wybierasz środowisko a jak połączyć środowiska aby aplikacja działała i w node i php i korzystała np z mysql. Jak się nie da tego wytłumaczyć w prostych kilku słowach to dajcie spokój. Pewnie też dam spokój. I zostanę na serwerze Aruba gdzie jeszcze wszystko jest tanie i proste (4zł/mc).

0
andrzej.kmicic napisał(a):

Jak zaglądałem to wybierasz środowisko a jak połączyć środowiska aby aplikacja działała i w node i php i korzystała np z mysql. Jak się nie da tego wytłumaczyć w prostych kilku słowach to dajcie spokój. Pewnie też dam spokój. I zostanę na serwerze Aruba gdzie jeszcze wszystko jest tanie i proste (4zł/mc).

Jest jedna rzecz, którą nie bardzo rozumiem. Po co pchasz się do tej chmury? Masz aplikację posklejaną z Node, PHP i Pythona, tak? Dlaczego nie znajdziesz jakiegoś niedrogiego hostingu, który ma ciut większe możliwości?
Chmura to nic innego jak to samo czego aktualnie używasz ale znacznie drożej. Migracja dla kogoś kto nie zna tych usług jest raczej mordęgą, a po pomyślnej migracji zostaje jeszcze milion rzeczy typu monitorowanie czy czasami nie odpaliłeś 10 instancji serwera i po 24h dostaniesz rachunek na kilka tysięcy.
Zamiast utrudniać sobie życie lepiej wziąć VPS jeżeli nie chcesz wydawać majątku. Podstawowy pakiet pewnie da Ci więcej niż podstawowy pakiet w "chmurze". I będzie o wiele, wiele taniej.

0
purrll napisał(a):
andrzej.kmicic napisał(a):

Jak zaglądałem to wybierasz środowisko a jak połączyć środowiska aby aplikacja działała i w node i php i korzystała np z mysql. Jak się nie da tego wytłumaczyć w prostych kilku słowach to dajcie spokój. Pewnie też dam spokój. I zostanę na serwerze Aruba gdzie jeszcze wszystko jest tanie i proste (4zł/mc).

Jest jedna rzecz, którą nie bardzo rozumiem. Po co pchasz się do tej chmury? Masz aplikację posklejaną z Node, PHP i Pythona, tak? Dlaczego nie znajdziesz jakiegoś niedrogiego hostingu, który ma ciut większe możliwości?
Chmura to nic innego jak to samo czego aktualnie używasz ale znacznie drożej. Migracja dla kogoś kto nie zna tych usług jest raczej mordęgą, a po pomyślnej migracji zostaje jeszcze milion rzeczy typu monitorowanie czy czasami nie odpaliłeś 10 instancji serwera i po 24h dostaniesz rachunek na kilka tysięcy.
Zamiast utrudniać sobie życie lepiej wziąć VPS jeżeli nie chcesz wydawać majątku. Podstawowy pakiet pewnie da Ci więcej niż podstawowy pakiet w "chmurze". I będzie o wiele, wiele taniej.

Dziękuje za zdrowo rozsądkową opinie i sprowadzenie na ziemię. Tak po drodze sam doszedłem do tego samego wniosku. Tak jest mam serwis hostingowy za 4zł na miesiąc, który sobie z tym radzi a szukam bułek. Sądziłem że te przechwałki o darmosze i użyteczności są coś warte ale widzę że nic z tego nie będzie. Jeszcze raz dzięki życzę powodzenia i pozdrawiam. AK

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1