Zadanie | Jak wyświetlić dane wpisane w formularze po naciśnięciu przycisku?

0

Witam,
Mam problem ze skryptem który polega na pokazaniu trzech formularzy (imię,nazwisko,wiek) a następnie po naciśnięciu przycisku wyświetleniu tych danych w formie (Imię:"Wpisane imię" itd) najlepiej gdyby to było w nowym oknie ale wtedy jest potrzebna dodatkowa funkcja. Aktualnie mam coś takiego. Funkcja odpowiada na razie tylko za wyskakiwanie okienka "Wprowadź dane" jeśli jakiś formularz nie został wypełniony

0

CO? trzech formularzy czy trzech pół w formularzu ? i przestań uzywac poskich nazw zmiennych i co to jest to | pomeidzy nazwami formularza ? wiesz co to oznacza w ogole ? |
nie rob zadnego onClick to nie te czasy

0

Tylko że jest to zadanie do szkoły i dostaliśmy takie zadanie w którym mamy skorzystać właśnie z tej funkcji. I faktycznie źle napisałem chodizło mi o 3 pola w formularzu

0

Dobra to robimy zadanie. Co chcesz osiągnąć ? ma to być html czy php też czy tylko html, javaScript i css ?
Algorytm

  1. Wchodzę na strone
  2. wypelniam 3 pola
  3. jesli ktores nie wypelnie to ma mi pokazac ze nie wyplenione ?
  4. po wcisnieciu guzika wyslij co ma sie zdarzyc? gdzie ma byc wynik ?
0
  1. Popraw przypisanie wartości pól w formularzu do zmiennych (pola o nazwach a i b nie istnieją).
  2. Odnośnie samego działania - tutaj masz gotowe rozwiązanie.
  3. Jeśli występuje problem z ciągłym ładowaniem strony to tutaj masz odpowiedź.
  4. Ustaw sobie kodowanie dla poprawnego wyświetlania polskich znaków:
<head>
	<meta charset="UTF-8">
</head>
0

HTML i JS tylko. Po naciśnięciu przycisku kiedy są dane ma wyświetlić się nowe okno z wypisanymi informacjami jakie zostały podane w polach formularza

0
Wiara czyni cuda napisał(a):
  1. Popraw przypisanie wartości pól w formularzu do zmiennych (pola o nazwach a i b nie istnieją).
  2. Odnośnie samego działania - tutaj masz gotowe rozwiązanie.
  3. Jeśli występuje problem z ciągłym ładowaniem strony to tutaj masz odpowiedź.
  4. Ustaw sobie kodowanie dla poprawnego wyświetlania polskich znaków:
<head>
	<meta charset="UTF-8">
</head>

Nie do końca rozumiem jak mam to zrobić. Jest to kompletnie coś innego niż to co do tej pory napisałem

0
  1. Problem dotyczy linii numer 8-10 w twoim kodzie. Przypisujesz do zmiennych: imie, **nazwisko **i **wiek **wartości pól z formularza. W taki sposób jaki to robisz pobierasz **input **odnosząc się do atrybutu name. Chodzi mi o zapis
imie = formularz.a.value;

Gdzie a to wartość atrybutu name danego pola.
W twoim przypadku powinno to wyglądać tak:

imie = formularz.imie.value;
  1. Popatrz na zaakceptowaną odpowiedź. U Ciebie zmienna **val **to np. imie. Pobrałeś ją w punkcie pierwszym.
    Zmienna tbl to może być tekst, który chcesz wyświetlić:

wyświetleniu tych danych w formie (Imię:"Wpisane imię" itd)

Zmienna **w** otwiera Ci nową stronę, do której wprowadzasz wcześniej ustawiony tekst w zmiennej **tbl**.
0

Wymyśliłem takie coś:
https://jsfiddle.net/Le194v0t/
Nie uwzględniłem 'nowego okna' bo nie bardzo rozumiem
co to ma być.

Nie użyłem onClick .
Może nauczyciel da Ci 6 jak zobaczy że oddzielasz wygląd od logiki aplikacji ;-)

0
<script type="text/javascript">
    window.onload = function(){ 
        document.getElementById('calc').onclick = function() {
            var name = document.getElementById('name').value,
                surname = document.getElementById('surname').value,
                age = document.getElementById('age').value;
                
            if(name !== null && name !== '' &&
               surname !== null && surname !== '' &&
               age !== null && age !== '') {

                document.write("Twoje imie: " + name + "<br>Twoje naziwsko: " + surname + "<br>Twoj wiek: " + age);    
            } else {
                alert('Wypelnij wszystkie pola');
            }
        }
    };
</script>

<form name="form" action="">
    Podaj imie: <input type="text" name="name" id="name"><br><br>
    Podaj nazwisko: <input type="text" name="surname" id="surname"><br><br>
    Podaj wiek: <input type="text" name="age" id="age"><br><br>
    <input type="button" value="oblicz" id="calc">
</form>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1