Skrypt JavaScript, pętla while, do-while i for

0

Napisz skrypt, który zapyta się użytkownika o liczbę dodawanych liczb (składników), następnie użytkownik podaje składniki i otrzymuje sumę na ekranie.
Wykorzystaj dowolną poznaną pętlę(do, do-while, for).
Przykład:
Podaj ilość składników: 3
podaj składnik: 5
podaj składnik: 3
podaj składnik: 2
suma = 10
Pomoże ktoś?

0

Pokaż co już sam zrobiłeś.

0

<script>
do {
var liczba = Number(prompt("podaj ilość składników")) ;
}
while(i <= 1)
suma += i;
{
document.write(i + "liczba ");
i+++;
}
return suma;
</script>

0

Wrzucaj kod w znaczniki formatujące składnie, o tak:
Screenshot 2019-02-20 at 11.20.46.png

1
nuIska napisał(a):

<script>
do {
var liczba = Number(prompt("podaj ilość składników")) ;
}
while(i <= 1)
suma += i;
{
document.write(i + "liczba ");
i+++;
}
return suma;
</script>

No ja tu widzę błąd składniowy.

Proszę, specjalnie dla Ciebie podzieliłem to zadanie na kroki:
Napisz skrypt, który zapyta się użytkownika o liczbę dodawanych liczb (składników), następnie użytkownik podaje składniki i otrzymuje sumę na ekranie.
Wykorzystaj dowolną poznaną pętlę(do, do-while, for).

  • Użyj prompt() i zapisz do zmiennej total liczbę wszystkich składników
  • Stwórz zmienną suma i przypisz jej wartość początkową 0
  • Użyj pętli która będzie iterowała od 0 do total
  • W każdej iteracji pętli pytaj o nowy składnik i zapisz go do zmiennej nowySkladnik. Potem, również w pętli, dodaj otrzymany składnik do sumy (suma = suma + nowySkładnik).
  • Po zakończeniu pętli wyświetl wartość zmiennej suma.
0

Chodziło mi o to by ktoś napisał mi ten skrypt...
Sam skrypt w kodzie długi nie jest.

4
nuIska napisał(a):

Chodziło mi o to by ktoś napisał mi ten skrypt...
Sam skrypt w kodzie długi nie jest.

Jeśli chcesz żeby ktoś go napisał za Ciebie, to zapraszam do działu Ogłoszenia drobne. Za mniejszą lub większą sumę na pewno ktoś się zgodzi.

Jeśli natomiast chcesz za darmo - to musisz to sama napisać. Najwyżej Ci możemy trochę pomóc.

4

Matmy się poucz :) to ogarniesz hehe. A tak na serio to od tego jest dział https://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne gdzie koledzy i koleżanki pomogą za drobną opłata (pewnie coś około od 50 PLN wzwyż). Naucz się, albo płać - takie jest życie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1