Nauka React JS vs React native

0

Witam,

  1. Przyszedl ten czas, ze trzeba troch sie poduczyc. O co chodzi z React JS i React Native? Jaka jest roznica? Czego sie lepiej uczyc?
  2. Polecacie jakies konkretne kursy?

Pozdro

2

ReactJS - aplikacje webowe
React Native - aplikacje mobilne

0

Czy to oznacza, ze musze sie uczyc dwoch oddzielnie bibliotek? Muslalem, ze ReactJS tworzy aplikacje na desctopy, smartphony i tablety. lol. To mam sie uczyc dwoch. Niezle.

2

To oznacza że musisz zacząć naukę ReactJS. React Native nie jest Ci do niczego potrzebny jeśli nie chcesz robić aplikacji na ios i androida.

1

Muslalem, ze ReactJS tworzy aplikacje na desctopy, smartphony i tablety. lol. To mam sie uczyc dwoch. Niezle.

To dwa podejścia. Możesz użyć zwykłego Reacta i osadzić aplikację webową (tj. pisaną w HTML/CSS/JavaScript) gdziekolwiek, choćby na komórce.

React Native z tego co wiem, działa inaczej i nie renderuje się do HTML/CSS tylko używa natywnych kontrolek systemu operacyjnego. I ma specjalny zestaw widżetów (czyli zamiast divów czy spanów ma specjalne elementy). I ponoć jest to bardziej wydajne, czy coś takiego (chyba też chodzi o to, żeby doświadczenie użytkownika było lepsze, jeśli apka korzysta z natywnych kontrolek systemu).

1

Witam, mogę się podpiąć do dyskusji i poproszę o poradę skierowaną merytorycznie do starego nowicjusza. W co mam wejść, w czym zacząć (jakiego frameworka użyć) ?. Do wyboru są chyba "ReactJS" lub "VUE". W VUE zacząłem i utknąłem i teraz kontynuuję swoje pomysły na razie w czystym JavaSkrypcie. Może kontynuować w czystym JS ?. Poradźcie proszę.
(opisałem to w wątku : skrypt_w_zdarzeniu_onload_w_vue )
Jeżeli coś poradzicie to może znacie też jakiś dobry czy ulubiony Wasz link do szkieletu projektu na GitHubie lub dobrego generatora szkieletów projektów.
Kurczę z tymi szkieletami zabrzmiało jakbym był jakiś zombie lub hiena cmentarna. Ale na starość leń ze mnie i nie chce mi się ręcznie zaczynać :).
pozdrawiam AK.

3
andrzej.kmicic napisał(a):

Witam, mogę się podpiąć do dyskusji i poproszę o poradę skierowaną merytorycznie do starego nowicjusza. W co mam wejść, w czym zacząć (jakiego frameworka użyć) ?. Do wyboru są chyba "ReactJS" lub "VUE".

Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. To tak jakbyś zapytał czy lepiej mieć dziewczynę blondynkę czy brunetkę, chudą czy grubą, albo wysoką czy niską. Do wyboru poza React i VUE jest jeszcze znany Angular i dziesiątki innych mniej znanych. Każdy z tych frameworków ma gorących zwolenników i przeciwników, ale każdy z nich ma podobny cel i możliwości, choć każdy podąża swoją drogą i realizuje poszczególne funkcjonalności często bardzo odmiennie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1