Jak policzyć liczbę elementów w zmiennej?

0

Dzień dobry

Jak policzyć liczbę elementów LI jaką zawiera this.response (wynik zapytania XMLHttpRequest)? Czy przekształcić to najpierw na tablicę czy może jest wydajniejsza metoda?

var content = this.response.length;
console.log(content);
0

Mówisz "LI", czyli rozumiem, że w tym response masz HTML? Pokaż response i powiedz, co chcesz policzyć, to będzie łatwiej pomóc. Pamiętaj, że my nie widzieliśmy Twojego kodu ;)

0

W środku jest klasyczna lista html tyle że bez UL

<li>content</li>
<li>content</li>
<li>content</li>
<li>content</li>
<li>content</li>

chcę policzyć ile jest elementów li

0

Czy to jest string, czy tablica zawierająca te elementy?

1
var content = this.response.match(/<li>/g).length;
console.log(content);

Jeżeli liczba tych elementów nie idzie w dziesiątkach tysięcy to nie przejmowałbym się wydajnością.

0
Desu napisał(a):

Czy to jest string, czy tablica zawierająca te elementy?

To jest zwykły kawałek kodu HTML.

1

https://jsfiddle.net/vktw1m26/

<input type="button" onclick="kaszanka()" value="POLICZYC i takie tam">
function kaszanka() {
const ciag = '<li>content</li><li>content</li><li>content</li><li><li><li><li><li><li>content</li><i>content</li><li>content</li>';
const szukaj = '<li>';
var ilosc = ciag.split(szukaj).length - 1;
alert(ilosc);
}
1
mmx napisał(a):

To jest zwykły kawałek kodu HTML.

Nie ma czegoś takiego jak kod HTML w JS-ie. Jak wpiszesz var element = <li>content</li>; to wywali ci SyntaxError

0

To ja się zapytam - czemu HTML a nie JSON z danymi?

0
LukeJL napisał(a):

To ja się zapytam - czemu HTML a nie JSON z danymi?

Pracuję z Buddypress który jeszcze nie udostępnia rest api.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1