Funkcja, która dodaje wartość w zależności od kliknięcia przycisku

0

Witam,
w jaki sposób napisać funkcje, która w zależności, który przycisk kliknę wpiszę to do innego id?
Na chwilę obecną sprawdzam czy występuje wartość np w LS i dodaję na wzór tego, tylko nie takiego rozwiązania potrzebuje ponieważ, to jest zrobione wg schematu, czyli który przycisk nie kliknę to zawsze idzie to od początku.
Myślałem nad rozwiązaniem, żeby np: funkcja sprawdziła,który przycisk (id) zostało kliknięte i dopiero wykonuje warunek.

I jeszcze jedno czy da się zredukować ilość zapisanego kodu np do jednej funkcji jak takie coś jak mam poniżej?

function td1() {
            document.getElementById("td1").innerHTML = insertDate;
            localStorage.setItem('td1', insertDate)
            count()
        }
        function td2() {
            document.getElementById("td2").innerHTML = insertDate;
            localStorage.setItem('td2', insertDate);
            count()
        }
 function td3() {
            document.getElementById("td3").innerHTML = insertDate;
            localStorage.setItem('td3', insertDate);
            count()
        }

Z góry dzięki za pomoc.

1

Funkcja może przyjąć argument, w Twoim przypadku możesz zrobić:

function td (tdNumber) {
  document.getElementById("td" + tdNumber).innerHTML = insertDate;
  localStorage.setItem('td' + tdNumber, insertDate);
  count();
}

Wywołanie:

td(1);
td(2);
td(3);
0

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Chcesz na kliknięciu na jakiś przycisk, wpisać pewną wartość do jakiegoś elementu?
Jeśli tak to proponuje cos takiego https://jsfiddle.net/ukcroj2x/11/

0
Erwix napisał(a):

Witam,
w jaki sposób napisać funkcje, która

w zależności, który przycisk kliknę wpisze to [co?] do innego id?
Na chwilę obecną sprawdzam czy występuje wartość np w LS [Jaka wartość? Zmienna? Wartość tej zmiennej? Value jakiegoś inputa?] i dodaję na wzór tego [na wzór czego?], tylko nie takiego rozwiązania potrzebuje ponieważ, to jest zrobione wg schematu [jakiego schematu?], czyli który przycisk nie kliknę to zawsze idzie to od początku [od początku czego?].
Myślałem nad rozwiązaniem, żeby np: funkcja sprawdziła,który przycisk (id) zostało kliknięte i dopiero wykonuje warunek [też nie całkiem po ludzku, ale to przynajmniej rozumiem].

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1