Jaki projekt do portfolio frontend/Javascript

Odpowiedz Nowy wątek
2019-01-27 18:55
0

Tak sie zastanawiam jaką aplikację stworzyć do portfolio. Chciałem stworzyć jakiś serwis, gdzie użytkownicy mogą się w czasie rzeczywistym komunikować, dostęp do publicznego czatu itp. w node.js, ale doszedłem do wniosku że to backend i chyba to nie jest odpowidni pomysł, Natomiast co do frontendu? Jaki projekt były odpowiedni? Myślałem nad jakimś podłączeniem się do rest api, ale to też w większości opiera się o backend..
No czekam na propozycję xd

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 19:25
1

A back-end mozna zaserwowac razem z frontem, wiesz? xd


"Trolling is a art"
edytowany 1x, ostatnio: Hispano-Suiza, 2019-01-27 19:26
wiem... ale tego frontu chyba nie będzie dużo. - bartek164 2019-01-27 19:26
Będzie tyle, ile chcesz żeby było. Czat to może być proof-of-concept (żeby tylko wysyłało komunikaty), a może być coś w stylu Messengera czy Slacka, czyli mogą to być zaawansowane aplikacje. Pytanie teraz, czemu dokładnie ma służyć portfolio i ile chcesz w nie włożyć czasu. - LukeJL 2019-01-27 19:48
na to mam czas do wakacji. - bartek164 2019-01-27 19:52

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 19:49
0

Chciałem stworzyć jakiś serwis, gdzie użytkownicy mogą się w czasie rzeczywistym komunikować,
dostęp do publicznego czatu itp. w node.js, ale doszedłem do wniosku że to backend i chyba to nie jest odpowidni pomysł,

Znajomość Node.js to zaleta nawet przy frontendzie.


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);
No wiem, ale raczej chyba, nie wiem, lepiej było by coś zrobić np. w react. Cóś.. - bartek164 2019-01-27 19:53
w node.js będe miał zrobiony sklep. Więc .. chciałem coś bardziej frontendowego. - bartek164 2019-01-27 19:56

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 19:57
2

Facet. Jak czujesz się na siłach pisać back-end to zrób i ten czat jeśli chcesz. Jest o to tyle lepszy temat, że nie będzie to kolejnym CRUD'em. Możesz zrobić do tego prostą rejestracją, avatary, jakiś prosty profil do tego komunikacja real-time. I masz bardzo duże pole do budowania frontu.

Edit:
React i NodeJS pasują do siebie z tego co mi wiadomo. Kolega napisał w obu projekt i jest zadowolony, a pracuje jako JS Dev z naciskiem na robotę frontu w React.


"Trolling is a art"
edytowany 1x, ostatnio: Hispano-Suiza, 2019-01-27 19:58
Ale facet. Ja mam już sklep internetowy w node.js. Rejestracja, koszyk, zamówienia, płatność. No i dupa bladaa., wszytko backend. heehee - bartek164 2019-01-27 19:59
No miałem na początku takie coś zrobić wykorzystująć sockety, ale jak to się ma do frontendu? Bo głównie o to mi chodzil. Temat mi się podoba, ale no właśnie... nie wiem. - bartek164 2019-01-27 20:05
A obsluga tego sklepu jest z konsoli? - baant 2019-01-27 20:05
Bo tak chciałeś. Przecież sklep internetowy też mógłby mieć zaawansowane GUI po stronie frontendu. - LukeJL 2019-01-27 20:06
A co chciałem.. gui po stronie frontendu? Co masz na myśli? .. Jak z konsoli? niee..normalna strona internetowa ... - bartek164 2019-01-27 20:10

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 20:19
2

Tworzysz sobie sztuczne ograniczenia. Możesz robić, co chcesz i jak chcesz.

Myślę, że większe wrażenie zrobi jeden projekt naprawdę dobrze zrobiony pod kątem całości (cokolwiek, albo super czat, na miarę Slacka, albo super zrobiony sklep) niż kilka projektów, które zrobiłeś na pół gwizdka.

Poza tym - w pracy często pracuje się z większymi długotrwałymi projektami + przykłada się uwagę do szczegółów, więc rozwijanie większego projektu + robienie go porządnie, ładnie, z myśleniem o detalach itp. to może być cenna lekcja. Bo mam wrażenie, że to, co teraz robisz, to trochę na pół gwizdka, tak jakbyś traktował projekty instrumentalnie - czyli tak jakbyś wcale nie chciał robić tego czatu, czy sklepu, a chciałbyś go zrobić tylko po to, żeby mieć coś z Node/frontendem do portfolio. Tyle, że nie jest to właściwe podejście, bo w pracy to wymagania biznesowe są zwykle ważniejsze od technologii. To produkt jest ważny, i dopiero pod tym kątem dobiera się technologie.


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);
edytowany 1x, ostatnio: LukeJL, 2019-01-27 20:19

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 20:24
0
LukeJL napisał(a):

'tylko po to, żeby mieć coś z Node/frontendem do portfolio. Tyle, że nie jest to właściwe podejście, bo w pracy to wymagania biznesowe są zwykle ważniejsze od technologii. To produkt jest ważny, i dopiero pod tym kątem dobiera się technologie.'

No właśnie, ale jak się ma zapytywanie bazy danych mongodb do pracy jako frontendowiec, o to mi głównie chodzi.
Bo przy takim projekcie to najwęcej pracy jest w backendzie. I teogo się najwięcej nauczę.

edicik..
dajmy na to taki slack, najwięcej czasu przejdzie mi na obsługę socket.io niż js, czy reacta.

edytowany 1x, ostatnio: bartek164, 2019-01-27 20:28

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 20:28
1

Zrób np. jakąś interaktywną animację w 3D.


w webgl? akrurat opengl znam, a o co Ci dokłądnie chodzi? - bartek164 2019-01-27 20:30

Pozostało 580 znaków

2019-01-27 20:33
0

Dobra, przestaje narzekać, wezmę się do roboty.
PS. widział ktoś jakiś tutorial do range w js?
PS2. aha, dziękuję za pomoc.xd

edytowany 1x, ostatnio: bartek164, 2019-01-27 20:33
Pokaż pozostałe 2 komentarze
do czatu to jest potrzebne.; - bartek164 2019-01-28 10:54
O, ciekawe, nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Albo nie pamiętałem, nie wiem. Ale i tak wszystko pewnie będzie na MDN (angielska wersja FTW, bo polska to jakaś porażka, albo w tutorialach czy na StackOverflow). - LukeJL 2019-01-28 11:01
nie ma tutorialów... heheehę - bartek164 2019-01-28 11:01
no to będziesz musiał nauczyć się rozwiązywać problemy bez tutoriali. - LukeJL 2019-01-28 11:07
no niestety... na szczęście nie ma tam dużo treści. - bartek164 2019-01-28 11:08

Pozostało 580 znaków

2019-01-28 06:54
2

No właśnie, ale jak się ma zapytywanie bazy danych mongodb do pracy jako frontendowiec, o to mi głównie chodzi.

Ja będąc frontendowcem z zamiłowania pierwszą pracę zdobyłem właśnie przy Node.js + Mongo + parę innych rzeczy (i musiałem się w biegu uczyć tych technologii). Co ciekawe w zdobyciu tej pracy pomogło mi to, że miałem w swoim portfolio... grę przeglądarkową ze skaczącym kotem (w zasadzie tylko 1-szy level gry, bo tylko tyle udało mi się zrobić). Okazało się, że to czym miałem się zajmować (branża finansowa) miało nieco wspólnego z robieniem gier (podobne wzorce projektowe).

Anyway, niepotrzebnie się szufladkujesz, bo "wszystko jest jednym".

No chyba, że nie lubisz backendu i chcesz od niego uciec jak najdalej, żeby tylko go nie widzieć na oczy.

edicik..
dajmy na to taki slack, najwięcej czasu przejdzie mi na obsługę socket.io niż js, czy reacta.

Skąd wiesz? Próbowałeś coś takiego zrobić (choćby prototyp)?

Czytając to, co piszesz, mam wrażenie, że próbujesz na siłę zrobić z siebie frontendowca, mimo, że ciągnie cię do backendu (teksty typu przy takim projekcie to najwęcej pracy jest w backendzie. czy Rejestracja, koszyk, zamówienia, płatność. No i dupa bladaa., wszytko backend. i ogólnie lekceważenie strony frontendowej są typowe raczej dla backendowców. Frontendowiec by się zastanawiał:

  • jak podzielić apkę na komponenty,
  • jak zrobić komunikację z serwerem w elegancki sposób (zachowując separation of concerns)
  • jak sprawić, żeby komponenty same się odświeżały, kiedy będzie taka potrzeba
  • w jaki sposób trzymać i aktualizować dane po stronie klienta (zarówno te w pamięci RAM, jak i te zapisane np. w localStorage)
    dwa (a być może nawet trzy) ostatnie punkty to powód, dla którego ludzie używają takich rzeczy jak Redux czy Mobx albo Rx. A zobacz, jak wiele się o tym mówi w świecie frontendu)
  • jak podejść do kwestii testowania
  • skąd wziąć ikonki, które zapewne będą potrzebne w takiej aplikacji
  • jak zrobić fajny, responsywny layout
  • jakich narzędzi dodatkowych użyć, czy może w ogóle nie używać (np. czy użyć frameworka CSS czy pisać samemu cały CSS)
  • jak ogólnie pisać CSS (goły CSS? Sass? CSS Modules? )
  • jak zrobić fajne animacje (chociaż przy użyciu frameworka CSS jest szansa, że już one będą).
  • jak obsłużyć starsze przeglądarki, czy w ogóle nie obsługiwać
  • co z obsługą Markdown? Pewnie musiałbyś znaleźć dodatkową bibliotekę i ją zintegrować z czatem.
  • jak zrobić upload plików za pomocą drag'n'drop
  • jak zrobić obsługę czasu (rzeczy typu 5 minut temu). Nawet używając gotowej biblioteki, to musisz ją znaleźć i wyczytać, jak to się robi.
  • jak zrobić kilka wersji językowych w aplikacji
  • co z obsługą mikrofonu? Video? Zaawansowane czaty miewają taką opcję.

Oczywiście, te wszystkie rzeczy są niepotrzebne, jeśli piszesz tylko proof-of-concept - wtedy nie ma co kombinować, tylko zrobić najmniejszą rzecz, która działa. Zrobienie frontendu na zasadzie goły HTML + Socket.io jest okej, jeśli chcesz zrobić tylko "coś, co działa.". Ale jak chcesz napisać aplikację, która mogła już by pójść na produkcję, to strona frontendowa wcale nie będzie taka hop-siup. Nawet jeśli część z tych problemów łatwo będzie rozwiązać (np. ikonki - znajdujesz bibliotekę darmowych ikonek i ściągasz), to część nie będzie taka i okaże się, że nad pewnymi rzeczami we frontendzie będziesz siedział i się zastanawiał, jak zrobić. Poza tym nawet rozwiązywanie wielu mniejszych problemów też zajmuje czas.

Czyli zastanów się, co chcesz zrobić i po co. Może faktycznie chcesz zrobić tylko proof-of-concept, a nie kompletną aplikację. Może więc lepiej nie robić całej aplikacji, ale właśnie - jakąś animację we frontendzie, jak wspomniała @Freja Draco?


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);
edytowany 3x, ostatnio: LukeJL, 2019-01-28 07:04

Pozostało 580 znaków

2019-01-28 11:05
0

no wiem... bliżej mi do backendu, bo na studiach jest tylko backend. Frontu to ja na nich nie ujrzałem.
o z tą 5 min temu to tragedia była xd... robiłem już coś takeigo, ale narzędzi nie znałem, i pewnie dlatego nic z tego nie wyszło....

do "5 minut temu" można użyć choćby biblioteki MomentJS https://momentjs.com/ - LukeJL 2019-01-28 11:59
A fuuuj ja robię wszytko od podstae - bartek164 2019-01-28 13:02
Dobry pomysł skorzystam. ;-; - bartek164 2019-01-28 13:03
Miałem raczej problem z tym jak ustalić Kiedy użytkownik był aktywny, jak ustalić Kiedy użytkownik jest online, a kiedy nie. - bartek164 2019-01-28 13:06
To znaczy.. skąd mam wiedzieć czy użytkownik jest online czy nie - bartek164 2019-01-28 13:07

Pozostało 580 znaków

2019-01-29 07:53
0

Słyszałeś o czymś takim jak mock? Napisz sobie jakiegoś durnego klienta API, który nawet nie komunikuje się z backendem albo użyj jakiegoś firebase’a i masz problem z głowy.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0