Poszukiwany starter do node.js

0

Czy ktokolwiek zna jakikolwiek istniejący porządny starter/framework do node.js w typescript? UWAGA! framework to nie 2 foldery app.module.ts i "róbta co chceta" a takie tylko znajduje, tylko coś jak laravel, gdzie siadam i mogę od razu pisać właściwą treść, a nie szukać jak w ogóle zintegrować orm z "frameworkiem" bo migracji nie potrafią stworzyć bo się gryzą, albo brakuje takiego "rarytasu" jak system configów... no załamujące...

0

Raczej przyzwyczajenie i lenistwo z larwy i angie, gdzie klepniesz artisan migrate i styka :)

1

@czysteskarpety: nie wiem czy lenistwo, nie znam projektu w którym bym nie potrzebował configów a tutaj dostaje "zrób to sam" to robię zgodnie z dokumentacją po czym się okazuje, że w tak niby dobrym frameworku jak nestjs są błędy. uporałem się z nimi po czym sie okazuje, że migracje z typeorm nie są kompatybilne z nest.js O.o co więcej typeorm sam chce czytać enva do migracji z pominięciem frameworka <mózg roz... y> znajduję więc jakąś paczkę która pozwala jakoś to usystematyzować po czym się okazuje że w dokumentacji tej paczki A JAKŻE są błędy. Uporałem się z tym. ok.. ale coś się wysypuje... czemu? bo typeorm ma jakiś błąd i nie tworzy indexu autoincrement pomimo, że wszystko ustawiam... decyzja, piszę sql w migracja na czysto bez korzystania z orma... całość zajęła jakieś 8-10h walki. Serio? tak ma wyglądać stawianie czegoś na node? jeśli tak to podziękuje i jedynie krytyczne elementy będę stawiał na node, tworząc ultra proste skrypty w node integrujące się z larvą poprzez jwt i redisa tak jak robiłem to do tej pory.

0

Nie wiem czy połączenie node i larwy jest idealne, taka trochę pętla zależności, które wymagają zależności, tak czy inaczej, nie zazdroszczę.

0

@czysteskarpety: sprawdza się idealnie, jak niby inaczej chcesz napisać komunikacje po websocketach na larvie bez noda? nawet w docu ten sposób jest tylko opisany. Poza tym jakieś specyficzne zadania można wydzielić do innego microserwisu na nodzie jak upload dużych plików, gdzie wiadomo, że w php daje się dużo mniejsze limity czasu na takie rzeczy niż w takim node, jakieś specyficzne ciężkie workery itp. Daje to wymierne korzyści wydajnościowe przy niewielkim dodatkowym nakładzie czasu pracy, tym bardziej, że interfejsem jest tu redis, a z mysql noda nie łącze.

0

Może coś polskiego: https://docs.nestjs.com/middleware

0

@Aryman1983 jakbyś przeczytał ten wątek to byś wiedział, że dziś walczyłem z tym czymś 8-10h i usunąłem z dysku, przeboje opisane kilka postów wyżej. nigdy nie nazwę nesta frameworkiem.

0

Albo Larwę zastąpić czymś innym.

0

A gdyby tak... https://github.com/oraoto/pib

@czysteskarpety da to radę?

0

@czysteskarpety dla zyskania trochu wydajności stanie pewnie na lumenie i tak tylko rest tam będzie. Czas mnie trochę goni więc rezygnuje z kombinowania stawiania wszystkiego na nodzie. niestety ale dopóki na node będą same ultra microframeworki (bo nawet microframeworkiem tego co znalazłem bym nie nazwał, patrząc na takiego lumena czy slima) to odpuszczam pisanie full aplikacji tylko na node. Nie ma to po prostu sensu biorąc pod uwagę czas vs wydajność.

@Aryman1983 widzisz, ja nawet znalazłem coś co by pasowało, a zwie się to adonis.js niestety jest to coś budowane przez jedną osobę, która chciała odtworzyć funckcjonalność porządnych frameworków z php w node, no i właśnie tym poległ, bo stworzył ioc, przez które każde ide wariuje. Brak ts bym przeżył. Niestety dopóki nikt poważny się nie zajmie napisaniem porządnego frameworka w node to tak niestety będzie.

0

O Lumenie w kontekście mikro serwisów słyszałem wiele dobrego i zbliżony do Larwy więc to pewnie najlepszy w tej sytuacji wybór.

0

Lumen to okrojona larwa, ci sami autorzy, te same biblioteki, tylko np nie posiada blada, fasady domyślnie wyłączone, prostszy autoload itp itd innymi słowy troche więcej trzeba napisać by uzyskać to samo ale koszt wydajnościowy jest współmierny.

Zerknij na 2 ostatnie wykresy bo to jest w sumie najważniejsze bo to test z pobieraniem danych z bazy
https://medium.com/@mihaigeorge.c/web-rest-api-benchmark-on-a-real-life-application-ebb743a5d7a3

0
mr_jaro napisał(a):

Zerknij na 2 ostatnie wykresy bo to jest w sumie najważniejsze bo to test z pobieraniem danych z bazy
https://medium.com/@mihaigeorge.c/web-rest-api-benchmark-on-a-real-life-application-ebb743a5d7a3

No Larwa to taki wielowarstwowy kombajn to wiadomo, coś za coś, dostajesz dużo, ale kosztuje to więcej zasób.
Co ciekawsze archaiczny Codeigniter kopie wszystkich i wzrasta z każdą wersją PHP:

title

Jestem ciekaw co pokaże czwórka, która jest w wersji alfa, ale powoli używalna.

0

Bo codeigniter ma jeszcze mniej warstw. Ale zostane przy lumenie. ci to jednak takie trochę zombi któremu które ktoś próbuje wskrzesić.

0
mr_jaro napisał(a):

ci to jednak takie trochę zombi któremu które ktoś próbuje wskrzesić.

No zombie, które jest szybkie i ma budowę modułową :) o czym wspominał nawet Rasmus Lerdorf (twórca PHP)

0

@czysteskarpety: no wiem ale też wiesz, że takie ci można użyć gdy ma się spore zaplecze swoje, gdzie w razie błędów bezpieczeństwa w samym frameworku sobie poradzisz. w moim przypadku gdy robie to sam chce mieć wsparcie dużej społeczności która pilnuje takich spraw i daje spore wsparcie. Myślę, że przy odpowiednim cachowaniu niewiele strace w stosunku do ci, a czas i pewność rozwiązania jest jednak in plus stosując lumena/laravela :)

0
mr_jaro napisał(a):

@czysteskarpety: w moim przypadku gdy robie to sam chce mieć wsparcie dużej społeczności która pilnuje takich spraw i daje spore wsparcie.

W sumie mam odwrotne zdanie, Larwa sprawdza się bardziej w pracy zespołowej gdzie masz dosyć sztywno narzucone metody produkcji kodu pod vps, komendy artisana, migracje, gdzie w zasadzie nie ma za bardzo miejsca na fantazje jeśli robisz zgodnie z dokumentacją (na czym cierpi wydajność, bo dostajesz kombajn do wszystkiego).
CI czy jakieś inne mniejsze to bardziej klepanie do siebie, robisz jak lubisz, w zespole pewnie bardziej by kląskali, że oni zrobiliby inaczyj, tak, czy srak :)
Larwa idzie trochę w kierunku wordpressa (do wszystkiego jest jakaś wtyczka->biblioteka) z jednej strony ok, z drugiej dojdziesz do momentu gdzie faktycznie trzeba poprogramować i nagle się okazuje, że jest ściana, bo twórcy frameworka nie mówią jak, tylko, że tak nie wolno.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1