Typescript to JS

0

Witam.

Uczę się typescript i jedna rzecz która mnie zastanawia to czy po przekompilowaniu do JS dalej są pilnowane typy zmiennych?
Czy np.

let name: string

czy ten name po przekompilowaniu do JS też będzie wymagał stringa?
Bo z tego co widzę i zrozumiałem typy są sprawdzanie tylko podczas builda np przy pomocy tsc, w samym JS już nie.

Pozdrawiam

0

js nie ma typów, jest tak jak napisałeś, czyli typy są sprawdzane, konwertowane itp przy budowaniu js z ts.

0

JavaScript nie jest językiem statycznie typowanym. Obsługa typów działa tylko na poziomie TypeScripta, czyli transpiler TypeScripta pilnuje na poziomie kodu w tym języku, czy wszystkie użycia są legalne, czyli np. czy nie przypisujesz inta do stringa itp.

0

Aczkolwiek plotki głoszą, że komitet standaryzujący JS, od czasu do czasu rozmawia o wprowadzeniu typów do js, więc może kiedyś się ich doczekamy :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1